Κρίσιμο δικαστήριο για τον πειρατικό "Λόγο του Βασιλιά"
Αρνούνται πεισματικά, ως φαίνεται, να καταθέσουν τα όπλα τα μεγάλα studios του Hollywood στη μάχη για την καταπολέμηση της πειρατείας. Αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσε η ευρύτατη πειρατική διακίνηση μίας από τις κορυφαίες επιτυχίες της χρονιάς, του θριαμβευτή των τελευταίων Oscar, «The King's Speech». Έτσι, με προεξάρχουσες τις Warner, Fox, Paramount και Disney και υπό την ομπρέλα του Motion Picture Association (MPA), οι κορυφαίες εταιρίες παραγωγής της κινηματογραφικής βιομηχανίας απαιτούν από το μεγαλύτερο internet provider της Βρετανίας, την BT, να μπλοκάρει το website Newzbin2, το οποίο καταγγέλλουν ως υπεύθυνο για "τεράστιας κλίμακας παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων". Στον ιστότοπο του συγκεκριμένου site φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ άλλων 75 παράνομες κόπιες της συγκεκριμένης ταινίας.
Τη στιγμή που τα studios χαρακτηρίζουν το παράνομο filesharing ως ένα "πολύ σημαντικό κοινωνικό κακό" που ευθύνεται για "απώλειες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών το χρόνο", η BT απαντά πως ενδεχόμενη δικαστική απόφαση για το μπλοκάρισμα του Newzbin2 θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, με τον κάθε λογής κάτοχο copyright να βρίσκει πάτημα για ανάλογους αποκλεισμούς σχετικών ιστοσελίδων. H ΒΤ ισχυρίζεται πως οι απανταχού κάτοχοι copyright θα ήθελαν να δουν 400 sites το χρόνο να μπλοκάρονται από τους ίδιους τους παρόχους internet. Στην ίδια υπερασπιστική γραμμή, θεωρεί πως το να υποχρεωθεί η ίδια να εμποδίσει 6 εκατομμύρια πελάτες της από την πρόσβαση σε κάποιο site θα αποτελέσει πέραν από ένα οικονομικό πλήγμα για την ίδια, την απαρχή για ένα άνευ προηγουμένου κύμα λογοκρισίας.
Για την ιστορία πάντως, το Newzbin2 αποτελεί εξέλιξη του Newzbin, το οποίο επίσης εμπεριείχε ανάλογο πειρατικό υλικό. Μία σχετική δικαστική διαμάχη το Μάρτιο του '10 ανάμεσα στο αρχικό site και τους κολοσσούς της κινηματογραφικής βιομηχανίας το υποχρέωσε σε κλείσιμο και υψηλές αποζημιώσεις. Οι υπεύθυνοι του Newzbin όμως δεν είχαν καμία διάθεση να υποταχθούν, γι αυτό κατέβασαν το site σε χρόνο dt, ανοίγοντας άμεσα τη δεύτερη εκδοχή του. Σημειώνεται πως η εταιρεία στην οποία ανήκουν τα δύο sites είναι off-shore με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες.
Επί της ουσίας λοιπόν, το βάρος της υπόθεσης πέφτει στο κατά πόσο οι πάροχοι πρόσβασης στο διαδίκτυο μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις ιστοσελίδες που εμφανίζονται εντός του δικτύου τους. Τα studios, ύστερα από ατελέσφορη πολυετή μάχη με τα εκάστοτε "πειρατικά" sites που ήταν κάτι σαν τη Λερναία Ύδρα, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, βάζοντας πλέον στο στόχαστρο το ακριβώς από πάνω σκαλί της ιντερνετικής ιεραρχίας, που δεν είναι άλλο από τους providers. Η συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση συνεπώς είναι πολύ σοβαρότερη από ακόμα μία διαμάχη περί copyright, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί την πρώτη αυτού του είδους που λαμβάνει χώρα σε βρετανικό δικαστήριο. Η ετυμηγορία αναμένεται στις 12 Ιουλίου.
Επικαιρότητα - Απόψεις: Τα Πιο Πρόσφατα
Το Πρόγραμμα των Προβολών