Πόσο χόρεψε τελικά η Portman στο «Black Swan»;

Νεκτάριος Σάκκας  |  29-03-2011
Πόσο χόρεψε τελικά η Portman στο «Black Swan»;

Για τα καλά έχει φουντώσει τις τελευταίες μέρες η κουβέντα γύρω από τη βραβευμένη με Oscar πρωταγωνίστρια του «Black Swan», Natalie Portman. Δεδομένης της φύσης του ρόλου, που περιελάμβανε απαιτητικότατες χορογραφίες και που ασφαλώς έπαιξαν κι αυτές το ρόλο τους για να αναδειχθεί η ερμηνεία της, αρκετοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν κατά πόσο ήταν η Αμερικανίδα σταρ που τις εκτελούσε ή η χορεύτρια που την ντούμπλαρε και - κατ' επέκταση - κατά πόσο άξιζε εν τέλει το Oscar.

Τις φωτιές άναψε η Sarah Lane, μπαλαρίνα του American Ballet Theatre, που έκανε το ντουμπλάζ στην Portman, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα πλεκτάνης ενορχηστρωμένης από το studio παραγωγής (Fox Searchlight): "Από τις κρίσιμες ολόσωμες σκηνές, θα έλεγα ότι μόνο στο 5% υπάρχει η Natalie. Όλες οι υπόλοιπες σκηνές γυρίστηκαν με μένα", ισχυρίζεται η Lane, απαντώντας έτσι σε συνέντευξη στους L.A. Times (στις 23/3) του αρραβωνιαστικού της Portman και χορογράφου του 'Μαύρου Κύκνου', Benjamin Millepied, ο οποίος μετρίαζε τη σημασία της συμβολής της εν λόγω μπαλαρίνας στο φιλμ, θέτοντας το ποσοστό συμμετοχής της ηθοποιού στις κρίσιμες σκηνές στο 85%. Να σημειωθεί πάντως ότι η ίδια η Portman δεν έχει κρύψει πως χρησιμοποιήθηκε αντικαταστάτρια μπαλαρίνα στις πολύ δύσκολες σκηνές.

Αφού όμως το θέμα είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις στο διαδίκτυο, οι συντελεστές της ταινίας απάντησαν αρχικά στους ισχυρισμούς της Lane χρυσώνοντας της εν μέρει το χάπι, δηλώνοντας τυχεροί και ευγνώμονες που είχαν τη Sarah στην παραγωγή, τονίζοντας όμως ότι στις περισσότερες επίμαχες σκηνές της τελικής κόπιας χορεύει η Portman. Η παραπάνω τοποθέτηση όμως δε φάνηκε να υποβαθμίζει το θέμα, με αποτέλεσμα να βγει και να καθαρίσει τη μπουγάδα ο ίδιος ο Darren Aronofsky, υπερασπιζόμενος δυναμικά την πρωταγωνίστριά του με ανακοίνωση που εξέδωσε στο Entertainment Weekly μέσω του studio της Fox Searchlight: "Να ποια είναι η αλήθεια. Υπάρχουν 139 σκηνές χορού στην ταινία. Από αυτές, οι 111 είναι της Natalie Portman, απείραχτες. Οι υπόλοιπες 28 είναι της Sarah Lane. Αν κάνεις τα μαθηματικά, το 80% των σκηνών είναι της Portman. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια, οι σκηνές με τη stunt είναι γενικά πλάνα που σπάνια διαρκούν πάνω από ένα δευτερόλεπτο. Και σε δύο πιο μεγάλες σκηνές μόνο χρειάστηκε να αλλάξουμε με ψηφιακό τρόπο το πρόσωπο. Ακόμα και βάσει διάρκειας των επίμαχων σκηνών λοιπόν, στο 90% είναι η Natalie Portman".

Στο σημείο αυτό να αξίζει να αποδώσουμε τιμές τόσο στην αντικαταστάτρια της Mila Kunis στην εν λόγω ταινία όσο και γενικότερα σε κάθε άγνωστο stunt του κόσμου τούτου που δείχνει θαυμαστή αυτοσυγκράτηση και δεν ανάγει σε μεσανατολικό ζήτημα το ακριβές ποσοστό συμμετοχής του σε κάθε ταινία.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.