Πλησιάζουμε στο 48ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Παντελής Φραντζής  |  27-07-2006

Μετά την πρώτη πράξη ενός φημολογούμενου "δράματος" που αποδείχθηκε λιγότερο "δραματικό" από όσο προμήνυαν, το 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει με τη δεύτερη πράξη και μια δοκιμασμένη συνταγή, ευελπιστώντας να αποτελέσει το "πολιτιστικό σταυροδρόμι της ΝΑ Μεσογείου, ένα σημαντικό ραντεβού στην ατζέντα των επαγγελματιών του κινηματογράφου", όπως υπόσχεται η Διευθύντρια, κα Δέσποινα Μουζάκη. Τι περιελάμβανε η περσινή συνταγή; Αρκετούς αστραφτερούς προβολείς, διάθεση για κόκκινα χαλιά που δεν έμειναν ακριβώς απάτητα και μία αισθητή αλλά όχι απαραίτητα απροσδόκητη έλλειψη προσανατολισμού. Το (νέο) Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει αλλάξει αέρα και ματιά, δεν αυτοανακηρύσσεται πλέον Φεστιβάλ των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης και δίνει σκληρή μάχη για τη μαρκίζα. Μέχρι την ημέρα, βέβαια, που θα αποτελέσει πρώτο προορισμό και όχι σημείο περισυλλογής και ανακύκλωσης, μπορούμε να διαδίδουμε τις καλές ειδήσεις και να απολαμβάνουμε τις εκπλήξεις. Κι αυτό το Νοέμβρη θα είναι μάλλον πολλές.

Wim Wenders. Ο σκηνοθέτης των «The American Friend», «Paris, Texas», «Wings of Desire», «Million Dollar Hotel» θα τιμηθεί από το 47ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τα 35 χρόνια προσφοράς στο παγκόσμιο σινεμά. Ποιητικός και πολυσυλλεκτικός στις επιρροές του, ο χαμηλόφωνος Γερμανός των αργών ρυθμών και της βίαιης εσωτερικότητας θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και θα παραδώσει ένα σπάνιο masterclass, ενώ ολόκληρη η φιλμογραφία του θα καλυφθεί μέσα από 27 συνολικά προβολές. Λιγότερο φανταχτερή, όχι σίγουρη ακόμη, πάντως εξίσου συναρπαστική προβλέπεται η άφιξη του γοητευτικού δημιουργού Walter Salles («Terra Estrangeira», «Abril Despedacado», «The Motorcycle Diaries», «Dark Water») στα πλαίσια του αφιερώματος στο σινεμά της Βραζιλίας. Μένει να αποδεχτεί την πρόσκληση. Το δεύτερο αφιέρωμα σε εθνικό σινεμά φέρει τη σφραγίδα του Derek Elley, συντάκτη του Variety, ο οποίος ετοιμάζει να μας εισάγει στο Νέο Κινέζικο Σινεμά.

Οι Ημέρες Ανεξαρτησίας, μία από τις νεοσύστατες ενότητες του Φεστιβάλ, παρουσιάζουν φέτος τον Jan Svankmajer, τον δημιουργό που καθόρισε τη δουλειά των Tim Burton, Terry Gilliam και Αδερφών Quay. Ανανέωση και στο Ελληνικό Πρόγραμμα, το οποίο προτίθεται να δώσει βήμα στις νέες σκηνοθετικές φωνές της Ελλάδας, εγκαινιάζοντας το DigitalWave, ένα διαγωνιστικό τμήμα επικεντρωμένο αποκλειστικά σε ψηφιακές ταινίες. Ακόμη μία προσθήκη, η ενότητα Focus έρχεται να φιλτράρει κάθε χρόνο την έβδομη τέχνη μέσα από μία διαφορετική θεματική. Φέτος, την κορδέλα κόβουν οι έφηβοι, με την ενότητα να τιτλοφορείται δελεαστικά, Teenage Lust/Teenage Angst. Ο Νοέμβρης δεν μοιάζει πια και τόσο μακρινός.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.