The Banishment

Η Αποξένωση

Σινεφίλ  |  Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 150'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Andrei Zvyagintsev

Πρωταγωνιστούν: Konstantin Lavronenko, Aleksandr Baluyev, Maksim Shibayev, Maria Bonnevie, Yekaterina Kulkina

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Μια ρωσική οικογένεια αφήνει το διαμέρισμα στην πόλη για να περάσει λίγο καιρό στην εξοχή, στο πατρικό σπίτι του πατέρα Alex (Konstantin Lavronenko). Εκεί, η σύζυγός του, Vera (Maria Bonnevie), θα του αποκαλύψει ότι είναι έγκυος, αλλά το παιδί δεν είναι δικό του. Απελπισμένος και θυμωμένος, ο Alex δεν ξέρει τι να κάνει και αποζητάει τη συμβουλή του αδερφού του, Mark (Alexander Baluev), ενός μάλλον ακατάλληλου ατόμου για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Alex αποφασίζει τελικά να συγχωρήσει τη γυναίκα του, με την προϋπόθεση να κάνει έκτρωση. Ο αδερφός του κανονίζει την (παράνομη) διαδικασία, αλλά τα πράγματα εξελίσσονται πολύ διαφορετικά από το αναμενόμενο.

Μετά την ευρεία κριτική αποδοχή της πρώτης ταινίας του («The Return», 2003), η δεύτερη ταινία του Andrey Zvyagintsev πάσχει από ένα κλασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί δημιουργοί, μετά από ένα τόσο επιτυχημένο ντεμπούτο: αντί να κάνουν το επόμενο βήμα προς τα εμπρός, αποφασίζουν να πέσουν κατευθείαν στα βαθιά και καταλήγουν να χάνουν το στόχο τους. Έτσι και το «The Banishment», από τη μέση και μετά, προσπαθεί να ενσωματώσει περισσότερα θέματα από αυτά που μπορεί αν διαχειριστεί και στο τέλος αφήνει την αίσθηση ότι, αντί για μία ολοκληρωμένη δουλειά, είναι δύο ημιτελείς. Επηρεασμένος φανερά από την ποιητική του Andrei Tarkovsky, ο Zvyagintsev αναμετράται αυτή τη φορά στα ίσια μαζί του και χάνει. Και αυτό επειδή δεν καταφέρνει να κρατήσει έναν ξεκάθαρο άξονα που να συνδυάζει το ψυχολογικό, το υπαρξιακό και το θρησκευτικό στοιχείο, κάτι που διέπει τη φιλμογραφία του μεγάλου ρώσου δασκάλου.

Αυτό, βέβαια, δεν ακυρώνει ολόκληρη την ταινία, ούτε κλέβει κάτι από τη δημιουργική αξία του συγκεκριμένου σκηνοθέτη. Απλά ας λειτουργήσει ως μέτρο σύγκρισης για την επόμενη κινηματογραφική του απόπειρα. Αλλωστε, το «The Banishment» δίνει την ευκαιρία στον Zvyagintsev να μας χαρίσει αρκετές σεκάνς εμπνευσμένης σκηνοθετικής δεινότητας (όπως η αρχική με το αυτοκίνητο στο άδειο βιομηχανικό τοπίο) και μεγαλειώδεις φωτογραφικές στιγμές (όπως με την εκκλησία στο λόφο), καθώς και ν' αποσπάσει καλές ερμηνείες από τους ταλαντούχους πρωταγωνιστές του.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 10-01-2008  |  Διανομή: Audiovisual

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.