Say Anything

Say Anything (1989)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Πες Το Όπως Θες

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Cameron Crowe
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: John Cusack, Ione Skye, John Mahoney, Lili Taylor, Amy Brooks

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100'

Γράφει η Φαίδρα Βόκαλη

Οι ταινίες που γίνονται πολιτιστικά φαινόμενα και σελιδοδείκτες της ποπ κουλτούρας δεν είναι πολλές. Οι ρομαντικές κομεντί δε που το καταφέρνουν είναι ελάχιστες - και το «Say Anything» είναι μια από αυτές. Ο 18χρονος Lloyd Dobler (John Cusack) είναι λίγο θρασύς, λίγο αντισυμβατικός και πολύ μπερδεμένος. Το μόνο που θέλει τελειώνοντας το λύκειο είναι να βγει ραντεβού με την πανέμορφη αριστούχο Diane (Ione Skye). Όταν το καταφέρνει, για λίγο καιρό, θα πετάξουν και οι δύο στα ουράνια του έρωτα αλλά η πραγματικότητα, που θέλει τη Diane συνεπή στις ακαδημαϊκές τις υποχρεώσεις και τον πατέρα της νευρωτικό φρίκουλο, θα τους υποχρεώσει σε επώδυνο χωρισμό και πολύ soul-searching.

Το κολοσσιαίο καλτ στάτους του σκηνοθετικού ντεμπούτου του Cameron Crowe οφείλεται σε αναρίθμητους λόγους, σχεδόν κανένας από του οποίους δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι το «Say Anything» είναι πάνω απ' όλα μια εξαιρετική ταινία για το τι σημαίνει να είσαι νέος και μπερδεμένος στα 80s. Ο Lloyd Dobler έφτασε στη μεγάλη οθόνη σε μια εποχή που το momentum ζητούσε έναν ήρωα να εκφράσει το post-εφηβικό άγχος αλλά και την ανάγκη για ένα είδος αυθεντικότητας που έγινε σήμα κατατεθέν της δεκαετίας. Με την παράταιρη καμπαρτίνα και τις βρώμικες μπότες του, o Lloyd ίσως είναι ο πρώτος υπαρξιστής που πέρασε από τις ρομαντικές κομεντί, όταν δήλωνε στην αγαπημένη του ότι "ίσως ο κόσμος είναι γεμάτος φαγητό και σεξ και θέαμα και όλοι πηγαίνουμε ντουγρού προς την Αποκάλυψη".

Κι αν όχι για όλα τα παραπάνω, το «Say Anything» εξασφάλισε τη θέση του στο hall of fame των καλύτερων ταινιών γιατί ανέδειξε τον John Cusack σε ίνδαλμα του cool. Ή για τη σκηνή που ο Lloyd κρατάει το τεράστιο κασετόφωνο κάτω από το μπαλκόνι της κοπέλας του και τραγουδάει Peter Gabriel στη διαπασών. 'Η έστω για μία από τις καλύτερες ατάκες όλων των εποχών, που έκανε τον νεαρούλη με τη νευρική λογοδοιάρροια τον "Πρωτάρη" της γενιάς του: "Δε θα πουλήσω τίποτα αγορασμένο ή επεξεργασμένο, δε θα αγοράσω τίποτα πουλημένο ή επεξεργασμένο και δε θα επεξεργαστώ τίποτα πουλημένο, αγορασμένο ή επεξεργασμένο. Ξέρετε, απλά δε μου αρέσει αυτό σαν καριέρα."

Γράφει ο Σπύρος Θωμόπουλος

Βρισκόμαστε στο 1988 και οι μαθητές ενός λυκείου του Σιάτλ ετοιμάζονται για την αποφοίτηση. Ο ονειροπόλος και ολίγον απροσάρμοστος Lloyd Dobler αποφασίζει να ζητήσει σε ραντεβού την πρώτη μαθήτρια της τάξης, την αριστοκρατική και απρόσιτη Diane Court. Έτσι θα αρχίσει μια ιδιαίτερη σχέση που θα κρατήσει όλο το καλοκαίρι, μέχρι η Diane να φύγει για σπουδές στην Αγγλία, μια σχέση που θα αποκαλύψει ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται...

Πάνω στο πέρασμα από τις κλασικές, τύπου John Hughes, ρομαντικές κομεντί των 80's στην indie έκρηξη των 90's, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Cameron Crowe παρουσιάζει το 1989 την πρώτη του ταινία, «Say Anything». Ο ανορθόδοξος μα τόσο τρυφερός έρωτας του Lloyd και της Diane πέρασε αρχικά απαρατήρητος για να αναγνωριστεί αργότερα στα ράφια των videoclubs από έφηβους κάθε ηλικίας που είδαν σ' αυτές τις δύο, φαινομενικά εκ διαμέτρου αντίθετες, προσωπικότητες υπαρκτούς χαρακτήρες με όνειρα, πάθη και, προπαντός, τον φόβο για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά τους μετά την ασφάλεια του λυκειακού περιβάλλοντος και το τέλος της αθωότητας μιας ολόκληρης εποχής. Από το πρώτο νευρικό τηλεφώνημα, μέχρι την ιστορική καντάδα με το «In Your Eyes» του Peter Gabriel και το τελευταίο ευφυέστατο «ding!» στο αεροπλάνο, οι John Cusack και Ione Skye χτίζουν βήμα βήμα μια από τις πιο αληθινές, όσο και αντισυμβατικές, ερωτικές σχέσεις στην ιστορία, βάζοντας παράλληλα τα θεμέλια για τις περισσότερες ανεξάρτητες rom-com που ακολούθησαν.

Sabrina

Serendipity

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2010 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.