Αφιέρωμα: Μέρες Του '68

Θανάσης Γεντίμης  |  02-05-2008
Αφιέρωμα: Μέρες Του

Σαράντα χρόνια κλείνουν φέτος από τον εκρηκτικό Μάη του '68, τις μέρες που επιχείρησαν να αλλάξουν τον κόσμο διαμορφώνοντας, σε μεγάλο βαθμό, το σύγχρονο παγκόσμιο πολιτικο-κοινωνικό χάρτη. Με αφορμή αυτή την επέτειο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, συνεργάζεται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το περιοδικό «Ιστορείν», σε ένα εκτενές, πολύπλευρο αφιέρωμα στο Μάη του '68, με γενικό τίτλο «Μέρες του '68», το οποίο περιλαμβάνει προβολές ταινιών (Θεσσαλονίκη, 5 - 15 Μαΐου 2008), εικαστική έκθεση (Θεσσαλονίκη, 5 Μαΐου - 12 Ιουνίου 2008) και διεθνές συνέδριο (Θεσσαλονίκη, 4 Ιουνίου - Αθήνα, 5 - 7 Ιουνίου 2008).

Σε ότι αφορά το κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «40 Έτη Φωτός Από Το Μάη Του '68», περιλαμβάνει ταινίες γυρισμένες πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά το '68, ταινίες που αντανακλούν με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο το πνευματικό, καλλιτεχνικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο που τροφοδότησε και πυροδότησε το επαναστατικό κίνημα της περιόδου. Τα 10 επιλεγμένα φιλμ προσφέρουν στο θεατή όχι μόνο μια γλαφυρή τοιχογραφία της εποχής, αλλά και το πιστό ψυχογράφημα μιας γενιάς που δοκιμάζοντας τα πάντα, από τον ακτιβισμό και τα ναρκωτικά ως τον ελεύθερο έρωτα, προσπάθησε να αλλάξει τον κόσμο.

Σύσσωμη η κουλτούρα των Sixties και το πνεύμα των εξεγέρσεων του '68 παρελαύνει μέσα από τις κινηματογραφικές εικόνες του αφιερώματος. Το Λονδίνο της Carnaby Street, η μποέμικη αριστερή όχθη του Παρισιού, οι αμερικανοί χίπις, οι εξεγερμένοι φοιτητές του Κολούμπια και του Μπέρκλεϊ, η ανατρεπτική διάθεση απέναντι στα κομμουνιστικά καθεστώτα και η σεξουαλική επανάσταση καταγράφονται στο σελιλόιντ, αποτελώντας ντοκουμέντα μιας εποχής όπου όλα άλλαζαν και όλα έμοιαζαν δυνατά.

Οι δέκα ταινίες που θα προβληθούν είναι οι: «Prima Della Rivoluzione» (Πριν Από Την Επανάσταση ) του Bernardo Bertolucci, «Lasky Jedne Plavovlasky» (Οι Έρωτες Μιας Ξανθιάς) του Milos Forman, «Jag Ar Nyfiken-En Film I Gult» (Είμαι Περίεργη: Κίτρινη) του Vilgot Sjoman, «La Chinoise» (Η Κινέζα) του Jean-Luc Godard, «If...» (Εάν) της Lindsay Anderson, «In The Year Of The Pig» (Τα Γουρουνίσια Χρόνια) του Emile De Antonio, «Woodstock» του Michael Wadleigh, «Zabriskie Point» του Μichelangelo Antonion, «Le Fond De L' Air Est Rouge» (Το Βάθος Τ' Ουρανού Είναι Κόκκινο) του Chris Marker και «Milou En Mai» (Ο Μιλού Το Μάη) του Louis Malle.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.