Pretty In Pink

Pretty In Pink (1986)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Η Κουκλίτσα Με Τα Ροζ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Howard Deutch
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Molly Ringwald, Harry Dean Stanton, Jon Cryer, Andrew McCarthy, Annie Potts

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 97'

Γράφει η Φαίδρα Βόκαλη

O John Hughes είναι ο λατρεμένος νονός της ρομαντικής κομεντί, όπως την ξέρουμε σήμερα, και το «Pretty in Pink» αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα την πιο περίτεχνη απόπειρά του να καταδυθεί στα ροζ σκοτάδια της εφηβείας. Η Andie (Molly Ringwald) πηγαίνει λύκειο, ζει στη φτωχή πλευρά της πόλης, φροντίζει τον άνεργο πατέρα της και ντύνεται εκκεντρικά, με ρούχα που φτιάχνει η ίδια. Ο κολλητός της, ο Duckie, είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της και νιώθει ότι απειλείται όταν ο πλούσιος και δημοφιλής Blane (Andrew McCarthy) αρχίζει να φλερτάρει μαζί της. Η σχέση των δύο, εξαρχής δύσκολη και αμήχανη, μοιάζει καταδικασμένη λόγω όλων όσων τους χωρίζουν, αλλά εκείνοι αποφασίζουν να της δώσουν μια ευκαιρία.

Σε αυτό το φιλμ, που έγινε η Βίβλος των rom-com, κεντρικό ρόλο δεν έχει η έφηβη μούσα του Hughes, Molly Ringwald ούτε το απίθανο ρομάντζο, αλλά το χρήμα - ποιος το έχει, ποιος δεν το 'χει και τι σκέφτονται ο ένας για τον άλλον. Ο Hughes ήταν πρωτοπόρος: είχε το θάρρος να δείξει ότι το λύκειο είναι χωρισμένο σε κάστες, την ευφυΐα να χρησιμοποιήσει νεανικούς ιδιωματισμούς, την ευαισθησία να χτίσει πάνω στην αισθητική πραγματικών εφήβων και όχι τις κατασκευές κλασάτων production designers. Για όλα όσα ονομάζουμε σήμερα κλισέ στο είδος της ρομαντική κομεντί, σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος -με την έννοια ότι άλλοι μιμήθηκαν όσα εκείνος δημιούργησε- είναι ο John Hughes. Τότε όμως, πριν βομβαρδιστούμε με εκατοντάδες ταινίες, σειρές, κόμικς και λοιπά παράγωγα της ποπ κουλτούρας, ο Αμερικάνος σκηνοθέτης εξερευνούσε ένα νέο έδαφος κι έσπαγε συμβάσεις δεκαετιών - για να αφήσει τη δική του παρακαταθήκη.

Γράφει ο Χάρης Παπαπαναγιώτου

Δεν είναι εύκολο να είσαι έφηβη, ιδίως δε όταν στο σχολείο σου τα πλουσιόπαιδα σε βλέπουν με μισό μάτι. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Andie, ωστόσο, όταν ο Blane, γλυκομίλητος γόνος high-class οικογενείας, τη φλερτάρει, της είναι κομματάκι δύσκολο να προσποιηθεί την αδιάφορη. Οι δυο τους αποφασίζουν να βγουν ραντεβού για να δουν 'πως θα πάει', παρά το γεγονός ότι βιώνουν μια έντονη αποδοκιμασία από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Συν τοις άλλοις, ο -κρυφά ερωτευμένος μαζί της- Duckie, είναι αποφασισμένος να σαμποτάρει το κάθε τους βήμα...

Η 80s αυτή εκδοχή της 'Σταχτοπούτας' αποτελεί ένα από τα εκλεκτότερα δείγματα γραφής του αείμνηστου John Hughes, ο οποίος είχε τη θαυμαστή ικανότητα όχι μόνο να 'αφουγκράζεται' όσο λίγοι τα προβλήματα και τις επιθυμίες της τότε (αμερικανικής) νεολαίας, αλλά και να τα 'μεταποιεί' σε εικόνες με εντυπωσιακή πιστότητα, καταφέρνοντας έτσι να φέρει ένα ευπρόσδεκτο πνεύμα ρεαλισμού μέσα στους κόλπους του Χόλιγουντ. Και παρά το γεγονός ότι στο φινάλε παίρνουμε μια ακόμη γεύση από το ντισνεϊκής κοπής "they live happily, ever after", η ως τότε πορεία του ρομάντζου της Andie (Molly Ringwald) με τον Blane (Andrew McCarthy) θυμίζει ούτε λίγο ούτε πολύ μια βόλτα σε... ναρκοπέδιο ενστάσεων. Τουλάχιστον, έχεις ένα υπέροχο pop/rock soundtrack να καλύπτει ηχητικά τις διάφορες... εκρήξεις!

Pillow Talk

Pretty Woman

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2010 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.