Bringing Up Baby

Bringing Up Baby (1938)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Η Γυναίκα Με Τη Λεοπάρδαλη

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Howard Hawks
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Cary Grant, Katherine Hepburn, Walter Catlett, Barry Fitzgerald, Charles Ruggles

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 102'

Γράφει η Μαριάννα Ράντου

Ένας αδέξιος παλαιοντολόγος που βρίσκεται ένα κόκαλο μακριά από την ολοκλήρωση ενός τιτάνιου έργου ζωής. Μία ζάμπλουτη κυρία που βρίσκεται ένα εκατομμύριο δολάρια μακριά από τη δωρεά που θα αλλάξει τη ζωή του. Και μία μάλλον αδιάφορη κοπέλα που σε πολύ λίγο πρόκειται να γίνει η γυναίκα της ζωής του. Όταν σε όλους αυτούς προστίθεται και μία ολίγον σαλεμένη δεσποινίς, που αποφασίζει να περιπλέξει λίγο παραπάνω τα πράγματα συστήνοντάς μας μια... εξημερωμένη λεοπάρδαλη, η κατάσταση αναπόφευκτα θα ξεφύγει με τον πιο ξεκαρδιστικό τρόπο.

Μπορεί η 'νέα γενιά' να θεωρεί ότι η πιο αστεία κινηματογραφική σκηνή που συμπεριλαμβάνει άγρια αιλουροειδή και ανθρώπους είναι αυτή που ο Zach Galifianakis συναντά την τίγρη στην τουαλέτα του «Hangover», αυτό συμβαίνει γιατί μάλλον οι νεότεροι δεν είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την πρώτη συνάντηση (και τις μετέπειτα απολαυστικές περιπέτειες) του Cary Grant με τη λεοπάρδαλη Baby. Σ' αυτή την εξωφρενική ρομαντική κωμωδία του παραλόγου, η οποία αποτελεί ίσως ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα του είδους της screwball comedy που άνθισε την εποχή του μεσοπολέμου, η Katharine Hepburn και ο Cary Grant επιδίδονται σε απανωτά ξεκαρδιστικά gags, καλλιεργώντας μέσα από συνεχόμενες κωμικές καταστάσεις μία ρομαντική ατμόσφαιρα, κρατώντας έτσι με ιδανικό τρόπο τις ισορροπίες ανάμεσα στο 'ρομαντική' και το 'κωμωδία', σε μία από τις πιο κλασικές (αν και αντισυμβατικές) ρομαντικές κωμωδίες όλων των εποχών.

Γράφει ο Θανάσης Γεντίμης

Ο David Huxley (Cary Grant) είναι ένας λίγο 'φευγάτος' παλαιοντολόγος που προσπαθεί επί τέσσερα χρόνια να συναρμολογήσει το σκελετό ενός βροντόσαυρου, και που παιδεύεται να βρει το τελευταίο... κόκαλο. Δυο μέρες πριν το γάμο του έχει ένα κρίσιμο ραντεβού με μια πλούσια κυρία ελπίζοντας σε μια χορηγία ώστε να ολοκληρώσει το έργο του. Εκεί όμως θα γνωρίσει τυχαία τη νεαρή Susan Vance (Katharine Hepburn) που θα του κεντρίσει την προσοχή. Οι περιπέτειες του David έχουν μόλις αρχίσει, αφού η Susan πασχίζει να τον κρατήσει μακριά από την αρραβωνιαστικιά του. Κλέβει τα ρούχα του, τον βάζει να νανουρίσει την οικόσιτη λεοπάρδαλη ενώ ο σκύλος της έχει ήδη θάψει το πολύτιμο κόκαλο.

Πολύ πριν το επάγγελμα ταυτιστεί με τον... Dr. Ross Geller από τα 'Φιλαράκια', ένας άλλος παλαιοντολόγος παιδευόταν να τα καταφέρει με τις γυναίκες. Συχνά χαρακτηρίζεται απλά ως κωμωδία, και μάλιστα ως η ταινία ορισμός του "screwball comedy". Όμως το «Bringing Up Baby» (εκτός από τις ατάκες δηλητήριο, τα πονηρά υπονοούμενα και τις slapstick στιγμές) διαθέτει σε πρώτο πλάνο το απαραίτητο σπινθηροβόλο ρομάντζο μεταξύ των δύο λαμπερών πρωταγωνιστών. Μπροστά ίσως από την εποχή της, η ταινία αποδείχθηκε εισπρακτική αποτυχία και πρακτικά οδήγησε στο 'σπάσιμο' του συμβολαίου της Hepburn με την δυσαρεστημένη RKO. Και για την ιστορία πρέπει να σημειώσουμε ότι στο «Bringing Up Baby» ακούγεται για πρώτη φορά η λέξη 'gay' με την έννοια που συνηθίζουμε στις μέρες μας... Και μάλιστα την ξεστομίζει ο Cary Grant φορώντας ένα φαντεζί γυναικείο νεγκλιζέ!

Bridget Jones's Diary

Broadcast News

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2010 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.