Δεμένη Κόκκινη Κλωστή

Δεμενη Κοκκινη Κλωστη

Δραματική  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 106'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Κώστας Χαραλάμπους

Πρωταγωνιστούν: Θάνος Σαμαράς, Τάσος Νούσιας, Στεφανία Γουλιώτη, Ανέστης Βλάχος, Τάσος Παλαντζίδης

Κείμενο: Νεκτάριος Σάκκας

Σε ένα ορεινό χωριό, μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας και την παράδοση των όπλων από τους αριστερούς, μία ομάδα παρακρατικών υπό τον Μίχα (Τάσος Νούσιας) ξεσπαθώνει, πραγματοποιώντας έφοδο σε σπίτια ανυπότακτων αριστερών, σκοτώνοντας τον γραμματέα τους. Οι χυδαιότητες και οι δολοφονίες εξοργίζουν τον Λάμπρο (Θάνος Σαμαράς), ο οποίος καταφεύγει στο βουνό για να ενωθεί με μία ένοπλη ομάδα αριστερών υπό την αρχηγία του καπετάν Μέγκου. Αυτή του η απόφαση τον φέρνει σε σύγκρουση με τη γυναίκα του, την Αννα (Στεφανία Γουλιώτη), κάτι που ωστόσο δεν αρκεί για να τον κρατήσει μακριά από μία σειρά αιματηρών γεγονότων.

Ένα από τα πιο πικρά ιστορικά κεφάλαια που έχει σημαδέψει ανεξίτηλα την μεταπολεμική Ελλάδα, ο εμφύλιος, εξακολουθεί κατά πολλούς να παραμένει ακόμη και σήμερα ταμπού και πλημμελώς μελετημένος. Η «Δεμένη Κόκκινη Κλωστή» του Κώστα Χαραλάμπους είναι μία ταινία που εστιάζει σε εκείνη τη μαύρη περίοδο, ενώ ακόμη θυμόμαστε τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει το «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη το 2009.

Ο τίτλος συνδέει τη γνώριμη φράση που συνοδεύει την έναρξη της αφήγησης ενός παραμυθιού με τη γραμμή του αίματος που διατρέχει την ανθρώπινη ιστορία και ενώνει τις μικρές προσωπικές ιστορίες εχθρών και φίλων σε μπαρουτοκαπνισμένες περιόδους. Το σενάριο υπογράφει ο ίδιος ο Χαραλάμπους και εστιάζει στα οδυνηρά αποτελέσματα ενός εμφυλίου, της πιο άγριας σύγκρουσης που μπορεί να υπάρξει.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 15-03-2012  |  Διανομή: Odeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.