Cine Ianos- Ο Κινηματογράφος Των Δημιουργών

Θανάσης Γεντίμης  |  04-12-2009
Cine Ianos- Ο Κινηματογράφος Των Δημιουργών

Ο IANOS, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών ξεκίνησαν κινηματογραφικές προβολές, σε μια προσπάθεια να φέρουν στην επιφάνεια σημαντικές ταινίες, για τις οποίες είτε δεν έγινε ποτέ ιδιαίτερος λόγος, είτε χάθηκαν στο κυνήγι της εμπορικότητας, είτε έχει περάσει απλώς τόσος καιρός από την πρώτη τους προβολή, που πολύς κόσμος δεν τις θυμάται πια. Συνεχίζοντας την προσπάθεια αυτή, οι προβολές εμπλουτίζονται σε ένα ετήσιο πρόγραμμα (μέχρι τον Ιούνιο 2010), με δύο προβολές τον μήνα.

Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου (στις 22.30) οι προβολές ξεκινούν με την ταινία του Κώστα Βρεττάκου «Τα Παιδιά της Χεληδόνας». Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Πρόκειται για μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Διονύση Χαριτόπουλου, που είναι στηριγμένη σ' ένα σενάριο, στέρεο και σύνθετο. Σ' ένα χωριό της Ευρυτανίας, ο κουρασμένος δημοσιογράφος και ο νεαρός σκηνοθέτης συγκεντρώνουν το υλικό για μια εκπομπή της τηλεόρασης, με ήρωες τα μέλη κάποιας τυπικής ελληνικής οικογένειας και θέμα έχουν τη διάλυσή της, ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου και όλων όσων ακολούθησαν τις δεκαετίες από το '50 έως το '80. Καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικά το παρελθόν και προβάλλει τη δική του άποψη, κάθε μαρτυρία, δηλαδή, διαψεύδει την άλλη. Μίση προσωπικά που η ειρήνη τα "κοίμιζε" αφυπνίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μίση προσωπικά, αλλά και πολιτικά αναδύονται από τα βάθη της ψυχής τους και κατακερματίζουν τη σειρά των γεγονότων, ενώ η πραγματικότητα ξεφεύγει και γλιστρά σαν το χέλι. Οι ατομικές καταστροφές και το ρεπορτάζ υποχωρούν μπροστά στην αίσθηση της συλλογικής χρεοκοπίας και της πικρίας. Σενάριο Κώστα Βρεττάκου, Μουσική Γιώργος Τσαγκάρης. Παίζουν οι: Αλέκος Αλεξανδράκης, Μαίρη Χρονοπούλου, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Ηλίας Λογοθέτης.

Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου (στις 21.30) οι προβολές συνεχίζονται με την ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Ουρανός». Θα σχολιάσει ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, ενώ θα προηγηθεί το ντοκιμαντέρ του Κώστα Εφραιμίδη «Τάκης Κανελλόπουλος». Και σε αυτή την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Μετά τη θριαμβευτική πρώτη του εμφάνιση το 1960 ως ντοκιμενταρίστας, ο Τάκης Κανελλόπουλος αφήνει τους πάντες άφωνους με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του, «Ουρανός» (1962). Ο «Ουρανός» κερδίζει στην 3η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου το βραβείο φωτογραφίας και, τον επόμενο χρόνο. Εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Φεστιβάλ των Καννών. Η εφημερίδα «Observer» τοποθετεί την ταινία ανάμεσα στις 10 καλύτερες του 1963, ενώ ο Κανελλόπουλος καλείται να πάρει μέρος σε μια σειρά από ξένα φεστιβάλ. Στη Νάπολη κερδίζει την Ασημένια Σειρήνα, κι ο Φεντερίκο Φελίνι που βλέπει την ταινία, δηλώνει πως είναι εξαιρετική. Οι κριτικοί και οι θεωρητικοί του κινηματογράφου τοποθετούν τον «Ουρανό» ανάμεσα στις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

To CinemaNews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων «Cine Ianos- Ο Κινηματογράφος Των Δημιουργών»

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.