The Avengers: Age Of Ultron

Οι Εκδικητές: Η Εποχή Του Ultron

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2015  |  Διάρκεια 141'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Joss Whedon

Πρωταγωνιστούν: Scarlett Johansson, Aaron Taylor-Johnson, Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Chris Evans

Κριτική: Αμαλία Κουλακιώτη

Οι Avengers βρίσκονται ίσως στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας τους, και πλέον περισσότερο από ποτέ να αποδείξουν πως είναι ομάδα, πως θα σταθούν μαζί ενάντια στις απειλές, ακόμα και αν οι ίδιοι τις δημιούργησαν εξαρχής. Με τη S.H.I.E.L.D. κατεστραμμένη οι Avengers συνεχίζουν τη μάχη για να καταστρέψουν το δίκτυο της Hydra. Μετά από μία επιτυχημένη εισβολή στο κάστρο-φρούριο ενός από τους πιο γνωστούς εχθρούς τους, του Βαρόνου Von Strucker, οι ήρωές μας έρχονται αντιμέτωποι όχι μόνο με τα λάφυρα που έπρεπε να ανακτήσουν, δηλαδή το σκήπτρο του Loki και τον ίδιο τον Βαρόνο, αλλά και με τα προϊόντα των φρικτών πειραμάτων του. Και φυσικά, πειράματα είναι η λέξη-κλειδί για δύο ανθρώπους της επιστήμης όπως ο Tony Stark και ο Bruce Banner, που δε θα διστάσουν ιδιαίτερα, τουλάχιστον ο Stark, να συνεχίσουν το απεχθές έργο του Strucker με τις καλύτερες προθέσεις αλλά και με τα πιο καταστροφικά αποτελέσματα. Η δημιουργία μιας εξελιγμένη τεχνητής νοημοσύνης σύντομα θα πάρει και υλική υπόσταση στο πρόσωπο του Ultron (με φωνή του James Spader), ο οποίος θεωρεί ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη Γη είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και πρέπει να εξαλειφθούν...

Να γυρίσεις ένα επιτυχημένο sequel της πιο αξιομνημόνευτης υπερηρωικής ταινίας όλων των εποχών και τρίτης ταινίας στο παγκόσμιο box office, σίγουρα αποτελεί πρόκληση, όμως ο Joss Whedon τα κατάφερε και πάλι. Με το «The Avengers: Age Of Ultron» παραδίδει ένα χορταστικό δίωρο καλά υπολογισμένης δράσης, που καταλαμβάνει βέβαια το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, αλλά για το sequel των Avengers μιλάμε πάντα.

Χειρίζεται τέλεια το ensemble cast του, αφιερώνοντας τον απαραίτητο χρόνο στον καθένα, ακόμα και στους νεοφερμένους (Scarlet Witch, Quicksilver, Vision), αγγίζει φιλοσοφικά και ιδεολογικά ερωτήματα (στο βαθμό που κάτι τέτοιο επιτρέπεται σε ταινία βασισμένη σε κόμικ), ενώ οι comic relief σκηνές είναι καλύτερες από κάθε άλλη φορά. Και κυρίως, αν και η ταινία του, που θα μπορούσε να χαθεί μέσα στις καταιγιστικές σκηνές δράσης και στις μονοδιάστατες εξηγήσεις μιας ίσως βεβιασμένης πλοκής, πετυχαίνει στο τέλος ίσως τη δυσκολότερη επιδίωξη ανάλογων εγχειρημάτων. Να βγάζει νόημα.

Κεντρικοί άξονες της ταινίας είναι τα οιδιπόδεια συμπλέγματα Ultron και Vision, η επιφυλακτική στάση του Cap, που έχει ήδη νιώσει τις συγκλονιστικές συνέπειες μιας προληπτικής πολιτικής εξάρθρωσης του "κακού" καθώς και το πόσο επίπλαστη είναι μια ειρήνη που χρειάζεται να επιβληθεί. Επιπρόσθετα, μας ιντριγκάρει το ρομάντζο Black Widow και Bruce Banner καθώς και το παράλληλο ρομάντζο των τεράτων που κρύβουν μέσα τους, η κρυφή ζωή του Hawkeye και τα αποκαλυπτικά οράματα του Thor. Η αφηγηματική του Whedon αντικατοπτρίζει όλα αυτά ενώ διακριτικά και επιδέξια φυτεύει τους σπόρους που θα οδηγήσουν στις επόμενες φάσεις του Marvel Cinematic Universe.

Ο Robert Downey Jr, δε δείχνει έντονα να το έχει βαρεθεί όλο αυτό, χάνεται μέσα στην πανοπλία του Iron Man για ακόμα μια φορά, ενώ εξίσου απολαυστικοί είναι οι Chris Evans, Chris Hemsworth και Mark Ruffalo. Έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια πιο ευάλωτη Black Widow και έναν πιο ανθρώπινο Hawkeye, κάτι που απεικονίζουν δεξιοτεχνικά οι Scarlett Johansson και ο Jeremy Renner αντίστοιχα.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντες είναι οι νέοι χαρακτήρες, η βασανισμένη Scarlet Witch, τόσο από το οδυνηρό παρελθόν της όσο και από την ανεξέλεγκτη δύναμη που "καίει" μέσα της ενώ ο Quicksilver, κλέβει την παράσταση σε αρκετές σκηνές παρά το γεγονός πως λειτουργεί κυρίως ως συμπληρωματικός χαρακτήρας για τη δίδυμη αδερφή του. Ο Vision σαν από μηχανής Θεός (κυριολεκτικά), ισορροπεί τις συρράξεις που προκύπτουν από την αέναη πάλη μεταξύ των ανθρώπων και των επιτευγμάτων τους.

Ο Ultron ως χαρακτήρας είναι όσο προβληματικός και παρανοϊκός θα περίμενε κανείς από ένα ψυχοπαθές ρομπότ που θέλει να δημιουργήσει ένα extinction event, και παράλληλα να απαγκιστρωθεί από τα "σκοινιά μαριονέτας" που σύμφωνα με την παράλογη λογική του, του έχουν επιβληθεί από τους δημιουργούς του. Ο James Spader τα αποδίδει τέλεια όλα αυτά με τη βοήθεια της motion capture τεχνολογίας και του μετρ του είδους, Andy Serkis, ο οποίος υποδύεται έναν άλλον "κακό" της Marvel, τον Ulysses Klaw.

Τέλος, η Marvel αποφάσισε να σπάσει την παράδοση με τις δύο σκηνές στα μισά και στο τέλος των τίτλων, έτσι όταν τελειώνουν τα credits βλέπουμε μόνο ένα μήνυμα πως οι Avengers θα επιστρέψουν. Αυτός δεν είναι λόγος να μην μείνετε μέχρι το τέλος βέβαια!

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 30-04-2015  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.