Cine Ianos - Ιανουάριος 2010: Ο Κινηματογράφος Των Δημιουργών

Θανάσης Γεντίμης  |  13-01-2010

Ο IANOS, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών ξεκίνησαν κινηματογραφικές προβολές, σε μια προσπάθεια να φέρουν στο προσκήνιο σημαντικές ταινίες, για τις οποίες είτε δεν έγινε ποτέ ιδιαίτερος λόγος, είτε χάθηκαν στο κυνήγι της εμπορικότητας, είτε έχει περάσει απλώς τόσος καιρός από την πρώτη τους προβολή, που πολύς κόσμος δεν τις θυμάται πια. Συνεχίζοντας την προσπάθεια αυτή, οι προβολές εμπλουτίζονται σε ένα ετήσιο πρόγραμμα (μέχρι τον Ιούνιο 2010), με δύο 'συναντήσεις' τον μήνα με ελεύθερη είσοδο

Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, στις 21.30, θα προβληθούν δύο από τις επτά θεοπάλαβες σατιρικές ιστορίες της σπονδυλωτής ταινίας «7 Θανάσιμα Αμαρτήματα», που κυκλοφόρησε στις αίθουσες το 1980 με τίτλο: «Ο Παλαβός Κόσμος του Θανάση». Θα ακολουθήσει η πρώτη προβολή της ταινίας που έκανε ο Ντίνος Κατσουρίδης το 2009 για την ψηφιακή ΕΡΤ εκτέλεση παραγωγής Περίπλους με τίτλο: «Η Αθήνα της καρδιάς μου» διάρκειας 50 λεπτών. Ο σκηνοθέτης, γυρίζοντας 4 δεκαετίες πίσω, μας μιλά για τις 4 πρώτες ταινίες του με τον Θανάση Βέγγο κι ακόμα μας ξεναγεί στην Αθήνα του ΄70 τότε που η περιβόητη «αντιπαροχή» εξαφάνισε την «αυλή» και μαζί της, κάθε άμεση ανθρώπινη επικοινωνία. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας.

Με μισό αιώνα κινηματογραφικής προσφοράς, ο Ντίνος Κατσουρίδης έχει εδώ και πολλά χρόνια κατακτήσει με το σπαθί του μια θέση ανάμεσα στους πλέον σοβαρούς, εργατικούς, αλλά και αθόρυβους έλληνες σκηνοθέτες (αυτοαποκαλείται κινηματογραφιστής). Η πρώτη επαφή του με τα κινηματογραφικά πλατό έγινε με το «Πικρό ψωμί», ταινία στην οποία είχε καθήκοντα βοηθού σκηνοθέτη δίπλα στον Γρηγόρη Γρηγορίου. Τη δεκαετία που μεσολάβησε ανάμεσα στο γύρισμα αυτής της ταινίας και στην εποχή κατά την οποία θα γύριζε μερικές από τις καλύτερες και πιο έξυπνες κωμωδίες του Θανάση Βέγγου, ο σκηνοθέτης μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλα ονόματα της εποχής ­ τον Ορέστη Λάσκο, τον Γιώργο Τζαβέλλα και τον Αλέκο Σακελλάριο ­ έχοντας πολλαπλά καθήκοντα: από φωτογράφος πλατό και βοηθός σκηνοθέτη ως οπερατέρ, μοντέρ και διευθυντής παραγωγής.

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 21.30, θα προβληθεί η ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου, «Πικρό ψωμί». Τη βραδιά θα προλογίσει ο σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας, εκδότης Γιάννης Σολδάτος.

Ο Γρηγόρης Γρηγορίου σπούδασε Νομική και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και ξένες γλώσσες, πήρε μαθήματα στο θεατρικό τμήμα της Πανεπιστημιακής Λέσχης αλλά τελικά έγινε αυτοδίδακτος σκηνοθέτης. Κατά την περίοδο της κατοχής, έλαβε μέρος στη μάχη της Κρήτης και πολέμησε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Σκηνοθέτης κινηματογράφου από το 1949 και του θεάτρου από το 1951. Το 1948 έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία Ο Κόκκινος Βράχος.

Η ταινία του Πικρό ψωμί (1951) θεωρείται σταθμός για τον ελληνικό κινηματογράφο ως η πρώτη νεορεαλιστική ελληνική ταινία στην οποία συνδύασε τον Ιταλικό νεορεαλισμό με την ελληνική πραγματικότητα ασκώντας κριτική στην εξουσία. Η ταινία γνώρισε μεγάλη αποδοχή και έκοψε 34.000 εισιτήρια στην πρώτη προβολή. Επίσης σκηνοθέτησε τις ταινίες «Αρπαγή της Περσεφόνης», «Διωγμός», «201 Καναρίνια», «Όχι κ. Τζόνσον» κ.ά.

To CinemaNews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων 'Cine Ianos- Ο Κινηματογράφος Των Δημιουργών'.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.