Bandits

Bandits (2001)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Οι Λωποδύτες

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Barry Levinson, Conrad Palmisano
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Cate Blanchett, Troy Garity, Brian O'Byrne

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 123'

Γράφει η Μαριάννα Ράντου

Δύο κακοποιοί εκ διαμέτρου αντίθετοι μεταξύ τους και μία ανορθόδοξη μέθοδος ληστείας τραπεζών: μια μέθοδος που συνδυάζει την δια της βίας κοινωνική συναναστροφή με την οικογένεια του υποψήφιου θύματος, την (περίπου) φιλική απαγωγή του επίμαχου τραπεζίτη, και την (σχεδόν) εθελούσια παράδοση των χρημάτων στους ιδίους. Όταν στα σχέδιά τους μπλέκεται η ανακατωσούρα Kate, η άκρως επιτυχημένη πατέντα τους αλλά και η συναδερφική τους σχέση περνάει δύσκολες στιγμές. Το ανισομερές ερωτικό τρίγωνο που δημιουργείται αλλάζει άρδην τις ισορροπίες και δημιουργεί πρωτόγνωρες εντάσεις. Εκεί όμως που τα πράγματα δείχνουν έτοιμα να καταρρεύσουν, ένα τελικό 'κόλπο γκρόσο' έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Δεν πρόκειται και για την πλέον αντιπροσωπευτική ρομαντική κομεντί, η σκηνή όμως ανθολογίας με τους τρεις πρωταγωνιστές (Bruce Willis - Cate Blanchett - Billy Bob Thorton) να τραγουδούν το 'Total Eclipse of the Heart' μέσα από το προχειροφτιαγμένο παραπέτασμα που τους χωρίζει στο προσωρινό κατάλυμά τους, σε συνδυασμό με τις κωμικές περιπέτειες και τα ερωτικά μπερδέματά των τριών τους, της εξασφαλίζει τον χαρακτηρισμό της 'εναλλακτικής' ρομαντικής/αστυνομικής κωμωδίας, που αξίζει λίγης περισσότερης προσοχής.

Γράφει ο Νεκτάριος Σάκκας

Ο σκληρός Joe (Bruce Willis) και ο υποχόνδριος Terry (Billy Bob Thornton) αποτελούν αχτύπητο δίδυμο, τους 'Sleepover Bandits', που με τη συνδρομή του χαζούλη αλλά χρήσιμου Harvey (Troy Garity) καταφέρνουν χωρίς χρήση βίας να ξαφρίζουν τράπεζες. Η μέθοδος απλή αλλά ιδιοφυής: επισκέπτονται τον εκάστοτε διευθυντή τραπέζης από βραδύς στο σπίτι του, περνούν τη νύχτα μαζί και νωρίς-νωρίς το πρωί, ήσυχα κι ωραία, παραλαμβάνουν τη λεία τους. Πολύ σύντομα αποκτούν μεγάλη δημοσιότητα, όμως αυτό δεν είναι το μεγάλο τους πρόβλημα. Όταν η Kate (Cate Blanchett), μία όμορφη πλην όμως παλαβή νοικοκυρά, αποφασίζει να εγκαταλείψει τη συζυγική στέγη λόγω ανυπόφορης ανίας και πέφτει στο διάβα τους, η κατάσταση μπλέκει απρόσμενα. Διότι αρχικά ο Joe και στη συνέχεια ο Terry θα την ερωτευτούν παράφορα, με την ίδια να αδυνατεί να διαλέξει.

Αρμονικό μείγμα περιπέτειας και ρομαντικής κομεντί, το σπιρτόζικο «Bandits» του Barry Levinson είναι στην πραγματικότητα μία από τις πλέον 'ανδρικές' ταινίες της συγκεκριμένης λίστας. Δύο outlaws, φίλοι και συνεργάτες, τα πηγαίνουν περίφημα, μέσα πάντοτε από τις διασκεδαστικές ιδιαιτερότητες του καθενός. Έρχεται όμως μία νοικοκυρά που ξαφνικά αποφάσισε να γίνει femme fatale, για να τους κάνει πλυντήριο από το μπέρδεμα. Θα μου πείτε όμως, ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί στο αλλοπρόσαλλο, γεμάτο άγνοια κινδύνου σεξαπίλ της Kate; Ούτε άγιος, ούτε ληστής. Επομένως, όλα όσα συμβαίνουν στους «Bandits» είναι απολύτως φυσιολογικά, μα πέρα ως πέρα διασκεδαστικά, ειδικά από τη στιγμή που η χημεία του πρωταγωνιστικού τρίο χτυπάει κόκκινο και συνοδεύεται από classic '80s ήχους.

Addicted To Love

Bridget Jones's Diary

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2010 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.