Men In Black III

Οι Αντρες Με Τα Μαύρα 3

Επιστημονικής Φαντασίας  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 103'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Barry Sonnenfeld

Πρωταγωνιστούν: Will Smith, Josh Brolin, Alice Eve, Tommy Lee Jones, Emma Thompson

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Ο πράκτορας J ταξιδεύει στο χρόνο στα πρώιμα χρόνια των Ανδρών με τα Μαύρα, στη δεκαετία του '60, για να σταματήσει έναν επικίνδυνο εξωγήινο που δραπέτευσε από φυλακές υψίστης ασφαλείας και που σκοπεύει να σκοτώσει το πρόσωπο που τον συνέλαβε, δηλαδή τον πράκτορα Κ. Αφού ο Κ πιστέψει ότι όντως πρόκειται για τον πράκτορα J από το μέλλον, μαζί με τη βοήθεια ενός πλάσματος που έχει τη δυνατότητα να βλέπει όλο το χρονικό εύρος, εντοπίζουν τον εξωγήινο και προσπαθούν να αποτρέψουν την αλλαγή της ιστορίας.

Κάποτε η ενημέρωση για τα στάδια της προ-παραγωγής και των γυρισμάτων μιας μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής ήταν σχεδόν μηδενική. Ειδικά τη «χρυσή εποχή» των σταρ και των μεγαλοπαραγωγών, μια ταινία μπορούσε να αλλάξει δύο και τρεις σκηνοθέτες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, δίχως αυτό να γίνει γνωστό (ή να γνωστοποιείται, αλλά μεταγενέστερα) και δίχως να προοικονομεί ένα καταστροφικό αποτέλεσμα στα μάτια του φιλοθεάμονος κοινού.

Σήμερα, με την ταχύτητα διάδοσης πληροφοριών μέσω του internet, σχεδόν τίποτα δε μένει κρυφό. Κι αν αυτό λειτουργεί ευεργετικά για εκείνους που ηδονίζονται καταναλώνοντας ειδήσεις σχετικές με την παγκόσμια κινηματογραφική παραγωγή, όπως ο υπογράφων, η είδηση και μόνο της διενέργειας (ακόμα και προγραμματισμένων) επαναληπτικών γυρισμάτων, αρκεί για να σημάνει συναγερμός στη σινεφίλ κοινότητα και να δημιουργήσει ένα (συνήθως αναπότρεπτο) αρνητικό buzz γύρω από το σχετικό φιλμ. Φανταστείτε λοιπόν το σούσουρο που προκάλεσε η είδηση ότι το «Men in Black III» ξεκίνησε γυρίσματα ο Νοέμβριο του 2010, για να παγώσει στη συνέχεια η παραγωγή, επειδή το σενάριο ήταν ολοκληρωμένο μόνο κατά το 1/3. Οι βιτριολικές αναρτήσεις στα απανταχού sites και blogs έπεφταν βροχή, οι γραφιάδες ανησυχούσαν για την διόγκωση του budget - λες και τα βάζουν από την τσέπη τους - και η αντιμετώπιση του φιλμ από τους φαν προσομοίαζε σε εκείνη των προσφύγων από τον Παπα-Γρηγόρη και τους κατοίκους της φιλόξενης κοινότητας της Λυκόβρυσης στο «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται».

Είναι δεδομένο πως, επηρεασμένοι από την περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα και από τη γνώση των προβλημάτων της παραγωγής, αρκετοί κριτικοί θα γράψουν ότι η ταινία ξεκίνησε γυρίσματα χωρίς να έχει γραφτεί η δεύτερη και η τρίτη πράξη κι αυτό φαίνεται. Κι όμως, αν δεν το γνώριζες, δύσκολα θα το παρατηρούσες. Η αφήγηση κάνει έναν αρμονικό κύκλο, ολοκληρώνοντας την ιστορία δίχως κενά με έναν τρυφερό, "σπιλμπεργκικό" επίλογο, που δίνει μια διαφορετική διάσταση στη μυθολογία των Ανδρών με τα Μαύρα, ενώ ο τόνος του φιλμ είναι απόλυτα ισορροπημένος.

Επιλέγοντας να στηρίξουν την πλοκή γύρω από ένα ταξίδι στον χρόνο, οι σεναριογράφοι του φιλμ κάνουν μια σοφή επιλογή. Δεδομένου ότι το ταξίδι στον χρόνο ποτέ δεν μπορεί να βγάζει απολύτως νόημα, αντί να ακολουθήσουν μια υπερ-αναλυτική προσέγγιση που να καλύπτει τις πιθανές επιπλοκές ενός τέτοιου ταξιδιού, ώστε να το κάνουν πιο πιστευτό, το υιοθετούν ως απλό μηχανισμό που θέτει την πλοκή σε εξέλιξη και το παραμερίζουν διακριτικά. Από το «12 Monkeys» μέχρι το «Source Code», αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας και "τερατογενέσεις", όπως το (παραδόξως δημοφιλές στα video club στην εποχή του) «The Butterfly Effect» (Φαινόμενο της Πεταλούδας), αποδεικνύουν τί μπορεί να πάει στραβά, όταν προσπαθείς να ακολουθήσεις μια πιο επιστημονικοφανή οδό.

Το ταξίδι στο '69 δίνει την αφορμή για μια σειρά από απολαυστικές ποπ αναφορές (ξεκαρδιστική η σεκάνς στο Factory, το εργαστήρι του Andy Warhol) και τη δυνατότητα στον Rick Baker να πλάσει εξωγήινα πλασματάκια που παραπέμπουν στις αρκετά πιο χοντροκομμένες φιγούρες, που κοσμούσαν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας την δεκαετία του '50. Ο Josh Brolin φορά με επιτυχία τα παπούτσια του Tommy Lee Jones (είναι μικρότερός του μόνο κατά 21 χρόνια, στην ταινία όμως ο πράκτορας Κέι υποτίθεται πως είναι 29 ετών κι αυτό δίνει το έναυσμα για ένα εύστοχο running joke) και έτσι δεν διαταράσσεται το βασικό ατού των Men in Black, που είναι η χημεία του πρωταγωνιστικού διδύμου. Δίχως να αγγίζει απολύτως τα επίπεδα διασκέδασης του πρώτου «Men in Black», το «Men in Black III» είναι ένα αξιοπρεπέστατο blockbuster και σηματοδοτεί το comeback του Barry Sonnenfeld, που είχε να σταυρώσει καλή ταινία από τότε.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-05-2012  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.