Καλό ταξίδι Steve Jobs...
Είναι εδώ και λίγες μόνο ώρες που ο Steve Jobs δε βρίσκεται ανάμεσά μας. Ο πρωτοπόρος συνιδρυτής της Apple αλλά και της Pixar, έφυγε σε ηλικία μόλις 56 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η είδηση του θανάτου του (5/10/2011), όσο κι αν ήταν πιο ορατή από ποτέ μετά την αιφνιδιαστική αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της Apple μόλις δύο μήνες πριν (11/8/2011), βύθισε σε θλίψη εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Για όλους αυτούς που δεν τον γνώρισαν ποτέ άμεσα, παρά μόνο μέσα από τις πρωτοποριακές συσκευές του τεχνολογικού κολοσσού όπου ηγείτο ή διαμέσου των υπέροχων animated ταινιών που καθήλωσαν αναρίθμητους θεατές παγκοσμίως, ο Steve Jobs αποτελεί ένα λαμπρό όσο και σπάνιο παράδειγμα ιδιοφυούς ανθρώπου που φεύγοντας αφήνει το δικό του ξεχωριστό χνάρι σε διάφορα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας. Ένα από αυτά τα κεφάλαια, αν και ίσως όχι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό, ανήκει στην κινηματογραφική ιστορία.
Ο Steve Jobs γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1955 στο San Francisco. Όντας παιδί μιας φτωχής φοιτήτριας που αδυνατούσε να τον αναθρέψει, δόθηκε άμεσα για υιοθεσία. Οι θετοί του γονείς τον μεγάλωσαν με αγάπη και από το υστέρημά τους τον έστειλαν στο Reed College. Εκεί, ο νεαρός Steve, μη γνωρίζοντας επακριβώς τι θέλει να κάνει και θεωρώντας ασύμφορη τη θυσία των γονιών του, αποφασίζει να παρατήσει τις σπουδές, δείχνοντας ενδιαφέρον μονάχα σε συγκεκριμένα, ελεύθερης επιλογής μαθήματα, όπως η καλλιγραφία.
Όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει κατά την περίφημη ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ το 2005, εκείνο το μάθημα έμελλε να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι στην ιστορία της τεχνολογίας. Ήταν τότε, σε ένα γκαράζ στο San Francisco στα μισά της δεκαετίας του '70, όταν παρέα με τον Steve Wozniak κατασκεύαζαν τον πρώτο Macintosh υπολογιστή, ξεκινώντας αυτό που όλοι σήμερα ξέρουμε ως την κορυφαία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, την Apple.
Όταν μερικά χρόνια μετά απολύεται (1985) από την εταιρεία της οποίας υπήρξε ιθύνων νους και συνιδρυτής, εξαιτίας της πτώσης των πωλήσεων και της κόντρας του με τον John Sculley, ο Steve Jobs δε θα το βάλει κάτω. Αρχικά ιδρύει άμεσα την NeXT Computer, ενώ ένα χρόνο μετά, το 1986, αγοράζει από τον George Lucas έναντι 10 εκ. δολαρίων την Graphics Group. Έτσι κάπως αρχίζει η περιπέτεια της Pixar, της εταιρείας παραγωγής που έμελλε να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τις ταινίες animation. Ξεκινώντας πλάι με έναν φημισμένο, πολύ δύσκολο αλλά και ξεπεσμένο συμπαίκτη, την Disney, η Pixar κατάφερε με τον καιρό να σταθεί στα πόδια της και να ξεχωρίσει ως η μοναδική κινηματογραφική εταιρεία παραγωγής που αγνοεί τη λέξη αποτυχία, προσφέροντας μερικά ανεπανάληπτα διαμάντια στο χώρο των κινουμένων σχεδίων.
Πρώτο και καλύτερο το θρυλικό «Toy Story», η πρώτη ταινία που σχεδιάστηκε εξολοκλήρου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αλλά ποιος δεν έχει γελάσει ή κλάψει με τα μοναδικά «Finding Nemo», «The Incredibles», «Wall-E» και «Up»; Ακόμα μία όμως απόδειξη της χαρισματικής προσωπικότητας του Jobs είναι ότι βγήκε νικητής από την κόντρα με την κραταιά Disney, φτάνοντας να κατέχει μέχρι σήμερα διευθυντική θέση εκεί ύστερα από τη σύμπραξη των δύο εταιρειών το 2006.
