Cine Ianos - Μάρτιος 2010: Ο Κινηματογράφος Των Δημιουργών

Θανάσης Γεντίμης  |  07-03-2010

Ο IANOS, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών ξεκίνησαν τις κινηματογραφικές προβολές, σε μια προσπάθεια να φέρουν στο προσκήνιο σημαντικές ταινίες, για τις οποίες είτε δεν έγινε ποτέ ιδιαίτερος λόγος, είτε χάθηκαν στο κυνήγι της εμπορικότητας. Συνεχίζοντας την προσπάθεια αυτή, τον Μάρτιο θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο οι ταινίες «Μέχρι το Πλοίο», του Αλέξη Δαμιανού και «Η Στάχτη που Μένει» του Νίκου Καββουκίδη.

Την Τετάρτη 10 Μαρτίου, στις 21.30, θα προβληθεί η ταινία «Μέχρι το Πλοίο» του Αλέξη Δαμιανού. Την βραδιά θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης.

Ένας τραχύς βουνίσιος εγκαταλείπει το χωριό του και κατεβαίνει στην πόλη και το λιμάνι απ' όπου θα μπαρκάρει για την Αυστραλία. Παρακολουθούμε την κάθοδό του προς τη θάλασσα μέσα από τρεις ιστορίες. Αρχικά θα δουλέψει κοντά σε έναν γνωστό του σιδερά, αλλά η ερωτική έλξη του προς την αγνή κοπέλα του φίλου του τον κάνει να τραπεί σε φυγή. Στη συνέχεια συναντά ένα αγριοκόριτσο που συμβολίζει όλη τη σαγήνη της άγριας φύσης, και η μοίρα του οποίου είναι να καταλήξει σε οίκο ανοχής. Τέλος στο λιμάνι του Πειραιά, θα φιλοξενηθεί στο φτωχόσπιτο ενός ζευγαριού που χωρίζει, θα γνωρίσει την ταπεινωμένη κι αποκαμωμένη από τη φτώχεια κι εγκατάλειψη γυναίκα, και μαζί της θα πάρει το πλοίο του εκπατρισμού.

Ο Αλέξης Δαμιανός γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου και στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ιδρυτής του «Πειραματικού Θεάτρου» και του Θεάτρου "Πορεία", όπου σκηνοθέτησε πολλά θεατρικά έργα. Είχε σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μεγάλου μήκους που είναι σημαντικότατες για τον ελληνικό κινηματογράφο (η Ευδοκία θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη ελληνική ταινία που έχει γυριστεί ποτέ). Απεβίωσε στις 4 Μαΐου 2006.

Την Τετάρτη 24 Μαρτίου, στις 21.30, θα προβληθεί η ταινία «Η Στάχτη που Μένει» του Νίκου Καββουκίδη. Τη βραδιά θα προλογίσουν o Νίκος Κούνδουρος, ο Ντίνος Κατσουρίδης, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και ο Σεραφείμ Φυντανίδης.

Η Ελλάδα ταξιδεύει χρόνια μέσα στην Ελλάδα ακολουθώντας το χυμένο αίμα το σπαταλημένο.
Αίμα σταλαματιές κυλάνε και στάζουν κάτω στον Αδη.
Πέφτουν επάνω στους νεκρούς οι σκοτωμένοι αλλάζουν θέση δεν ξυπνάνε.
Μόνο το χέρι τους υψώνεται και δείχνει τη μεριά που περπατάνε οι δολοφόνοι.
Η Ελλάδα ταξιδεύει χρόνια ανάμεσα στους δολοφόνους.
-Τάκης Σινόπουλος, Ποιητής

Ο Νίκος Καββουκίδης αρχίζει την κινηματογραφική του καριέρα στην Φίνος Φιλμ το 1956. Συνεργάστηκε ως Διευθυντής Φωτογραφίας και Μοντέρ σε πάνω από 90 ταινίες με τους περισσότερους σκηνοθέτες του παλαιού & νέου κινηματογράφου. Για τα χρόνια της Δικτατορίας δημιουργεί το ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες». Έχει πάρει 4 βραβεία φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και 2 κρατικά Φωτογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών και επίτιμο μέλος της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου.

To CinemaNews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων 'Cine Ianos- Ο Κινηματογράφος Των Δημιουργών'.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.