Slow West

Slow West

Γουέστερν  |  Παραγωγή: 2015  |  Διάρκεια 84'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: John Maclean

Πρωταγωνιστούν: Kodi Smit-McPhee, Michael Fassbender, Ben Mendelsohn, Caren Pistorius, Andrew Robertt

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Στο Κολοράντο του 19ου αιώνα ο κυνηγός κεφαλών Silas Selleck (Michael Fassbender), συναντά τον μάλλον απροετοίμαστο νεαρό Jay Cavendish (Kodi Smit-McPhee) που έχει έρθει από τη Σκωτία αναζητώντας την αγαπημένη του. Υπό κανονικές συνθήκες μια τέτοια συνάντηση θα οδηγούσε σε μια μονομαχία μέχρι θανάτου. Όμως ο Silas επιλέγει να μην σκοτώσει τον Jay και αντίθετα προσφέρεται να αναλάβει καθήκοντα συνοδού και σωματοφύλακα, με αντάλλαγμα ένα χρηματικό ποσό. Έτσι ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο κίνδυνο, προδοσία και βία, όπου ο Jay θα συνειδητοποιήσει ότι η Δύση δεν δείχνει οίκτο στους αθώους...

Η αναθεωρητική ματιά πάνω στο γουέστερν δεν είναι κάτι καινούργιο. Ήδη από τα τέλη των 40's, όταν το είδος μετρούσε τέσσερις και πλέον δεκαετίες ζωής, βλέπουμε σκηνοθέτες να επιχειρούν να παίξουν με τα δομικά στοιχεία, να επαναπροσδιορίσουν τις συμβάσεις και να φέρουν μια φρέσκια οπτική επάνω στη μυθολογία του είδους, με αποκορύφωμα τη ρεβιζιονιστική τριλογία του Leone και τα "βρώμικα" γουέστερν του Peckinpa.

Δεν ανακαλύπτει ακριβώς την πυρίτιδα λοιπόν ο McLean όταν βάζει τον Jay Cavendish,έναν νεαρό από την Σκωτία χωρίς καπέλο να περιπλανιέται σε ένα Φαρ Ουέστ, όπου μοναδικό ιδανικό είναι η επιβίωση με κάθε τρόπο. Ο ρομαντισμός του ήρωα, που κάνει αυτό το μακρινό ταξίδι για να βρει και να σώσει το κορίτσι, έρχεται σε αντίθεση με τον αμοραλισμό των υπολοίπων. Ο McLean αντιμετωπίζει αυτή την αντίθεση με σκωπτική διάθεση και βάζει τους χαρακτήρες να σχολιάζουν τη δράση, αλλά και το είδος.

Αισθητικά φαίνεται να παραπέμπει περισσότερο σε πιο πρόσφατες εξ Αυστραλίας λυρικές καταθέσεις στο είδος, αίσθηση στην οποία συντείνει και η μουσική επένδυση, που θυμίζει τις συνθέσεις των Nick Cave και Warren Elis. Επειδή όμως ο McLean δεν πιστεύει στο δράμα του και δεν φαίνεται να παίρνει όσα συμβαίνουν πολύ στα σοβαρά, το πικρό, ειρωνικό φινάλε του μάλλον δεν λειτουργεί με τον τρόπο που θα ήθελε. Και μπορεί αυτή η Αγρια Δύση να μην είναι μέρος για ήρωες, που λέει και το συνοδευτικό του trailer άσμα "Short-change hero" των Heavy, αλλά όταν κι εσύ δεν στηρίζεις τον ήρωα σου, το απόφθεγμα δεν έχει την ανάλογη βαρύτητα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 25-06-2015  |  Διανομή:   |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.