Frida

Φρίντα

Παραγωγή: 2002  |  Διάρκεια 123'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Julie Taymor

Πρωταγωνιστούν: Salma Hayek, Alfred Molina, Antonio Banderas, Ashley Judd, Geoffrey Rush

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Η ταινία Frida είναι η εξιστόρηση της ζωής της Frida Kahlo εστιάζοντας στη σχέση της με τον Diego Rivera η οποία τάραξε τα νερά του Μεξικάνικου καλλιτεχνικού κόσμου και όχι μόνο. Εκτός από τη σχέση με τον Rivera η ταινία καλύπτει όλη τη ζωή της Kahlo από την παράνομη κι αμφιλεγόμενη σχέση της με τον Leon Trotsky, ως τους προκλητικούς, για την εποχή εκείνη, ερωτικούς δεσμούς με άλλες γυναίκες. Στην πορεία θα συναντήσουμε τον David Siqueiros, αντίζηλο του Rivera, την ιταλίδα φωτογράφο Tina Modotti και τον πολυεκατομμυριούχο Nelson Rockefeller. H Frida Kahlo χτυπήθηκε από τη μοίρα όταν το 1925 ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα άλλαξε τη ζωή της για πάντα. Η αποκατάσταση της υγείας της αποδείχθηκε επίπονη οδηγώντας την Frida στα μονοπάτια της μοναξιάς. Έτσι ξεκίνησε να περνά τον χρόνο της, προσπαθώντας να εκφράσει τα συναισθήματά της μέσα από τη ζωγραφική.

Η ταινία είναι το αποτέλεσμα ενός πείσματος της Salma Hayek, η οποία επί χρόνια προσπαθούσε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία της γνωστής ζωγράφου. Η σκηνοθέτης Julie Taymor ανέλαβε, μετά την εξαιρετική δουλειά της στο Titus, να μεταφέρει την ιδιαίτερη προσωπικότητα της Kahlo. Το καταφέρνει μοναδικά, ξεφεύγοντας σε κάποια σημεία από τη ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας. Μοναδική αδυναμία της ταινίας είναι ο καταιγισμός από ένα πλήθος στιγμιότυπων από τη ζωή της ηρωίδας, χωρίς πάντοτε η μετάβαση να είναι αβίαστη. Το πρόβλημα αυτό διαπιστώνεται όμως συχνά σε βιογραφικές ταινίες για σπουδαίους ανθρώπους με πλούσια δράση. Η Salma Hayek δεν φοβήθηκε να «τσαλακώσει» την εικόνα της υποδυόμενη την Kahlo, αποσπώντας δίκαια υποψηφιότητες για σημαντικά βραβεία. Στο ύψος τους είναι και οι περιφερειακές ερμηνείες από τους Molina, Rush, Norton, Banderas και Judd. Η ταινία τιμήθηκε στην 75 απονομή των Oscar, με τα βραβεία καλύτερου makeup και μουσικής επένδυσης (από τον πολύ καλό Elliot Goldenthal). Παρά τις όποιες ενστάσεις για την συμβατικότητα της ταινίας, το Frida παραμένει μια ταινία αφιερωμένη σε μια καλλιτέχνη την οποία αξίζει να γνωρίσουμε.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 04-04-2003  |  Διανομή: Warner-Roadshow  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.