Συνελήφθη ο Ιρανός σκηνοθέτης Jafar Panahi.

Θανάσης Γεντίμης  |  07-03-2010
Συνελήφθη ο Ιρανός σκηνοθέτης Jafar Panahi.

Στη σύλληψη του Ιρανού σκηνοθέτη Jafar Panahi, της συζύγου του και της κόρης τους, προχώρησαν οι αρχές στην Τεχεράνη. Ο σκηνοθέτης, γνωστός υποστηρικτής της Ιρανικής αντιπολίτευσης, κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία. Σύμφωνα με ιστοσελίδες που πρόσκεινται στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί, ο Jafar Panahi συνελήφθη στην κατοικία του στην Τεχεράνη μαζί με την οικογένειά του και περί τους δεκαπέντε φίλους του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι άνδρες των Iρανικών αρχών ερεύνησαν το σπίτι του και κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προσωπικά είδη. Οι πληροφορίες θέλουν τον σκηνοθέτη να ετοίμαζε ταινία για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τις ταραχές που τις συνόδευσαν, μετά τις εκλογές στο Ιράν τον Ιούνιο του 2009. Ο 49χρονος Jafar Panahi, υπήρξε βοηθός του Abbas Kiarostami και είναι ένας από τους γνωστότερους στο εξωτερικό σκηνοθέτες του Iρανικού Νέου Κύματος.

Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 2000 για την ταινία του «The Circle» και με την Αργυρή Αρκτο στo Φεστιβάλ Βερολίνου το 2006 για το «Offside». Επίσης έχει τιμηθεί στις Κάννες με τη Χρυσή Κάμερα για την ταινία «The White Balloon» (1995) και με το Βραβείο Κριτικών (2003) για το «Crimson Gold».

Είναι η δεύτερα φορά, σε λιγότερο από 12 μήνες, που συλλαμβάνεται. Η πρώτη σύλληψή του έγινε το περασμένο καλοκαίρι, με αφορμή την παρουσία του σε τελετή στη μνήμη της Νέντα Αγά Σολτάν, της νεαρής Ιρανής που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τον Ιούνιο και έκτοτε έγινε σύμβολο της αντιπολίτευσης.

Επίσης, από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε εξέφρασε ανοιχτά την υποστήριξή του στην αντιπολίτευση της χώρας, του έχει επιβληθεί η ποινή της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Γι' αυτό και δεν παραβρέθηκε φέτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου, όπου ήταν προσκεκλημένος για να συμμετέχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον Ιρανικό κινηματογράφο στο πρόγραμμα της Berlinale.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.