Τα Βραβεία για τις 15ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Θανάσης Γεντίμης  |  03-10-2009
Τα Βραβεία για τις 15ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Ολοκληρώθηκε με μια λαμπερή τελετή στις 27 Σεπτεμβρίου, το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, γνωστό σε όλους τους σινεφίλ ως "Νύχτες Πρεμιέρας". Μετά από 11 ημέρες, 140 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, 25 sold-out προβολές και πάνω από 55.000 εισιτήρια, η αυλαία έπεσε στον κινηματογράφο Αττικόν, με την τελετή απονομής των βραβείων του Φεστιβάλ.

Σε ότι αφορά τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, οι επιλογές της Κριτική Επιτροπή των Νέων ήταν μάλλον δίκαιες. Η 'Χρυσή Αθηνά' Καλύτερης Ταινίας δόθηκε στην ταινία «Moon» ('Φεγγάρι'). Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Duncan Jones, ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο και ευχαρίστησε το Αθηναϊκό κοινό. Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας (βραβείο της Πόλης των Αθηνών) απονεμήθηκε στο «Flickan» ('Το Κορίτσι') ενώ το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου κατέληξε δικαιωματικά στο «In the Loop» ('Πόλεμος Εκτός Προγράμματος').

Το ιστορικότερο βραβείο της διοργάνωσης, το Βραβείο Κοινού, απονεμήθηκε μετά από ψηφοφορία των θεατών μετά τις προβολές, στη συγκινητική ταινία «Flickan» από τη Σουηδία. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Fredrik Edfeldt παρέλαβε το βραβείο, ανεβαίνοντας για 2η φορά στη σκηνή.

Τέλος η Κριτική Επιτροπή του τμήματος 'Μουσική & Φιλμ' απένειμε το βραβείο Χρυσή Αθηνά του τμήματος στην ταινία «Until the Light Takes Us», ένα μουσικό ντοκιμαντέρ για την black metal σκηνή της Νορβηγίας και τα σκοτεινά γεγονότα που συνέβησαν εκεί τη δεκαετία του '90. Το βραβείο παρέλαβαν οι δύο σκηνοθέτες της ταινίας Aaron Aites και Audrey Ewell.

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή της ταινίας «Broken Embraces» του Pedro Almodovar, ενώ ακολούθησε το καθιερωμένο πάρτι με ποτό, μουσική και χορό στο Pasaji. Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για το Σεπτέμβριο του 2010 για τις 16ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Το προηγούμενο βράδυ, στις 26 Σεπτεμβρίου, έγινε η απονομή των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών ελληνικών ταινιών. Η 11-μελής επιτροπή απένειμε τα ακόλουθα βραβεία: Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη εξίσου στους: Παναγιώτη Καραμίτσο για την ταινία «Τρυφερότητα» και Αργύρη Παπαδημητρόπουλο για την ταινία «Bank Bang», Πρωτοεμφανιζόμενου Αντρα Ηθοποιού στον Θανάση Τσαλταμπάση για την ερμηνεία του στην ταινία «Λούφα και Απαλλαγή - Ι4», Πρωτοεμφανιζόμενης Γυναίκας Ηθοποιού στη Ράσμι Σούκουλη για την ερμηνεία της στην ταινία «Τρυφερότητα».

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.