Τα Αφιερώματα του 49ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Θανάσης Γεντίμης  |  11-07-2008
Τα Αφιερώματα του 49ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Μπορεί να απέχουμε χρονικά σχεδόν τέσσερις μήνες, όμως η προετοιμασία για το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις αφορούν τα αφιερώματα για το έργο αναγνωρισμένων δημιουργών. Πιο συγκεκριμένα, στην φετινή του διοργάνωση το Φεστιβάλ θα φωτίσει τη δουλειά των πολυβραβευμένων ευρωπαίων δημιουργών Jean Pierre και Luc Dardenne, θα μας παρουσιάσει τον ιδιοσυγκρασιακό Αγγλο σκηνοθέτη Terence Davies, ενώ θα αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη μιας σπουδαίας προσωπικότητας του αφρικανικού κινηματογράφου, του Ousmane Sembene.

Ο Jean Pierre Dardenne και ο αδελφός του Luc, οι οποίοι και θα παραβρεθούν στη Θεσσαλονίκη, έχουν πίσω τους μια δημιουργική διαδρομή τριάντα ετών και πλούσιες καλλιτεχνικές περγαμηνές, ανάμεσα τους και δύο Χρυσούς Φοίνικες για τα φιλμ «Rosetta» και «L' Enfant». Το αφιέρωμα του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει τους πρώιμους Dardenne - τα σχεδόν άγνωστα και αρκετά διαφορετικά «Falsch» (1986) και «Je Pense A Vous» (1992). Παράλληλα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την τελευταία τους δουλειά με τίτλο «Le Silence De Lorna», η οποία και απέσπασε το βραβείο σεναρίου στο πρόσφατο, 61ο Φεστιβάλ των Καννών. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ οι αδελφοί Dardenne θα δώσουν ένα ξεχωριστό masterclass στο οποίο θα μιλήσουν για τις τεχνικές του κινηματογράφου, για το σενάριο, αλλά και την παραγωγή.

Ο Βρετανός Terence Davies προβληματίζεται στις ταινίες του, το παράδοξο του χρόνου (σχετικός και συγκεκριμένος, πεπερασμένος και αδιάκοπος) καθώς και την αποσπασματική φύση της ανθρώπινης μνήμης. Στην πλειοψηφία τους εκκινούν από τα προσωπικά του βιώματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα (και για πολλούς ένα από τα αναμφισβήτητα αριστουργήματα του σύγχρονου αγγλικού κινηματογράφου) το βραβευμένο από τη Fipresci στις Κάννες του 1988 «Distant Voices, Still Lives». Εντούτοις, ακόμη και φιλμ όπως τα «The Neon Bible» (1995) και «The House Of Mirth» (2000), που αποτελούν διασκευές λογοτεχνικών έργων, διατηρούν έντονο το βιωματικό τους στοιχείο. Η ρετροσπεκτίβα των Ημερών Ανεξαρτησίας θα παρουσιάσει στο κοινό την πλήρη φιλμογραφία του Terence Davies.

Τέλος με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε αφιέρωμα στον Σενεγαλέζο Ousmane Sembene, που έφυγε από κοντά μας πλήρης ημερών αλλά και έργου τον περασμένο Ιούνιο σε ηλικία 84 ετών. Ο Sembene θεωρείται ηγετική φιγούρα της αφρικανικής λογοτεχνίας του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, ενώ έχει χαρακτηρισθεί ως ο "πατέρας του αφρικανικού σινεμά". Το πέρασμα του στον κινηματογράφο, προέκυψε από την ανάγκη του να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπατριώτες του, καθώς ο αναλφάβητος στη συντριπτική του πλειοψηφία αφρικανικός λαός, δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στο συγγραφικό του έργο. Από το ντεμπούτο του «Le Noir De...» του 1966 μέχρι το κύκνειο άσμα του «Moolaade» το 2003, τα φιλμ του Sembene έδωσαν φωνή σ' αυτούς τους απλούς ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί πως θα προβληθούν οι εννέα μεγάλου μήκους και τέσσερις μικρού, οι περισσότερες εξαιρετικά δυσεύρετες σήμερα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2025 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.