Ali

Ali

Παραγωγή: 2001  |  Διάρκεια 167'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Michael Mann

Πρωταγωνιστούν: Will Smith, Giancarlo Esposito, Jamie Foxx, Jada Pinkett Smith, Jon Voight

Κριτική: Μαρία Ιωάννου

Η καινούρια ταινία του Michael Mann, Ali, είναι ένα χρονικό της πολυτάραχης ζωής του θρυλικού πυγμάχου Muhammad Ali. Η εξιστόρηση ξεκινάει το 1964 όταν ο τότε Cassius Clay, κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο πυγμαχίας. Μετά από αυτή του την κατάκτηση, ο πρωταθλητής, γίνεται μέλος του ΑΈθνους του Ισλάμ, αλλάζει το όνομά του σε Muhammad Ali και σχετίζεται με τον απελευθερωτικό αγώνα του Malcolm X. Το 1967, ο Ali, αντιτάσσεται στην πολιτική της χώρας του με την άρνησή του να καταταγεί στον στρατό και να πολεμήσει στο Vietnam. Οι ριζοσπαστικές πολιτικοκοινωνικές του πεποιθήσεις, τιμωρούνται με την αφαίρεση του τίτλου του, καθώς και με δικαστική απόφαση να μην αγωνίζεται στα rings. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, βλέπουμε την πτώση αλλά και τις προσπάθειες του Ali να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους και να ξανακερδίσει όλα όσα του είχαν αφαιρεθεί. Το 1974 ο Ali επανακτά πανηγυρικά τον παγκόσμιο τίτλο από τον George Foreman.

Πρόκειται για μια βιογραφική ταινία η οποία φαίνεται να πάσχει από το γνωστό σύνδρομο: προσπαθεί να καταπιαστεί με πολλά πράγματα σε περιορισμένο χρόνο με αποτέλεσμα τα γεγονότα απλώς να αναφέρονται και το σενάριο να μην εμβαθύνει αφήνοντας τους περισσότερους χαρακτήρες και τις δευτερεύοντες πλοκές ανολοκλήρωτες. ΠαρΑ όλΑ αυτά, η επιλογή του εμπορικού Will Smith (ο οποίος μεταμορφώνεται σωματικά και υποκριτικά για το ρόλο του Ali), η δυναμική παρουσία του παλαίμαχου Jon Voight καθώς και οι ρεαλιστικές σκηνές των αγώνων, αναζωογονούν το υποτονικό κλίμα. Κάποιο κενό που αφήνει το σενάριο είναι ότι, δε γίνεται καμία αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 (χρυσό μετάλλιο πυγμαχίας) καθώς επίσης και στην τραγική εξέλιξη της υγείας του θρυλικού Muhammad Ali. Ίσως το μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό να έχει γνώση των γεγονότων αυτών. Όμως τι γίνεται με το κοινό των εικοσάρηδων και τριαντάρηδων όχι-αμερικανών πολιτών; Αυτοί που δεν θα μπορέσουν να κατανοήσουν τι πραγματικά σημαίνει ο θρύλος του Muhammad Ali; Αυτοί απλά ας απολαύσουν τις οσκαρικές ερμηνείες των Will Smith και Jon Voight και τις επιβλητικές σκηνές στο ring.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-03-2002  |  Διανομή: PCV  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.