Prometheus

Προμηθέας

Επιστημονικής Φαντασίας  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 124'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ridley Scott

Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Charlize Theron, Noomi Rapace, Patrick Wilson, Guy Pearce

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Έπειτα από μία σειρά σπουδαίων ανακαλύψεων στη Γη, μία ομάδα εξερευνητών πραγματοποιεί ένα τολμηρό ταξίδι στο διάστημα προς αναζήτηση των απαρχών της ανθρώπινης ύπαρξης, το οποίο την οδηγεί στις σκοτεινότερες γωνιές του σύμπαντος. Εκείνο όμως που συναντούν τελικά οι επιστήμονες είναι ικανό να σημάνει όχι μόνο το δικό τους τέλος, αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας, καθώς καλούνται να αναμετρηθούν με μία τρομακτική απειλή που ξεπερνά κάθε φαντασία και γνώση.

Ο Ridley Scott επιστρέφει (επιτέλους) στο είδος που συνέβαλε στον καθορισμό του, με ταινίες-σταθμούς όπως το πρώτο «Alien» και το «Blade Runner». Το «Prometheus» παίρνει τον γνωστό αρχαιοελληνικό μύθο που άπτεται του βαρύτατου τιμήματος της γνώσης και τον αναπτύσσει οπτικά και φιλοσοφικά στο σύμπαν της κλασικής σειράς των «Alien», τοποθετώντας χρονικά το στόρι σε ένα απροσδιόριστο σημείο πριν από τα γεγονότα της πρώτης ταινίας.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, το φιλμ διακρίνεται για τις ιδανικές αναλογίες του. Στον "Προμηθέα", η αγωνία και η επιστημονική φαντασία τελούν μόνιμα υπό μία λεπτή ισορροπία τρόμου, καθώς ο Scott να εντάσσει μοναδικά στον πυρήνα μίας εμπορικής κινηματογραφικής παραγωγής μία σειρά από θεμελιώδη υπαρξιακά και φιλοσοφικά ερωτήματα. Τα σύγχρονα ψηφιακά εφέ εναρμονίζονται με την καθηλωτική, χειροποίητη δουλειά του Arthur Max, δημιουργού των κολοσσιαίων σκηνικών.

Οι κεντρικοί ήρωες της ταινίας - η "believer" επιστήμων Elizabeth Shaw (Noomi Rapace), ο πραγματιστής συνάδελφος και σύντροφός της Charlie Holloway (Logan Marshall-Green), το φιλοπερίεργο ανδροειδές David (Michael Fassbender) και η κυνική επικεφαλής της αποστολής Meredith Vickers (Charlize Theron) - συναπαρτίζουν ένα απρόβλεπτο κουαρτέτο χαρακτήρων που κρύβει πολλά και συχνά... ανατριχιαστικά μυστικά.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, δε λείπουν ορισμένες χτυπητές αστοχίες, όπως η επιλογή του Guy Pearce στο ρόλο του μαθουσάλα εγκέφαλου της διαστημικής αποστολής, καθώς και οι γνώριμες παθογένειες του είδους του horror, όπως οι εξόφθαλμα αναλώσιμοι δευτερεύοντες χαρακτήρες.

Παρόλα αυτά, η δημιουργία μίας διάχυτα απειλητικής ατμόσφαιρας χωρίς την επιστράτευση του... επάρατου τρομάγματος, η εποικοδομητική σημασία στη λεπτομέρεια (π.χ. Σπουδαία δουλειά στο σχεδιασμό των εξωγήινων μορφών ζωής), η ντελιριακή κλιμάκωση, το φιλοσοφικό και υπαρξιακό υπόβαθρο που αναδεικνύεται μέσα από τη διερευνητική ματιά του Ridley Scott, οι ερμηνείες των φορτσάτων Rapace και Fassbender και φυσικά η breathtaking φωτογραφία του Πολωνού Dariusz Wolski, καθιστούν το «Prometheus» μία ξεχωριστή και ανανεωτική προσθήκη στη λίστα με τις σημαντικότερες σύγχρονες ταινίες sci-fi/horror.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 07-06-2012  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.