Η εκπαραθύρωση από την Apple ήταν σύμφωνα με τον ίδιο τον Jobs ό,τι καλύτερο του είχε συμβεί. Στα χρόνια που ακολούθησαν ανακατεύθυνε τις προτεραιότητές του, εξακολούθησε να κάνει σπουδαία πράγματα και φυσικά γνώρισε και ερωτεύτηκε τη Laurene Powell, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, ενώ είχε ήδη μία κόρη από προηγούμενη σχέση. Όμως δεν άργησε η ώρα που η τελούσα σε βαθιά κρίση Apple, θα ζητούσε από τον συνιδρυτή της να επιστρέψει. Έτσι, το 1996 γυρίζει καβάλα στο άλογο, φέρνοντας την εταιρεία στην πρώτη θέση στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας μαζί με μία άνευ προηγουμένου επανάσταση στα δεδομένα της αγοράς.
Μέσα σε μόλις 15 χρόνια τα προϊόντα της Apple ξεπέρασαν κάθε όριο δημοφιλίας, όντας πια συνώνυμα της καλαισθησίας και της τεχνολογικής πρωτοπορίας. Οι Mac καθιερώθηκαν ως οι πιο αξιόπιστοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα iPod άλλαξαν τον τρόπο που ακούμε μουσική ενώ το iPhone αποδείχθηκε κάτι περισσότερο από ένα "έξυπνο" κινητό τηλέφωνο: είναι πια ένα ξεχωριστό στοιχείο της σύγχρονης pop κουλτούρας, εφάμιλλο του facebook.
Ο καρκίνος στο πάγκρεας που διέγνωσαν οι γιατροί το 2004 ήταν ακόμα μία μάχη, η δυσκολότερη και πιο επίπονη που είχε να αντιμετωπίσει αυτός ο ακατάβλητος ως τότε μαχητής. Από την ψυχρολουσία της πρώτης διάγνωσης που του άφηνε μόλις τρεις μήνες ζωής, την μετέπειτα αναίρεσή της και την ελπίδα της ίασης μέσω χειρουργείου, μέχρι την επανάκαμψη της ασθένειας με το γνωστό πια φινάλε, ο Steve Jobs πάλεψε σκληρά και επί μακρόν, χωρίς ποτέ να εγκαταλείψει όσα αγαπάει και χωρίς ποτέ να πάψει να αναζητά την πρωτοπορία. Σα να ήταν ένα περίεργο καπρίτσιο της μοίρας, έφυγε από τη ζωή λίγες μόλις ώρες αφότου ο αντικαταστάτης του στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου, Tim Cook, ανακοίνωνε στα πλαίσια της παρουσίασης των νέων προϊόντων της Apple τον ολοένα και μεγαλύτερο θρίαμβο της εταιρείας στην αγορά μέσα από αριθμούς που προκαλούσαν ίλιγγο.
Όπως συμβαίνει σχεδόν με κάθε επιτυχημένο άνθρωπο, ο Steve Jobs σκιαγραφείται από αρκετούς ως μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Πολλοί έχουν μιλήσει για αυτόν με τα χειρότερα ή με τα καλύτερα λόγια. Κι ενώ το ένα του "παιδί", η Pixar, μοιάζει να συγκεντρώνει μόνο συμπάθειες, το άλλο, η Apple, διαθέτει εκτός από εκατομμύρια οπαδούς και αρκετούς ορκισμένους εχθρούς. Κατά καιρούς είχε κατηγορηθεί για πολλά, από την πολιτική του ενάντια σε μικρότερες εταιρίες τεχνολογίας μέχρι την οικολογική πολιτική της Apple και την υπερκοστολογημένη κατά άλλους γκάμα των προϊόντων της. Μόνο που όσοι τον κατηγορούν, επιλέγουν να δουν μονάχα το δέντρο αντί για το δάσος.
Γιατί ναι, μπορεί ο Steve Jobs και το επιτελείο του να κατασκεύαζαν σύμφωνα με τους επικριτές του "όμορφες και ακριβές" συσκευές που ήταν απρόσιτες για τους πολλούς. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ακόμα και σε αυτόν το σκληρό κόσμο ακραίων ανισοτήτων, η "ακριβή" τεχνολογία του σήμερα γίνεται πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζουμε η προσιτή ευκολία του αύριο, μία ευκολία που αργά ή γρήγορα θα ευεργετήσει έμμεσα ή άμεσα όλο και περισσότερους ανθρώπους. Και αυτή ακριβώς είναι η αληθινή παρακαταθήκη ενός γνήσιου πρωτοπόρου σαν τον Steve Jobs.
Μία παρακαταθήκη που δε θα μπορούσε να αποτυπωθεί πιο ανάγλυφα από τη δήλωση του μεγάλου Steven Spielberg: "Ο Steve Jobs ήταν ο μεγαλύτερος εφευρέτης μετά τον Τόμας Έντισον. Ήταν αυτός που κατάφερε να βάλει τον κόσμο μας στα ακροδάχτυλά μας."
Επικαιρότητα - Απόψεις: Τα Πιο Πρόσφατα
Το Πρόγραμμα των Προβολών