Cloud Atlas

Cloud Atlas

Επιστημονικής Φαντασίας  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 164'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Tom Tykwer

Πρωταγωνιστούν: Tom Hanks, Hugo Weaving, Halle Berry, Susan Sarandon, Jim Sturgess

Κριτική: Μαριάννα Ράντου

Έξι ιστορίες, που συνδέονται μεταξύ τους και μέσω των αφηγητών τους, μας μεταφέρουν από το Νότιο Ειρηνικό του 19ου αιώνα σε ένα μετα-αποκαλυπτικό μέλλον, με τα κομμάτια του πάζλ να συνδέονται σιγά-σιγά για να αποκαλύψουν ολόκληρη την εικόνα. Όλα συνδέονται, κάθε ιστορία επηρεάζει -είτε ανεπαίσθητα είτε συνειδητά και καθοριστικά - τη ζωή άλλων ανθρώπων, χρόνια μετά, αιώνες μετά, σε διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης. Τα κομμάτια αυτού του ιδιόμορφου παζλ πολλά και διαφορετικά...

Ο δικηγόρος Adam Ewing γυρίζει από μια επίσκεψη σε αποικίες του Νότιου Ειρηνικού και συναντά στο γεμάτο ταλαιπωρίες ταξίδι του έναν δούλο που κατάφερε να δραπετεύσει. Η συνάντηση μαζί του θα του σώσει τη ζωή και θα αλλάξει ολόκληρη την κοσμοθεωρία του. Αυτό που μένει πίσω από τη συνάντησή τους είναι σελίδες από το ελλειπτικό ταξιδιωτικό ημερολόγιο του Ewing.

Ο αντισυμβατικός ιδιοφυής μουσικός Robert Frobisher μαθητεύει δίπλα σε έναν μεγάλο μουσικό στο Βέλγιο του 1930, αλλάζοντας με τον ατίθασο χαρακτήρα του τις ισορροπίες του σπιτιού. Η κληρονομιά του στις επόμενες γενιές είναι τα γράμματά του προς τον αγαπημένο του Rufus Sixsmith που άφησε πίσω του στο Κέμπριτζ καθώς και ένα αριστουργηματικό συμφωνικό κομμάτι, το magnus opus του, το 'Cloud Atlas Sextet'.

Στη Χαβάη του 1970, συναντάμε ξανά τον Dr. Sixmith, γέρο πια καταξιωμένο φυσικό που τυχαία διασταυρώνεται με τη δαιμόνια ρεπόρτερ Luisa Ray και μαζί προσπαθούν να ξεσκεπάσουν ένα σκάνδαλο που κρύβει πίσω του πολλά συμφέροντα, πολλά εκατομμύρια δολάρια και επικίνδυνη πυρηνική ενέργεια που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο πολλές ζωές. Πίσω τους αφήνουν ένα μισοτελειωμένο χειρόγραφο με την περιπέτειά τους.

Στην Αγγλία του σήμερα, ο Timothy Cavendish, ένας όχι και τόσο αξιαγάπητος εκδότης, θα βρεθεί αποκλεισμένος μετά από μια κακόγουστη φάρσα του αδερφού του σε έναν διαβολικό (στα μάτια του) οίκο ευγηρίας. Από την ξεκαρδιστική ταλαιπωρία του, θα μείνει για τις επόμενες γενιές μια κινηματογραφική ταινία που εξιστορεί δραματοποιημένα τις περιπέτειες του.

Κάπου στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, στη Νέα Σεούλ, μια σερβιτόρα-κλώνος, η Somni-451, θα προσπαθήσει να αλλάξει το προδιαγεγραμμένο τέλος της συνεπικουρούμενη από μια μυστική επαναστατική οργάνωση. Αυτό που θα μείνει από την καταδικασμένη προσπάθειά της είναι ένα μήνυμα ελπίδας και καθοδήγησης για τις γενιές που θα έρθουν.

Τέλος, σε ένα μετα-αποκαλυπτικό σύμπαν που μοιάζει με πρωτόγονο νησί αλλά και ταυτόχρονα με μακρινή αποικία σε άλλο πλανήτη, ο Zachry προσπαθεί να ξεπεράσει τις δεισιδαιμονίες που του έχουν επιβληθεί και να ακολουθήσει τη μυστήρια Meronym σε μια διαδρομή τρομακτική αλλά και αποκαλυπτική μαζί. Αυτό που θα απομείνει από τις περιπέτειές του, είναι οι αφηγήσεις του στα πολυάριθμα εγγόνια του, γύρω από τη φωτιά τα βράδια.

Το βιβλίο «Cloud Atlas» του David Mitchell είναι ένα υπερφιλόδοξο λογοτεχνικό πόνημα: στην πραγματικότητα πρόκειται για έξι βιβλία σε ένα, με αφηγήσεις δομημένες σαν πυραμίδα, που διακόπτουν η μία την άλλη για να ολοκληρωθούν δεκάδες σελίδες μετά, για έξι διαφορετικά λογοτεχνικά είδη (με αντίστοιχη περίτεχνη χρήση της γλώσσας) που συμπλέκονται με εντυπωσιακό τρόπο. Η κινηματογραφική ταινία «Cloud Atlas» των αδερφών Wachowski και του Tom Tykwer είναι ένα εξίσου φιλόδοξο κινηματογραφικό δημιούργημα: τρεις σκηνοθέτες, έξι διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, μια δεκάδα σημαντικών ηθοποιών που εναλλάσσονται σε 50 εντελώς διαφορετικούς ρόλους. Παρά τις εγγενείς αδυναμίες μιας τέτοιας κινηματογραφικής μεταφοράς (το βιβλίο του Mitchell ήταν, περισσότερο από όλα, μια άσκηση λογοτεχνικών ειδών και ύφους), το «Cloud Atlas » των Wachowski και Tykwer είναι ίσως η καλύτερη δυνατή ταινία που θα μπορούσε να προκύψει από ένα τόσο δαιδαλώδες βιβλίο.

Η άσκηση λογοτεχνικού ύφους μετατρέπεται σε άσκηση στα διαφορετικά κινηματογραφικά είδη (ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αντίστιξη του μελλοντολογικού κομματιού της ιστορίας με την ατμόσφαιρα των ιστοριών που διαδραματίζονται στον 19ο και 20ο αιώνα), ενώ η επιλογή της συνεχούς εναλλαγής μεταξύ των ιστοριών, παρά το ότι στην αρχή μπερδεύει/ξενίζει τον θεατή, τελικά λειτουργεί πολύ καλά κινηματογραφικά. Τέλος, η χρήση των ίδιων ηθοποιών -μία πλειάδα σταρ, μεταξύ των οποίων οι Tom Hanks, Hale Berry, Jim Sturgess, Hugh Grant, Ben Whishaw, Susan Sarandon- για πολλούς ρόλους, αν και σίγουρα αποπροσανατολίζει μέχρι ενός σημείου τους θεατές από την ουσία της ταινίας, τελικά λειτουργεί αρκετά επιτυχημένα ως εφαρμογή της γενικής ιδέας του φιλμ ότι "όλα συνδέονται", πως οι ζωές και οι εμπειρίες των ανθρώπων διαπερνούν την Ιστορία από γενιά σε γενιά. Και πως, τελικά, δεν υπάρχει καμία ιστορία (ή, έστω, ιστορίες), που δεν μπορεί να αφηγηθεί το σινεμά.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 22-11-2012  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.