Addicted To Love

Addicted To Love (1997)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Άσπονδοι Εραστές

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Griffin Dunne
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Meg Ryan, Matthew Broderick, Kelly Preston, Tcheky Karyo, Maureen Stapleton

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100'

Γράφει η Εύα Παραδείση

Ο Sam (Matthew Broderick) ζει σε μια ειδυλλιακή επαρχιακή πόλη και κάθε μεσημέρι στρέφει το τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου στο οποίο εργάζεται στην αυλή του σχολείου για να δει την αγαπημένη του Linda (Kelly Preston) στο διάλειμμά της. Μέχρι που εκείνη μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και σύντομα του ανακοινώνει -μέσω του πατέρα της- ότι όλα τελείωσαν μεταξύ τους. Αδυνατώντας να δεχτεί ότι έχασε τον έρωτα της ζωής του, ο Sam παίρνει το πρώτο αεροπλάνο, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι η Linda τον έχει αντικαταστήσει στην καρδιά της με το Γάλλο σεφ και εστιάτορα Anton (Tcheky Karyo). Εγκαθίσταται στο απέναντι εγκαταλελειμμένο κτήριο, στήνει μια camera obscura και αρχίζει την παρακολούθηση. Στο σημείο αυτό, κάνει την είσοδό της η Maggie (Meg Ryan) η αλλόκοτη punk, πικραμένη πρώην του Anton. Οι δυο τους καταλήγουν σε μια περίεργη συγκατοίκηση και συνεργασία για να πετύχουν τους σκοπούς τους: ο μεν να κερδίζει πίσω την αγαπημένη του, η δε να πάρει εκδίκηση από τον άντρα που τη χρησιμοποίησε.

Βασισμένο στη δοκιμασμένη θεωρία του είδους ότι τελικά βρίσκεις τον έρωτα εκεί που τον ψάχνεις λιγότερο, το «Addicted To Love» κάνει τη διαφορά με το ιδιότροπο μαύρο χιούμορ του. Παραδεχτείτε το, η εμμονική παρακολούθηση και η τιμωρία με κάθε κόστος δεν είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε 'ρομαντική κομεντί'. Μέσα από έξυπνους διαλόγους και αστεία gags η ταινία παραμένει διασκεδαστική και οι δυο πρωταγωνιστές ζωντανεύουν τους εκ διαμέτρου αντίθετους χαρακτήρες τους με γούστο. Αυτός σχεδόν αφελής και παθητικός αποδέκτης, εκείνη δυναμική, σκληρή και αποφασισμένη, δημιουργούν μια πιστευτή χημεία και πετυχαίνουν τους στόχους τους κατά το ήμισυ. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, κατά προτίμηση σερβιρισμένο με σάπιες φράουλες!

Γράφει ο Πέτρος Καλογεράς

Ο Sam είναι ένας σπασικλάκος που έχει βολέψει τα πάντα μέσα στο κεφάλι του. Μέχρι που η Linda, ο έρωτας της ζωής του, τον παρατάει για έναν Γάλλο με περισσότερες αρετές. Ο Sam μετακομίζει στο εγκαταλελειμμένο σπίτι απέναντι από αυτό που το νέο ζευγάρι ερωτοτροπεί, ελπίζοντας πως θα βρει έναν τρόπο να ξανακερδίσει την Linda. Σ' αυτό τον βοηθάει η Maggie, η πρώην του Γάλλου που θέλει να τον εκδικηθεί. Καταστρώνουν διάφορα σχέδια για να τους χωρίσουν και εν μέρει τα καταφέρνουν. Το πρόβλημα είναι άλλο. Έχουν αρχίσει να ερωτεύονται ο ένας τον άλλο...

Δεν συμφωνώ απόλυτα ότι πρόκειται για μια 'παραδοσιακή' Rom-Com. Οι πρακτικές που ακολουθούν ο Sam και η Maggie είναι ολίγον σκοτεινές, πράγμα που δεν βγάζει προς τα έξω τον αγνό έρωτα αλλά την κτητικότητα, την ζήλια και την εκδίκηση. Θα μου πείτε ότι όλα αυτά είναι συναισθήματα που πηγάζουν από σχέσεις πάθους. Σωστό. Είναι όμως και συναισθήματα που δείχνουν την εγωιστική φύση των ανθρώπων, την ανάγκη τους να καταστρέψουν την ευτυχία των άλλων για να είναι οι ίδιοι ευτυχισμένοι. Ο τίτλος τα λέει όλα. Κάθε μορφή εθισμού δεν μπορεί να είναι καλή. Το όμορφο φινάλε βέβαια αφήνει γλυκιά γεύση αλλά όλα τα υπόλοιπα δεν προκρίνονται για 'ρομαντικά'.

Υ.Γ. Συγχωρέστε με αλλά την αναφέρω πάντα... μάλλον γιατί είναι γυναικάρα. Η Kelly Preston, το παραδέχομαι, μου προκαλεί μια μορφή εθισμού...

Adam's Rib

Bandits

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2010 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.