Το Αρωμα Του Tykwer.

Παντελής Φραντζής  |  28-08-2006

Για το σώμα του δεν χρειαζόταν παρά μια ελάχιστη ποσότητα τροφής και ρουχισμού. Για τη ψυχή του δεν χρειαζόταν τίποτα. Στοργή, προσοχή, τρυφερότητα, αγάπη- κι όλα αυτά τα πράγματα, που υποτίθεται ότι χρειάζεται ένα παιδί- ήταν για τον μικρό Grenouille τελείως περιττά. Μάλλον ο ίδιος είχε καταφέρει να μην τα χρειάζεται, απ' την αρχή κιόλας της ζωής του, κι έτσι μπόρεσε να επιβιώσει...Ήταν από γεννησιμιού του κάθαρμα. Αποφάσισε να κρατηθεί στη ζωή από καθαρό πείσμα κι από καθαρή κακία.

Αυτή είναι η ιστορία του Jean-Baptiste Grenouille. Ενός αγοριού που ξεβράστηκε από τη μήτρα της μάνας του στην δυσωδέστερη πόλη του κόσμου -το Παρίσι του 18ου αιώνα- με δύο εκπληκτικά χαρακτηριστικά: μία πανίσχυρη όσφρηση και μία απόλυτη απουσία έκλυσης προσωπικής οσμής. Ο σκοτεινός χαρακτήρας του ευφυέστατου Γερμανού Patrick Suskind αφοσιώνεται στην σύνθεση του αρώματος εκείνου που θα του προσφέρει παντοδυναμία και πραγματοποιεί κάθε αποτρόπαιο έγκλημα προκειμένου να φτάσει στον στόχο του. Για τους φανατικούς του μυθιστορήματος, η επικείμενη κινηματογραφική μεταφορά φαντάζει σαν το συναρπαστικότερο (ή και ανατριχιαστικότερο) ενδεχόμενο. Ιδίως, όταν πίσω από την κάμερα βρίσκεται ένας άλλος τρομερός Γερμανός, ο Tom Tykwer.

Ridley Scott, Tim Burton, Martin Scorsese, Milos Forman, ακόμα και ο Stanley Kubrick φλέρταραν κατά καιρούς με την ιδέα αυτής της μεταφοράς, η οποία έμενε πάντα στο συρτάρι. Αφενός γιατί ένα βιβλίο στηριγμένο σχεδόν αποκλειστικά στις πιο αναλυτικές περιγραφές οσμών δεν αποτελεί το όνειρο κάθε σκηνοθέτη. Αφετέρου επειδή μόλις το 2001 ο συγγραφέας αποφάσισε να παραχωρήσει τα δικαιώματα, έναντι του αστρονομικού ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Λίγους μήνες πριν η ταινία κάνει πρεμιέρα στη μεγάλη οθόνη, ο Tykwer μιλά με τη σιγουριά του έμπειρου πλέον σκηνοθέτη, αλλά και της δαπανηρότερης παραγωγής της καριέρας του, η οποία φημολογείται πως αγγίζει τα 60 εκατομμύρια δολάρια: "Πολλοί με ρωτούν πώς θα καταφέρω να μεταφέρω στο σινεμά μία ιστορία με θέμα την όσφρηση και τις οσμές. Τους εξηγώ πως ούτε το βιβλίο μυρίζει, συνεπώς είμαστε περίπου στην ίδια κατάσταση!"

Με τον πρωτοεμφανιζόμενο Ben Whishaw στον κεντρικό ρόλο και τον Dustin Hoffman σε έναν από τους πιο αβανταδόρικους χαρακτήρες του βιβλίου, το πρώτο teaser της ταινίας έχει ήδη κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και μοιάζει υπέροχο. Το καλοζυγισμένο chiaroscuro και οι υπνωτιστικοί, πύρινοι τόνοι στα κοστούμια εποχής και τα ανήλια καταγώγια του Παρισιού προμηνύουν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές διασκευές βιβλίων. Αν η περασμένη σεζόν σφραγίστηκε από τον Κώδικα Ντα Βίντσι, φέτος τα πράγματα επιτέλους σοβαρεύουν. Αρκεί, πράγματι, ο Tykwer να έχει αγγίξει τον χθόνιο πυρήνα του Suskind και να μην έχει περιοριστεί σε μία συμβατική ταινία μυστηρίου. Περιμένουμε με τεράστια ανυπομονησία.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.