Το Ταμα

Το Τάμα

Παραγωγή: 2001  |  Διάρκεια 153'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Πάντζης

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Χωραφάς, Valeria Golino, Γιάννης Βόγλης, Ηλίας Αλέτρας, Νεοκλής Νεοκλέους

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Ο Ευαγόρας, οικογενειάρχης από την Κύπρο, στον καημό του να αποκτήσει γιο, κάνει τάμα στον Απόστολο Ανδρέα. Ο γιος γεννιέται και ο ήρωας αναλαμβάνει την εκπλήρωση του τάματος που είναι να πάει με τα πόδια, συντροφιά με τον γάιδαρό του στην άλλη άκρη του νησιού, όπου βρίσκεται το Μοναστήρι του Απόστολου. Η ημερομηνία της αναχώρησής του συμπίπτει με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου του 1940. Ο Ευαγόρας αποφασίζει να ξεκινήσει το ταξίδι του για να μην φανεί αχάριστος προς τον άγιο. Ο πατέρας του που είναι παπάς τον νουθετεί φεύγοντας: "Γιε μου, ο δρόμος είναι πειρασμός. Να προσέχεις, γιατί πρέπει να φτάσεις στον Αγιο καθαρός, αγνός". Ο Ευαγόρας το υπόσχεται, αλλά δυστυχώς κατά τη διάρκεια της πορείας του διαπράττει όλα τα αμαρτήματα - πλην φόνου - ενώ προσπαθεί να κάνει το καλό" μοιχεύει, ψευδομαρτυρεί, θυμώνει, κλέβει κλπ Στο δρόμο του θα συναντήσει πολλούς ετερόκλητους χαρακτήρες, ανάμεσά τους την Αφροδίτη μια μυστηριώδη γυναίκα που θα περιπλέξει τα πράγματα.

Ο Ανδρέας Πάντζης πέντε χρόνια μετά τη Σφαγή του Κόκορα, φέρνει στις αίθουσες μια ακόμη ταινία γυρισμένη στην Κύπρο. Πέρα από τον πρώτο επίπεδο ανάγνωσης η ταινία κρύβει ένα συμβολισμό. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν ο κοσμογυρισμένος Γιώργος Χωραφάς και η Ελληνοιταλίδα Valeria Golino. Την παράσταση όμως κλέβει ο τρίτος πρωταγωνιστής ο γαιδαράκος - συνοδός του Ευαγόρα που ακούει στο όνομα "Μαυρομούντης". Μόνο παράπονο από την ταινία η διάρκειά της και ο αργός ρυθμός εξέλιξης της πλοκής σε μερικά σημεία. Παρόλα αυτά πρόκειται για μια από τις καλύτερες ελληνικές παραγωγές, και για το λόγο αυτό τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο καλύτερης ταινίας και το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στο 42ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 18-01-2002  |  Διανομή: Ama Films

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.