Mar Adentro

Η Θάλασσα Μέσα Μου

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 125'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Alejandro Amenabar

Πρωταγωνιστούν: Javier Bardem, Belen Rueda, Lola Duenas, Mabel Rivera, Celso Bugallo

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Ο Ramon Sampedro είναι τετραπληγικός, καθηλωμένος στο κρεβάτι του τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ένα ατύχημα που είχε στη θάλασσα σε νεαρή ηλικία τον άφησε να ζει χωρίς να μπορεί να κινείται. Τώρα πια η θάλασσα βρίσκεται μόνο μέσα στα όνειρά που κάνει κοιτώντας από το παράθυρο του δωματίου του. Παρά την σωματική του ακινησία το πνεύμα του Ramon παραμένει οξυδερκές και αεικίνητο. Τελευταία επιθυμία του είναι να του επιτραπεί να τερματίσει τη ζωή του αξιοπρεπώς, πριν κάποια απρόβλεπτη κρίση τον αφήσει φυτό. Δύο γυναίκες θα μπουν στη ζωή του και θα βρεθούν στο πλευρό του. Η δικηγόρος Julia θα τον στηρίξει νομικά στο αίτημά του για να τερματίσει τη ζωή του. Η Rosa είναι μια χωριατοπούλα που όταν μαθαίνει για τον Ramon, θα βάλει στόχο της να τον πείσει ότι αξίζει τον κόπο να ζει.

Η ταινία Mar Adentro βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Ramon Sampedro, που για τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής της πάλεψε για το δικαίωμά του στην ευθανασία. Η μεταφορά του Amenabar θέτει τα διλήμματα στη σωστή τους διάσταση, παρουσιάζοντας πολλές πλευρές και απόψεις γύρω από το θέμα και αφήνοντας σε κάθε θεατή να κρίνει τελικά την ορθότητα της επιλογής του ήρωα. Ο Alejandro Amenabar καταφέρνει να δημιουργήσει ένα κατακλυσμό συναισθημάτων που θα κάνει και τους πιο σκληρούς θεατές να λυγίσουν από τη συγκίνηση. Σε ένα δεύτερο επίπεδο η ταινία δίνει τα ερεθίσματα για ένα προβληματισμό πάνω σε όλα όσα κάνουν τη ζωή όμορφη.

Η ταινία έχει σαρώσει ως τώρα σε φεστιβάλ κατακτώντας τον Αργυρό Λέοντα και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στη Βενετία και τα βεβαία Σκηνοθεσίας και Ανδρικής Ερμηνείας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου. Ο Javier Bardem είναι συγκλονιστικός σε ένα ρόλο δύσκολο και απαιτητικό, όπου το μοναδικό εκφραστικό μέσο που διαθέτει είναι η φωνή και το πρόσωπό του. Κάτω από αρκετό makeup πείθει ως κλινήρης πενηντάρης ενώ μαγεύει με την φωνή του που συχνά αφηγείται τις σκέψεις του. Δεν είναι λίγοι όσοι αναφέρονται στον καλύτερο Ισπανό ηθοποιό εν ζωή, που βάζει ισχυρή υποψηφιότητα για ένα βραβείο Oscar. Μπορεί οι εικόνες να είναι σκληρές και αρκετά δάκρυα να κυλήσουν από τα μάτια των θεατών, όμως το Mar Adentro είναι μια ταινία που αξίζει να δούμε.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 07-01-2005  |  Διανομή: Playtime  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.