Ραντεβού στη Βενετία για την 65η Mostra.

Θανάσης Γεντίμης  |  12-07-2008
Ραντεβού στη Βενετία για την 65η Mostra.

Ο σκηνοθέτης Wim Wenders θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φετινού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών η επιλογή έγινε σε αναγνώριση των "στενών δεσμών" του Wenders με το Φεστιβάλ της Βενετίας από τη δεκαετία του '70. Ο Γερμανός σκηνοθέτης παρουσίασε στη Βενετία το 1972 την πρώτη του ταινία «The Goalkeeper's Fear of the Penalty Kick» (Ο Φόβος Του Τερματοφύλακα Πριν Το Πέναλτι) ενώ δέκα χρόνια αργότερα, το 1982, επέστρεψε κερδίζοντας το Χρυσό Λιοντάρι για την ταινία «The State of Things». Ο Wenders που ξεκίνησε την καριέρα του ως κριτικός κινηματογράφου, τιμήθηκε το 1984 και με το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την ταινία του «Paris, Texas».

Όπως όλα τα μεγάλα Φεστιβάλ έτσι και η 65η Mostra, θα οριστικοποιήσει το πλήρες πρόγραμμά της μόλις μερικές εβδομάδες πριν την πρεμιέρα του φεσιβάλ. Ειδικά φέτος το ενδιαφέρον έχει και Ελληνικό χρώμα καθώς ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δίνει αγώνα δρόμου ώστε να έχει έτοιμη την τελική κόπια για τη «Σκόνη Του Χρόνου» και όλα δείχνουν ότι θα τα καταφέρει ακριβώς 20 χρόνια μετά τη βράβευσή του με τον Αργυρό Λέοντα για το «Τοπίο Στην Ομίχλη» το 1988. Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να θυμηθούν πως στη Θεσσαλονίκη το 2006 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος απένειμε στον Wim Wenders το τιμητικό βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος, ελπίζοντας σε μια αντιστροφή των ρόλων φέτος.

Στην εξίσου σημαντική επιτροπή για το βραβείο Luigi De Laurentiis που απονέμεται στις πρώτες δουλειές σκηνοθετών, θα προεδρεύσει ο Abdellatif Kechiche μαζί με τους Alice Braga, Gregory Jacobs, Donald Ranvaud και Heidrun Schleef. Ο Kechiche τιμήθηκε το 2007 στη Βενετία με το Μεγάλο Βραβείο Της Επιτροπής για την τρίτη μόλις του ταινία, «La Graine Et Le Mulet».

Η 65η Mostra θα ξεκινήσει στις 27 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου του 2008. Η αυλαία θα ανοίξει με την νέα ταινία των αδελφών Coen μετά τη βράβευσή τους στα φετινά Oscar, με τίτλο «Burn After Reading». Πρόκειται για μια αστυνομική κωμωδία με θέμα τις περιπέτειες ενός πράκτορα της CIA, του οποίου τα απομνημονεύματα πέφτουν στα χέρια δύο εργαζομένων σε γυμναστήριο. Στους βασικούς ρόλους συναντάμε τους Brad Pitt, George Clooney, Tilda Swinton, John Malkovich και την Frances McDormand.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.