Dos: Μια Ιστορία Αγάπης Απ' Την Ανάποδη
Dos: Μια Ιστορια Αγαπης Απ' Την Αναποδη
Ρομαντική | Παραγωγή: 2011 | Διάρκεια 95'
Σκηνοθεσία: Στάθης Αθανασίου
Πρωταγωνιστούν: David Fernandez Fabu, Μαρίνα Καλογήρου, Ines Castano, Σταύρος Γιαγκούλης, Γιώργος Καραμίχος
Δύο πόλεις: Αθήνα, Βαρκελώνη. Δύο ζευγάρια: Ιππόλυτος και Φαίδρα, Hector και Nerea. Οι πρώτοι προέρχονται από την Αθήνα, η τύχη όμως θα το φέρει να γνωριστούν στην πρωτεύουσα της Καταλονίας. Οι δεύτεροι πάλι, βρέθηκαν επίσης τυχαία εκεί. Οι δρόμοι των δύο αυτών ζευγαριών δε θα συναντηθούν ποτέ. Δύο διαφορετικές πραγματικότητες ξεδιπλώνονται μπροστά μας, δύο ιστορίες αγάπης που ξετυλίγονται αποσπασματικά από το σκληρό τους τέλος προς την εκρηκτική αρχή. Μήπως τελικά οι δύο αυτές ιστορίες αγάπης αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;
Αναμφίβολα ένα ενθαρρυντικό ξεκίνημα για τον Στάθη Αθανασίου, που με το «Dos» παίρνει το βάπτισμα του πυρός σε μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας. Και αποτελεί καίριο σημείο της ταινίας το γεγονός ότι πρόκειται για ντεμπούτο, καθώς ο δημιουργός του δείχνει εμφανή ζήλο να χωρέσει στο πόνημά του όσες περισσότερες τεχνικές μπορεί: διπλοτυπίες, voice-over που συνοδεύει σχεδόν κάθε σεκάνς, κολάζ, ταινία μέσα στην ταινία, όλα χωρούν στο φορτωμένο σύμπαν του «Dos», χωρίς κατ' ανάγκη να είναι παράταιρα αν και μερικές φορές μοιάζουν χαοτικά.
Σοβαρό ζήτημα ανακύπτει όταν το ερωτικό αυτό δράμα παίρνει γρήγορα και σαφώς το δρόμο του υπαρξιακού δράματος. Προς την κατεύθυνση αυτή επιστρατεύεται κυρίως η υπερθεματισμένη εικαστική διάθεση του δημιουργού, που έχει ως αποτέλεσμα η αισθητική του «Dos» να προσκρούει στον σκόπελο της καλλιγραφίας. Η καλογυαλισμένη ψηφιακή φωτογραφία λειτουργεί ενισχυτικά ως προς αυτό, παρότι είναι αναντίρρητα "όμορφη". Οι ήρωες στέκουν όλοι στυλιζαρισμένοι και ατσαλάκωτοι - εξαιρουμένης της Nerea - και ζουν μία φαινομενικά τέλεια ζωή την οποία πλήττει μονάχα η θύελλα του έρωτα. Η "συμφορά" του έρωτα, ωστόσο, αντί να ξεγυμνώνει τους ήρωες, καταλήγει να τους στολίζει. Ως εκ τούτου, μοιάζει μάλλον δύσκολο να επέλθει η επαρκής ταύτιση με το θεατή, δεδομένης και της μυθολογικής τους φύσης που τους κρατά - ειδικά στην περίπτωση του Ιππόλυτου και της Φαίδρας - σε ένα επίπεδο μάλλον ημι-θεϊκό.
Αλλά ακόμα και πέρα από τους ήρωες, το αποτέλεσμα προσεγγίζει περισσότερο τη λογική ενός φροντισμένου κολάζ καλαίσθητων σκηνών προς την αισθητική κατεύθυνση ενός Kar Wai. Κάτι όμως η υπέρμετρη εξωστρέφεια σε ήχους, τόσο σε μουσική (πανταχού παρούσα) όσο και σε ψιθυριστά voice over, το «Dos» καταλήγει να απέχει σημαντικά από το ψυχολογικό και φιλοσοφικό βάθος το θέλουν οι πολλές βιβλιογραφικές αναφορές του.
Τα δύο πρωταγωνιστικά ζευγάρια ορίζονται ως επί το πλείστον μέσα από τον αντικατοπτρισμό. Οι ήρωες του Αθανασίου εντάσσονται σε ένα σύμπαν βγαλμένο από τα βιβλία και τη φιλοσοφία που τον αφορούν: Σαίξπηρ, Ευριπίδης, Ρίτσος, Θερβάντες, Jung έρχονται να διαμορφώσουν καταλυτικά τη ζωή τόσο των ζευγαριών όσο και των χαρακτήρων που τα περιβάλλουν. Η ελληνική μυθολογία περιμένει για να καταπιεί τον Ιππόλυτο και τη Φαίδρα, σαν η μοίρα τους να είναι παραδομένη σε μία αρχαία δίνη από την οποία είναι αδύνατο να ξεφύγουν. Σαν να βρίσκονται σε ομηρικό έπος, η αρμόδια θεά, η Αφροδίτη (Σεραφίτα Γρηγοριάδου), επιβλέπει κάθε τους βήμα. Επιπλέον, οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές υποδύονται τους ηθοποιούς, με συνέπεια το στοιχείο της "ταινίας μέσα στην ταινία" να αποκτά επιπρόσθετο, αυτοαναφορικό νόημα. Στο σύνολό τους πάντως οι ηθοποιοί του Αθανασίου λειτουργούν ως δομικό συστατικό του συνολικού αισθητικού του οράματος. Από αυτούς ξεχωρίζουμε τον David Fernandez Fabu, ο οποίος μέσα από τον comic-relief χαρακτήρα του θυμίζει ιδιαίτερα τον "δικό" μας Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.
Είναι αλήθεια πως η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Αθανασίου δε βρίσκει το αντίδοτο στις νεανικές ασθένειες που την ακολουθούν, οι οποίες κυρίως επικεντρώνονται στην έλλειψη αφηγηματικής οικονομίας και τον πληθωριστικό εικαστικό της προσανατολισμό. Από την άλλη όμως, τα ίδια μειονεκτήματα και η προσπάθειά του "να τα πει όλα από την πρώτη ταινία" δεν αναιρούν την εικονοπλαστική του ικανότητα ούτε την παρακαταθήκη για κάτι πολύ καλό στο μέλλον. Ανανεώνουμε, συνεπώς, το φιλμικό μας "ραντεβού" με τον Αθανασίου με αρκετό ενδιαφέρον.
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-09-2011 | Διανομή: Odeon | Επίσημο Site
Σας Προτείνουμε Ακόμη
Το Πρόγραμμα των Προβολών