Αφιερώματα 'Κοινόβιο 2008' και 'Μέση Ανατολή' στη Θεσσαλονίκη.

Θανάσης Γεντίμης  |  22-10-2008
Αφιερώματα

Μετά την επιλογή της θεματικής 'Σύγχρονοι Πόλεμοι' το 2007, η ενότητα FOCUS στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ρίχνει το βλέμμα της φέτος στην έννοια του 'Κοινοβίου'. Όχι απαραίτητα με τη στενή, ετυμολογική σημασία της λέξης, δηλαδή την από κοινού συμβίωση μιας ομάδας ανθρώπων, αλλά με την ευρύτερη έννοια της δημιουργίας μικρών ή μεγαλύτερων κοινωνικών πυρήνων στην περιφέρεια - ή το περιθώριο - του κοινωνικού κατεστημένου.

Μέσα από μια επιλογή ταινιών πρόσφατης παραγωγής (2007 - 2008) απ' όλο τον κόσμο η ενότητα FOCUS, υπό την επιμέλεια του Κωνσταντίνου Κοντοβράκη, θα επιχειρήσει να ερευνήσει τις σύγχρονες συνισταμένες του θέματος, αλλά και τη διαλεκτική του με ιστορικά-κοινωνικά προηγούμενα, όπως είναι ο χιπισμός ή τα ευρωπαϊκά κινήματα του '68. Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν ξεχωρίζουμε τις «Delta» του Ούγγρου Kornel Mundruczo, «Tout Est Parfait» του Yves-Christian Fournier, «Salamandra» του Αργεντίνου σκηνοθέτη Pablo Aguero, «Les Paradis Perdus» μικρού μήκους του Helier Cisterne, «Megane» της Naoko Ogigami, «The Way Ι See Things» πρώτη ταινία του Αμερικανού Brian Pera και «Adhen» του Rabah Ameur-Zaimeche.

Συνεχίζοντας την καθιερωμένη ετήσια βόλτα σε εθνικές ή περιφερειακές κινηματογραφίες, το 49ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί για πρώτη φορά αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής, χτίζοντας ένα ψηφιδωτό 11 ταινιών από χώρες της περιοχής. Η Μέση Ανατολή παρουσιάζει μια ιδιαίτερη κινηματογραφική ποικιλομορφία, η οποία καθρεφτίζει διαφορετικές κουλτούρες, ιστορίες και εθνικές ταυτότητες. Οι δέκα από τις έντεκα ταινίες είναι πρόσφατης παραγωγής - από το 2005 έως το 2008 - και η ενδέκατη, το «Alexandria... Why?» (1978), αποτίνει έναν μικρό φόρο τιμής στον διάσημο Αιγύπτιο σκηνοθέτη Youssef Chahine που πέθανε τον περασμένο Ιούλιο.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος (το οποίο θα συνοδεύεται από ειδική δίγλωσση έκδοση) θα προβληθούν οι ταινίες: «Ahlaam» του Mohamed Al Daradji από το Ιράκ, «American East» του Αιγύπτιου Hesham Issawi, «Alexandria... Why?» του Youssef Chahine επίσης από την Αίγυπτο, «Aquarium» του βετεράνου Yousry Nasrallah, «Out Of Coverage» του Abdullatif Abdulhamid (Συρία), «Salt Of This Sea» από την Παλαιστίνη της Annemarie Jacir, «Waltz With Bashir» animated από τον Ισραηλινό σκηνοθέτη Ari Folman, «Captain Abu Raed» του Amin Matalga από την Ιορδανία «A New Day In Old Sana'a» την πρώτη ταινία μυθοπλασίας που γυρίστηκε ποτέ στην Υεμένη και «Under The Bombs» του Philippe Aractingi από το Λίβανο. Αξίζει να σημειωθεί πως το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την ταινία «Ακάμας» του Κύπριου Πανίκου Χρυσάνθου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2025 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.