Brideshead Revisited

Brideshead Revisited

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 133'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Julian Jarrold

Πρωταγωνιστούν: Matthew Goode, Ben Whishaw, Hayley Atwell, Emma Thompson, Michael Gambon

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Charles Ryder (Matthew Goode) είναι ένας νεαρός ζωγράφος από τις φτωχογειτονιές του Λονδίνου που φοιτά στην Οξφόρδη την περίοδο του μεσοπολέμου. Η πρόσκληση του ιδιόρρυθμου αριστοκράτη συμφοιτητή του, Sebastian Flyte (Ben Wishaw), στην οικογενειακή έπαυλη στο Brideshead σηματοδοτεί τη χρυσή ευκαιρία του Charles για κοινωνική ανέλιξη. Η σχέση τους εξαρχής ξεφεύγει απ' τα στενά φιλικά όρια αλλά η παράλληλη έλξη του ζωγράφου για τη Julia (Hayley Atwell), τη μεγαλύτερη αδελφή του Sebastian, θα προκαλέσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα από μεριάς της αυστηρών καθολικών αρχών Λαίδης Marchmain (Emma Thompson), μητέρας των δύο αδερφών.

Το συγγραφικό έργο του Evelyn Waugh ενδιαφέρει συχνά τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Το «Brideshead Revisited» έπειτα από την επιτυχημένη μεταφορά στην τηλεόραση με τον Jeremy Irons στο ρόλο του Charles Ryder περνά δια της υπογραφής του - περισσότερο γνωστού από τηλεοπτικές δουλειές - Julian Jarrold στο πανί.

Η καυστική σάτιρα του Βρετανού συγγραφέα, στοχευμένη ως επί το πλείστον στην αριστοκρατία της πατρίδας του, αποτελεί το σήμα κατατεθέν του. Αναλόγως θα περιμέναμε να παρουσιαστεί η κινηματογραφική εκδοχή του «Brideshead Revisited», κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται να επαληθεύεται. Ακριβέστερα, δεν προκύπτει ποτέ σε ικανοποιητικό βαθμό μία ουσιωδέστερη ενδοσκόπηση για την υψηλή κοινωνία του μεγάλου νησιού, πέραν των χιλιοειπωμένων όπως τα κοινωνικά δεσμά της αριστοκρατικής κοινωνίας και η φαρισαϊκή προσήλωση στην ηθική που επιτάσσει ο καθολικισμός. Η 'Επιστροφή Στο Brideshead' αποτελεί μία ακόμα ταινία στα πρότυπα της 'Εξιλέωσης' («Atonement»), στο οποίο καταδείχθηκαν σαφώς αρτιότερα οι αγκυλώσεις της εν λόγω τάξης, μέσα μάλιστα σε ένα κλίμα όπου ως ένα βαθμό έβραζε από τον πόθο του ανεκπλήρωτου και του απαγορευμένου. Ούτε όμως αυτό διακρίνεται στα χλιαρά ούτως ή άλλως ερωτικά πάθη της ταινίας του Jarrold, ενώ μάλλον ανεξιχνίαστος αφήνεται ο εσωτερικός κόσμος του Charles Ryder κι από τη στιγμή που όλα περιστρέφονται γύρω του, η πλοκή του δράματος δέχεται σοβαρό πλήγμα νοήματος.

Δύσκολα, ωστόσο κάποιος θα βρει ψεγάδια στον τρόπο κινηματογράφησης του «Brideshead Revisited». Πρόκειται για ένα καλογυρισμένο φιλμ, με συμπαθητική σκηνοθεσία, καλογυαλισμένη φωτογραφία, ενώ το διακρίνει η συνήθης εμμονή στη λεπτομέρεια σε κοστούμια και σκηνικά, όπως δηλαδή κάθε τυπική βρετανική ταινία στα πρότυπα των «Sense And Sensibility», «Pride And Prejudice» και «Atonement». Η σύγκριση όμως με τα παραπάνω δεν αποβαίνει υπέρ του, παρά την παρουσία της πάντοτε εμφαντικής Emma Thompson. Σε μία ταινία όμως όπου ελέω σεναρίου η διαχείριση των χαρακτήρων αποτελεί μάλλον δυσεπίλυτο γρίφο, ακόμα κι αυτή η μεγάλη ηθοποιός δεν καταφέρνει να αποδώσει πέρα απ' το προφανές, δηλαδή την τυπική φλεγματική αριστοκράτισσα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 11-09-2008  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.