Pillow Talk

Pillow Talk (1959)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Τα Απόρρητα Της Κρεβατοκάμαρας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Michael Gordon
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Rock Hudson, Doris Day, Tony Randall, Thelma Ritter, Marcel Dalio

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105'

Γράφει η Μάρα Θεοδωροπούλου

Η Jan, μια καθώς πρέπει διακοσμήτρια, μοιράζεται την τηλεφωνική της γραμμή με τον Brad, έναν playboy που είναι διάσημος συνθέτης και μιλάει διαρκώς στο τηλέφωνο με τις πολυάριθμες κατακτήσεις του, γεγονός που την εκνευρίζει αφάνταστα γιατί κάθε φορά που προσπαθεί η ίδια να τηλεφωνήσει τον ακούει να παίζει σε όλες το ίδιο τραγούδι. Έτσι καταλήγει να τον μισεί χωρίς καν να τον έχει γνωρίσει. Μια μέρα συναντιούνται τυχαία και ο Brad καταλαβαίνει από τη φωνή της ποια είναι και προσπαθεί να τη συμπεριλάβει στη λίστα των κατακτήσεών του. Για να το καταφέρει αυτό, όμως, παριστάνει τον αθώο νεαρό Τεξανό.

Η Doris Day και ο Rock Hudson ήταν το χρυσό ζευγάρι των 50s και των 60s, μετά τον Spencer Tracy και την Katharine Hepburn και πριν τον Tom Hanks και την Meg Ryan. Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους έπαιξαν μαζί σε πολλές σπαρταριστές ρομαντικές κωμωδίες, εκείνη τελειοποιώντας το πρότυπο του αγνού κοριτσιού της διπλανής πόρτας και εκείνος γοητεύοντας ακόμα και τα κομοδίνα, αλλά το «Pillow Talk» ήταν το απόγειο της συνεργασίας τους. Αν και οι μπερδεμένες ταυτότητες δεν αποτελούν ιδέα που θα κέρδιζε βραβείο (η ταινία πήρε Oscar σεναρίου, βέβαια, οπότε ίσως και να αποτελούν), ο πόλεμος της ατάκας μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, η μετάλλαξη της Day σε μοντέρνα ανεξάρτητη γυναίκα (που συμβαδίζει με την έξαρση του φεμινιστικού κινήματος) και η screwball ατμόσφαιρα με τα σεξουαλικά υπονοούμενα έκαναν την ταινία πρωτοποριακή στο είδος της. Μπορεί κάποια σημεία της να μοιάζουν ξεπερασμένα σήμερα, αλλά θα διαλέγαμε ανά πάσα στιγμή το «Pillow Talk» έναντι οποιασδήποτε ταινίας με την Katherine Heigl.

Γράφει ο Μανώλης Δούνιας

Μια κοινή τηλεφωνική γραμμή (duplex) ενώνει τις ζωές δύο τελείως διαφορετικών ανθρώπων, του μουσικοσυνθέτη Brad (Rock Hudson) και της διακοσμήτριας Jan (Doris Day). Οι δύο τους όμως χωρίς ποτέ να έχουν ιδωθεί, συνεχώς τσακώνονται για το ποιες ώρες θα το χρησιμοποιεί ο καθένας. Κάθε φορά που η Jan σηκώνει το ακουστικό ακούει τον Brad να τραγουδάει το ίδιο ερωτικό τραγούδι σε διαφορετική κάθε φορά γυναίκα, γεγονός που την εξοργίζει ως γυναίκα και την κάνει να του πει ότι η ίδια δεν θα μπορούσε ποτέ να ερωτευτεί ένα άντρα σαν κι αυτόν. Όταν ο Brad την συναντά τυχαία και την αναγνωρίζει από την φωνή της, αποφασίζει να υποδυθεί τον Τεξανό τέλειο τζέντλεμαν ώστε να την κάνει να τον ερωτευτεί και να της αποδείξει πόσο λάθος είχε.

Η καλύτερη στιγμή του κινηματογραφικού ντουέτου Doris Day και Rock Hudson είναι μια χαρακτηριστική ρομαντική κομεντί της δεκαετίας του 50, που μπορεί σήμερα να μοιάζει λίγο ξεπερασμένη, δεν παύει όμως να είναι γοητευτική και διασκεδαστική. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της οφείλεται στις απολαυστικές ερμηνείες των Thelma Ritter και Tony Randall, δύο εκ των καλύτερων ηθοποιών δεύτερων συνήθως ρόλων σε αυτό το είδος ταινιών. Μην σας ξεγελάει πάντως ο τίτλος. Το μόνο «Pillow Talk» που γίνεται στην ταινία γίνεται όταν οι δύο πρωταγωνιστές μιλάνε για έρωτα μέσω τηλεφώνου, ξαπλωμένοι σε διαφορετικά κρεβάτια. Γιατί ας μην ξεχνιόμαστε βρισκόμαστε στην πουριτανική Αμερική της δεκαετίας του 50 και πρωταγωνίστρια είναι η αιώνια παρθένα του αμερικάνικου σινεμά Doris Day.

Picture Perfect

Pretty In Pink

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2010 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.