Ανοίγουν οι πύλες για το 21ο Πανόραμα.

Πέτρος Καλογεράς  |  21-10-2009
Ανοίγουν οι πύλες για το 21ο Πανόραμα.

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, περπάτησε χέρι-χέρι με την Ελευθεροτυπία για 21 χρόνια. Φέτος, ήρθε η σειρά του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία ενός εκ των σημαντικότερων ελληνικών φεστιβάλ.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, και ο Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, Αγγελος Μοσχονάς, προλόγισαν στη συνέντευξη τύπου το κύριο μέρος της παρουσίασης του φεστιβάλ, εξηγώντας τους λόγους αυτής της αλλαγής, και με την ευχή αυτή η διοργάνωση να είναι η απαρχή μιας μακροβιότερης συνεργασίας, έδωσαν την σκυτάλη στον 'μόνιμο' καλλιτεχνικό διευθυντή του Πανοράματος, Νίνο Φένεκ Μικελίδη.

Ο κ. Μικελίδης αφού ευχαρίστησε για τη χείρα βοηθείας που έδωσε ο Δήμος Αθηναίων, στο παρολίγον 'ορφανό' Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, παρουσίασε το πρόγραμμα του φεστιβάλ, που θα λάβει χώρα στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Τριανόν και στο ίδρυμα 'Μιχάλης Κακογιάννης' από τις 22 Οκτωβρίου έως και τις 1 Νοέμβρη. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το φεστιβάλ επικεντρώνεται στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, χωρίς όμως να λείπουν και ταινίες της παγκόσμιας σκηνής.

Πέρα από το διαγωνιστικό τμήμα (με ταινίες από όλη την Ευρώπη) και τις ταινίες Α' προβολής (με πολλές ενδιαφέρουσες προβολές όπως το «Tetro» του Francis Ford Coppola, το «Limits of Control» του Jim Jarmusch και το «Maradona» του Emir Kusturica) υπάρχουν ακόμα 6 θεματικές ενότητες, εμπνευσμένες είτε από την επικαιρότητα είτε από διακεκριμένους δημιουργούς:

Τα χρόνια της οργής - Το κραχ στον κινηματογράφο : Με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση αυτή η θεματική ενότητα παρουσιάζει ταινίες που αναφέρονται στο οικονομικό κραχ του 1929.

Ελληνικός Κινηματογράφος της δεκαετίας του '70: Γιορτάζοντας τα 40 χρόνια από την «Αναπαράσταση» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, το Πανόραμα παρουσιάζει 8 ταινίες που γυρίστηκαν την δεκαετία του '70, την αρχή του 'νέου' ελληνικού κινηματογράφου.

50 χρόνια Νουβέλ Βάγκ : 50 χρόνια συμπληρώνονται από την εμφάνιση της γαλλικής Νουβέλ Βάγκ και το αφιέρωμα περιλαμβάνει τους κυριότερους αντιπρόσωπους του κινήματος, όπως οι Francois Truffaut, Jean-Luc Godard και Bertrand Tavernier.

Η Jazz στον Ευρωπαικό Κινηματογράφο : Η Jazz, παρόλη την γέννηση και εξέλιξή της που έγινε κατά κύριο λόγο στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, έχει το δικό της ρόλο στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, κάτι που φαίνεται στο μοναδικό αυτό αφιέρωμα.

Κυπριακός Κινηματογράφος : Με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Πανόραμα δίνει ξεχωριστή θέση σε δημιουργίες Κύπριων σκηνοθετών με την κύρια έμπνευση να πηγάζει από την ζωή ύστερα από την τούρκικη εισβολή του '74.

Francis Ford Coppola : Ξεχωριστή αναφορά χρειάζεται η ενότητα Francis Ford Coppola, ο οποίος θα είναι ο μεγάλος τιμώμενος του φεστιβάλ. Ο βραβευμένος με Oscar σκηνοθέτης, θα παραλάβει το ειδικό βραβείο Πανοράματος και θα παραδώσει masterclass στο ίδρυμα 'Μιχάλης Κακογιάννης' το απόγευμα της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου. Μια μεγάλη παρουσία για το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που θα φιλοξενήσει ακόμα τους Atom Egoyan, Emir Kusturica και John Hillcoat.

Το CinemaNews.gr, υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης, θα βρίσκεται στις αίθουσες για να καταγράψει τον παλμό του φεστιβάλ με την ελπίδα το 22ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου να είναι εφάμιλλο του αρχικού μας ενθουσιασμού.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.