Broadcast News

Broadcast News (1987)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Το Κύκλωμα

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: James L. Brooks
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: William Hurt, Holly Hunter, Albert Brooks, Robert Prosky, Lois Chiles

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 133'

Γράφει η Μαριάννα Ράντου

Η Jane και ο Aaron είναι οι συνεργάτες που θα ήθελε να έχει κάθε τηλεπαρουσιαστής: εργατικοί, οργανωτικοί, δημιουργικοί, αποτελεσματικοί κι αφοσιωμένοι στο κανάλι. Εκείνη παραγωγός κι εκείνος ρεπόρτερ (κι επίδοξος τηλεπαρουσιαστής), αποτελούν ένα αχτύπητο δίδυμο off camera. Όταν εμφανιστεί μπροστά από τις κάμερες ο γοητευτικός φανφαρόνος Tom, οι ισορροπίες θα διαταραχθούν επικίνδυνα: γιατί μπορεί μεν να αντιπροσωπεύει όλα εκείνα που η Jane (και ο Aaron) μισούν στο χώρο της τηλεόρασης (επιφανειακός, επιδεικτικά κοινωνικός και κενά επικοινωνιακός), συγχρόνως όμως όλα του αυτά τα ελαττώματα τον καθιστούν ακαταμάχητα γοητευτικό στα μάτια της Jane.

Όσο ο Albert Brooks (Aaron) ιδρώνει -κυριολεκτικά και μεταφορικά- για να κατακτήσει την καρδιά της μικροσκοπικής σιδηράς κυρίας Holly Hunter (Jane), ο 'νέος και ωραίος' William Hurt έρχεται με τη χαρακτηριστική του άνεση και κερδίζει κατά κράτος τη μάχη επί της (μικρής και μεγάλης) οθόνης, δίνοντάς μας την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα αναπάντεχα ταιριαστό ζευγάρι, σ' ένα εκ πρώτης όψης αταίριαστο ερωτικό τρίγωνο. Γλυκόπικρο και ρομαντικό, το «Broadcast News» αποτελεί, εκτός όλων των άλλων, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις ιστορίες για τους έρωτες που γεννιούνται μπροστά και πίσω από τις τηλεοπτικές κάμερες, χωρίς να χρειάζεται να ρίχνουμε το μαύρο δάκρυ του «Up Close and Personal» (Υπόθεση Πολύ Προσωπική).

Γράφει ο Χάρης Παπαπαναγιώτου

Η Jane, μια χαριτωμένη όσο και φιλόδοξη τηλεοπτική παραγωγός του ειδησεογραφικού πρακτορείου της Ουάσινγκτον, αρχίζει να... μισεί τον εαυτό της, όταν διαπιστώνει ότι την ελκύει ερωτικά ο Tom, ο νέος, πολλά υποσχόμενος ρεπόρτερ του δικτύου, ο οποίος όμως στην ουσία ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για το αν βγαίνει κομψός στο γυαλί. Την ίδια στιγμή, ο πολύπειρος συνεργάτης της, Aaron, υπέρμαχος της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης, αλλά με αφάνταστα χαμηλή αυτοεκτίμηση, υποφέρει, στην προσπάθειά του να κρατήσει κρυφό τον έρωτά του για εκείνη...

Αν νομίζετε ότι το εξαιρετικό (και εξαιρετικά απολαυστικό) αυτό φιλμ του James L. Brooks παρουσιάζει μια τυπική περίπτωση ερωτικού τριγώνου, πλανάστε πλάνην οικτράν, καθώς εδώ έχουμε να κάνουμε με την εξίσωση "μια γυναίκα, δύο άντρες και... οι δουλειές τους". Βλέπετε, η πλοκή τοποθετείται στα τέλη των 80s, σε μια εποχή όπου στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού βασίλευε η γενιά των workaholics. Και ενώ ο - σεναριογράφος και ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών - Albert Brooks παραδίδει ένα πρώτης τάξεως 'μάθημα' γύρω από τα παρασκήνια της παραγωγής των ειδήσεων στα μεγάλα δίκτυα, φροντίζει παράλληλα να προσεγγίσει με γλαφυρότητα, ειλικρίνεια, αλλά και ακατάπαυστο χιούμορ τις αλληλεπιδράσεις τριών χαρακτηριστικών περιπτώσεων ατόμων που κινούνται στους κόλπους ενός τέτοιου δικτύου, οι οποίοι... τρομοκρατούνται και μόνο στην ιδέα του να δουν έναν άνθρωπο ξέχωρα από τη δουλειά που κάνει!

Bringing Up Baby

Bull Durham

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2010 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.