Πρώτο τριήμερο στο Φεστιβάλ των Καννών

Νεκτάριος Σάκκας  |  16-05-2011

Λίγο πριν οι 64ες Κάννες ξεκινήσουν, προέκυψε η σημαντικότερη είδηση της τελευταίας στιγμής: οι καταδικασμένοι από το καθεστώς Αχμαντινετζάντ Ιρανοί σκηνοθέτες Jafar Panahi και Mohammad Rasoulof κατόρθωσαν να στείλουν στο φεστιβάλ τις τελευταίες δουλειές τους, γυρισμένες κάτω απ' τα άγρυπνα μάτια των τοπικών Αρχών. Πρόκειται για τα «This Is Not A Film» και «Good Bye» αντίστοιχα, τα οποία όπως αναμενόταν έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τους διοργανωτές.

Το κυρίως πιάτο της λαμπερής πρεμιέρας (11/5) περιελάμβανε την τελευταία ταινία του Woody Allen με τίτλο «Midnight In Paris» που προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού και παρουσία της κριτικής επιτροπής υπό την προεδρία του Robert De Niro. Στο Grand Theatre Lumiere έδωσαν το παρών ο αγαπημένος δημιουργός συνοδευόμενος από τους πρωταγωνιστές του (Owen Wilson, Rachel McAdams, Adrien Brody, Michael Sheen και Lea Seydoux). Η βραδιά όμως είχε ακόμα μία ξεχωριστή στιγμή: την προβολή της αποκατεστημένης και έγχρωμης κόπιας του «Le Voyage Dans La Lune» ("Ταξίδι Στο Φεγγάρι" - 1902) του Georges Melies, η οποία θεωρείται η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία του σινεμά. Λίγες ώρες νωρίτερα την παράσταση έκλεβε ο τιμώμενος με Χρυσό Φοίνικα για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο, Bernardo Bertolucci. Σε μία συναισθηματικά έντονη συνέντευξη τύπου ο Ιταλός δημιουργός έκανε την εμφάνισή του καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, δηλώνοντας μεταξύ άλλων εντυπωσιασμένος από τη 3D τεχνολογία. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ που δίνεται τιμητικός Χρυσός Φοίνικας.

Η δεύτερη μέρα περιελάμβανε το άνοιγμα των σημαντικών τμημάτων του φεστιβάλ. Το έναυσμα του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος έγινε αφενός με το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Julia Leigh, «Sleeping Beauty» και αφετέρου με το βασισμένο στη νουβέλα της Lionel Shriver, «We Need To Talk About Kevin» της Lynne Ramsay με τους Tilda Swinton και John C. Reilly. Παράλληλα, δινόταν η εκκίνηση για το Ένα Κάποιο Βλέμμα με τα «Restless» του Gus Van Sant και «Trabalhar Cansa» των Juliana Rojas και Marco Dutra. Για το Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών από την άλλη, η αρχή γινόταν με ένα ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης προς τον Jafar Panahi. Η ημέρα όμως επεφύλασσε δύο σημαντικές τιμητικές εκδηλώσεις. Από τη μία είχαμε την προβολή του «Il Conformista» (1970) του Bertolucci, στον οποίο και απονεμήθηκε ο τιμητικός Χρυσός Φοίνικας δια χειρός του διευθυντή του φεστιβάλ, Gilles Jacob. Από την άλλη, με αφορμή τη φωτογραφία που αποτελεί και την αφίσα του φετινού φεστιβάλ, προβλήθηκε η ταινία του Jerry Schatzberg, «Puzzle Of A Downfall Child» (1970). Τόσο ο σκηνοθέτης (και φωτογράφος της εν λόγω φωτογραφίας) όσο και η πρωταγωνίστρια Faye Dunaway έδωσαν το παρών.

Στην τρίτη ημέρα του 64ου φεστιβάλ των Καννών τα φώτα έπεσαν κυρίως πάνω σε δύο ταινίες: η πρώτη ήταν το πολυαναμενόμενο «Habemus Papam», που συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό. Η τελευταία δουλειά του Nanni Moretti (βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα για το «The Son's Room») που καταπιάνεται με το Βατικανό έχει ήδη συγκεντρώσει - απολύτως αναμενόμενα - αρκετά πυρά από πλευράς Καθολικής Εκκλησίας, με τον Ιταλό σκηνοθέτη να προβοκάρει υπέροχα στη συνέντευξη τύπου: "Ζητώ συγνώμη που δεν πιστεύω στο Θεό!" Η δεύτερη σημαντικότερη στιγμή της ημέρας ήταν το αυτοαναφορικό ντοκιμαντέρ «Arirang» του Kim Ki-Duk. Ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, ο Κορεάτης δημιουργός εξήγησε μέσα από την ταινία του (διαγωνίζεται στο Ένα Κάποιο Βλέμμα) τους λόγους που τον κράτησαν μακριά από την κάμερα για τόσο πολύ - για τα δεδομένα του - καιρό. Στα αξιοπερίεργα πάντως σημειώνουμε το... συνωστισμό στη συνέντευξη τύπου της ταινίας «Polisse». Η γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις Maiwenn συνοδευόταν από τον παραγωγό της και έντεκα (!) πρωταγωνιστές.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2025 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.