P.S. I Love You

Υ.Γ. Σ' Αγαπώ

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 126'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Richard LaGravenese

Πρωταγωνιστούν: Hilary Swank, Gerard Butler, Lisa Kudrow, Gina Gershon, Kathy Bates

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Λίγο πριν τα τριακοστά της γενέθλια η Holly (Hilary Swank) καλείται να συμβιβαστεί με το θάνατο του αγαπημένου της Gerry (Gerard Butler). Έχοντας περάσει ήδη μερικές εβδομάδες αφασίας κλεισμένη στο σπίτι, την περιμένει μία μακάβρια έκπληξη. Με αρχή τη γενέθλια μέρα της λαμβάνει μία σειρά από γράμματα απ' τον Gerry, στα οποία και την προκαλεί να δοκιμάσει τρόπους ν' αντιμετωπίσει το πένθος και να πραγματοποιήσει ένα νέο ξεκίνημα. Εκείνη, ισορροπώντας ανάμεσα στη λαχτάρα για το επόμενο γράμμα και στη συνειδητοποίηση του αμετακλήτου της κατάστασης, βιώνει ένα οδοιπορικό στο παρελθόν ανοίγοντας παράλληλα ένα παράθυρο στο αύριο.

Στην απλότητα συχνά φωλιάζει η ουσία. Είτε πρόκειται για ουσία σπουδαία είτε απλώς για μερικές γενικές αλήθειες, η κινηματογραφική απλότητα δε μπορεί παρά να είναι λειτουργική και παραδεκτή. Και είναι αυτά τα πλαίσια μέσα στα οποία κινείται η ταινία του Richard LaGravenese, η οποία χωρίς να διεκδικεί χώρο στην κινηματογραφική αθανασία αποτελεί μία τίμια δουλειά που σέβεται τον εαυτό της, δεν τολμά αλλά και δεν εκτίθεται, δεν αναλώνεται σε μελοδραματικά ξεσπάσματα κι όμως είναι ζεστή κι ανθρώπινη. Μιλά για την απώλεια και τον πόνο που φέρει, αναδεικνύει αδιέξοδα και ματαιώσεις, αλλά χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο σεναριακό εύρημα δίνει περιθώριο στο να στηθεί μία πικρόγλυκη, σχεδόν μεταφυσική παράταση στην αποδοχή του μοιραίου.

Ένα χρήσιμο στοιχείο στο να κατανοήσουμε την ταινία αυτή είναι το ότι ο φακός δεν ερωτοτροπεί με την πρωταγωνίστριά του, δε την ερωτεύεται κι ούτε την ορέγεται, ώστε να την παραδώσει μετά βορά στα μάτια των θεατών. Η Hilary Swank του «P.S. I Love You» δεν είναι η σέξι σταρ που παρουσιαζόμενη ως πληγωμένη δείχνει ευάλωτη κι άρα θελκτική, είναι ένας άνθρωπος που ψάχνει να βρει τον εαυτό του μετά το θάνατο του συντρόφου της. Οι αναδρομές στο παρελθόν της με τον Gerry είναι επεξηγηματικές ως προς την ανάπτυξη του κεντρικού χαρακτήρα, αν και η παρουσία του 'Leonidas' Gerard Butler δεν εξυπηρετεί τη χημεία του ζευγαριού. Ο Σκοτσέζος φαίνεται πως δυσκολεύεται να απολέσει το στιβαρό του χαρακτήρα του απ' τους «300» και δείχνει αναποφάσιστος ως προς το πώς θα πλάσει τον Gerry. Όσο για τη νικήτρια των Oscar για το «Million Dollar Baby», Hilary Swank, δίνει μία μετρημένη αλλά όχι αδιάφορη ερμηνεία σε έναν μετρίως απαιτητικό πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ το καστ συμπληρώνουν αρκετά γνωστά ονόματα όπως η Kathy Bates, ο Harry Connick Jr. κι η Lisa Kudrow.

Είναι βέβαια γεγονός πως το «P.S. I Love You» δεν υπεισέρχεται σε βαθιές φιλοσοφίες περί ζωής, θανάτου και διαχείρισης κρίσεων και για να είμαστε δίκαιοι απέναντί του δεν προκύπτει από κάπου πως το επιδιώκει κιόλας. Παρόλα αυτά το αδικεί μερικώς η μουσική επένδυση αναφορικά με τις επιλογές των 'μουσικών χαλιών' τα οποία θα ταίριαζαν περισσότερο σε μία χαλαρή κομεντί. Συνολικά πάντως, χωρίς να αποτελεί σημείο αναφοράς για το είδος, το «P.S. I Love You» είναι ένα ιδιαιτέρως συμπαθές, γλυκόπικρο αισθηματικό δράμα που διακρίνεται για τη μετριοπάθεια με την οποία αντιμετωπίζει το όλο θέμα της απώλειας.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 10-01-2008  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.