Ανοιξε η αυλαία για το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Νεκτάριος Σάκκας  |  15-03-2011
Ανοιξε η αυλαία για το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Με λιτό και μουσικό χαρακτήρα δόθηκε το επίσημο έναυσμα και της φετινής διοργάνωσης του διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στην τελετή έναρξης, σε ένα κατάμεστο Ολύμπιον, βρέθηκαν μεταξύ άλλων πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, καθώς και θεσμικοί φορείς.

Την έναρξη κήρυξε ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ενώ το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων ανέλαβε ο διευθυντής του Φ.Κ.Θ. κ. Δημήτρης Εϊπίδης. Και οι δύο μίλησαν για ένα φεστιβάλ που 13 χρόνια τώρα δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με το κοινό, μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα ταινιών από όλο τον κόσμο, καλώντας το να δει πέρα από τα όρια της επικαιρότητας και πίσω από αυτό που θεωρείται δεδομένο.

Έπειτα, στη σκηνή ανέβηκε η δεκαμελής νεοσύστατη φωνητική ομάδα Golfo, η οποία ερμήνευσε παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια καθώς κι ένα κομμάτι στα τουρκικά, που ακούγεται στο ντοκιμαντέρ 'Καναρίνι Μου Γλυκό' του Roy Sher, το οποίο ήταν και το φιλμ που είχε επιλεγεί για προβολή της τελετής έναρξης.

Την ταινία παρουσίασε στο κοινό ο Ισραηλινός σκηνοθέτης, δηλώνοντας πώς η επιλογή της για τη συγκεκριμένη τελετή αποτελεί για τον ίδιο ξεχωριστή χαρά και τιμή, ευχαριστώντας προσωπικά τον κ. Εϊπίδη. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τη γοητευτική ζωή και τη σπουδαία μουσική διαδρομή της Ρόζας Εσκενάζυ, της θρυλικής αυτής μορφής του ρεμπέτικου. Τα βήματα της εμβληματικής ερμηνεύτριας αναζητούν σε Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη κι Αθήνα τρεις νέοι μουσικοί που ταξιδεύουν για χάρη της στο χώρο και το χρόνο, αποκαλύπτοντας παράλληλα τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις του φαινομένου 'ρεμπέτικο', τη στιγμή που η μουσική της Εσκενάζυ φτάνει να αναβιώνει σε παγκόσμιο επίπεδο στις σύγχρονες μουσικές σκηνές.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.