Cine Ianos - Φεβρουάριος 2010: Ο Κινηματογράφος Των Δημιουργών

Θανάσης Γεντίμης  |  07-02-2010

Ο IANOS, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών ξεκίνησαν τις κινηματογραφικές προβολές, σε μια προσπάθεια να φέρουν στο προσκήνιο σημαντικές ταινίες, για τις οποίες είτε δεν έγινε ποτέ ιδιαίτερος λόγος, είτε χάθηκαν στο κυνήγι της εμπορικότητας. Συνεχίζοντας την προσπάθεια αυτή, τον Φεβρουάριο θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο οι ταινίες «Καρκαλού», του Σταύρου Τορνέ και «Φθινοπωρινή Επιστροφή» του Γιώργου Αγαθονικιάδη.

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, στις 21.30, θα προβληθεί η ταινία «Καρκαλού» του Σταύρου Τορνέ. Την βραδιά θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης.

Ένας νεαρός οδηγός, ένας ηλικιωμένος επιβάτης κι ένα φέρετρο δεμένο πρόχειρα στο πορτμπαγκάζ βρίσκονται μέσα σε ένα ταξί. Η διαδρομή γίνεται ονειρική περιπλάνηση και οι δυο άντρες μεταφέρονται σε τόπους περίεργα πραγματικούς, όπου οι μνήμες μιας ολόκληρης ζωής, σκληρές τις περισσότερες φορές, συμπλέκονται με φαντασιώσεις. Σε αυτό το ταξίδι θα γνωρίσουν ή θα ξανασυναντήσουν την Καρκαλού, μια γυναίκα άλλοτε εύθραυστη και νέα, άλλοτε ταλαιπωρημένη από αυτά που έζησε, πάντα όμως ερωτική. Θα εμφανιστούν κι άλλα γνωστά πρόσωπα, πριν ξαναχαθούν, πριν το τελευταίο κομμάτι του ταξιδιού γίνει μ΄ ένα παλιό φορτηγό που δεν έχει πλέον μηχανή, πριν το ταξί παραδώσει στον τελικό του προορισμό το φέρετρο του ηλικιωμένου άντρα. Κάθε τόσο, ακούγεται το μηχανικό ταξίμετρο που χτυπάει τις μονάδες της διαδρομής και τα λεπτά του χρόνου.

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, στις 21.30, θα προβληθεί η ταινία «Φθινοπωρινή Επιστροφή» του Γιώργου Αγαθονικιάδη. Τη βραδιά θα προλογίσουν ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης.

Το σενάριο βασίζεται στις άγριες ημέρες που βίωσαν χιλιάδες πρόσφυγες με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου. Μια ελληνική οικογένεια καταλήγει έπειτα από περιπλάνηση, στην πρώην Τσεχοσλοβακία. Ο παππούς (Γιώργος Βελέντζας) και η γιαγιά (Ολγα Τουρνάκη) λίγο πριν από το τέλος της ζωής τους προσπαθούν να μεταφέρουν πνευματικά στο μικρό τους εγγονό την αγάπη τους για την πατρίδα, με σκοπό να τον αποτρέψουν από το να ριζώσει για πάντα εκεί. Μετά το θάνατό τους στην ξενιτιά, ο Σταύρος (Γίρι Μπάρτοσκα) επιστρέφει στη γενέθλια γη που είχε αγαπήσει πριν ακόμη τη γνωρίσει.

Η «Φθινοπωρινή Επιστροφή» χωρίζεται σε δύο περιόδους: η πρώτη αφορά την περίοδο στα κέντρα υποδοχής στην Τσεχία και η δεύτερη στην επιστροφή του κεντρικού προσώπου της ταινίας, του Σταύρου, ενός 50άρη πια πολιτικού πρόσφυγα, στην Τσεχία. Σκοπός του είναι να μεταφέρει στην Ελλάδα τα οστά των παππούδων του για να αναπαυθούν. Οταν φθάνει στο Μπρνο, αρχίζει να ξετυλίγεται καρέ καρέ η παιδική του ηλικία. Μνήμες συγκλονιστικές και ιδιαίτερες, φορτισμένες από συγκίνηση και πόνο. Το ταξίδι της επιστροφής καταλήγει για το Σταύρο να γίνει ένα ταξίδι λύτρωσης και αυτογνωσίας, μια συναισθηματική γέφυρα ανάμεσα στο χτες και το αύριο. Η ταινία είναι μια επιστροφή στα παιδικά χρόνια όλων αυτών των ανθρώπων που έχασαν τους γονείς, την πατρίδα τους, που μεγάλωσαν μακριά από τα χωριά τους. Αφορά περισσότερο τις ανθρώπινες αξίες και δεν ασχολείται με τα πολιτικά γεγονότα της εποχής. Αυτά θα τα ξεκαθαρίσει η Ιστορία.

To CinemaNews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων 'Cine Ianos- Ο Κινηματογράφος Των Δημιουργών'.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.