Γερμανικό μπλόκο για τον Cruise.

Θανάσης Γεντίμης  |  28-06-2007
Γερμανικό μπλόκο για τον Cruise.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση η Γερμανική κυβέρνηση, απαγόρεψε στους παραγωγούς του «Valkyrie» να εκτελέσουν γυρίσματα σε πραγματικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με το αιτιολογικό ότι στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Tom Cruise, δηλωμένος οπαδός της Σαϊεντολογίας. Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι στη Γερμανία, η Σαϊεντολογία δεν συγκαταλέγεται στις επίσημα αναγνωρισμένες θρησκείες και θεωρείται μια 'κερδοσκοπική οργάνωση'.

Το «Valkyrie» περιγράφει την προσπάθεια μιας ομάδας Γερμανών αξιωματικών που κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, οργάνωσαν μια αποτυχημένη απόπειρα για τη δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ. Στην ταινία ο Cruise υποδύεται τον συνταγματάρχη Claus von Stauffenberg, ηγέτη αυτής της ομάδας. Η βαλίτσα με τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1944, εξερράγη αλλά προκάλεσε μόνο τραύματα στον Χίτλερ. Η ομάδα των συνωμοτών βρέθηκε το επόμενο πρωί ενώπιον του εκτελεστικού αποσπάσματος. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, τα γυρίσματα επρόκειτο να ξεκινήσουν στο Γερμανικό έδαφος μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου για το θέμα Υπουργείου Εθνικής Αμυνας "δεν θα επιτραπεί στην United Artists (παραγωγό της ταινίας) η χρήση στρατιωτικών χώρων εάν τον κεντρικό ρόλο υποδυθεί ο Tom Cruise, ο οποίος έχει δημοσίως δηλώσει ότι είναι μέλος της Σαϊεντολογίας". Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως "οι Γερμανικές ένοπλες δυνάμεις τρέφουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αυθεντική αναπαράσταση των γεγονότων της 20ης Ιουλίου του 1944 αλλά και για το πρόσωπο του συνταγματάρχη Claus von Stauffenberg".

Στην απάντηση που εξέδωσε η Paula Wagner, παραγωγός της ταινίας, τονίζει το γεγονός πως στην ταινία ο Stauffenberg παρουσιάζεται ως ένα πρόσωπο "ηρωικό και με υψηλά ιδανικά" και θα υπενθυμίσει στο κοινό ότι "ακόμη και μέσα στις τάξεις του Γερμανικού στρατού υπήρχαν θύλακες αντίστασης στο Ναζιστικό καθεστώς". Στην ίδια ανακοίνωση η United Artists κατηγορηματικά δηλώνει πως "πέρα από τον εμφανή θαυμασμό για το χαρακτήρα που πρόκειται να υποδυθεί ο κ. Cruise, δεν έχει καμία απολύτως επιρροή στην υπόθεση και το περιεχόμενο της ταινίας". Η ανακοίνωση της εταιρίας καταλήγει τονίζοντας πως παρότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χώροι γυρισμάτων οπουδήποτε στην Ευρώπη επιλέχθηκε το γύρισμα της ταινίας να γίνει στη Γερμανία ώστε η ιστορία να αποδοθεί με γνήσιο τρόπο στη μεγάλη οθόνη.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.