Le Regne Animal

Ζωικό Βασίλειο

Δραματική  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 128'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Thomas Cailley

Πρωταγωνιστούν: Romain Duris, Paul Kircher, Adele Exarchopoulos, Tom Mercier Tom Mercier, Billie Blain

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Σε έναν κόσμο μαστιζόμενο από ένα κύμα μεταλλάξεων που σταδιακά μεταμορφώνει μερικούς ανθρώπους σε ζώα, ο Francois (Romain Duris) κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει τη σύζυγό του (Florence Deretz), η οποία έχει πέσει θύμα της μυστηριώδους αυτής πάθησης. Καθώς κάποια από τα πλάσματα εξαφανίζονται σε ένα γειτονικό δάσος, αναχωρεί με τον Emile (Paul Kircher), το 16χρονο γιο του, για μια περιπέτεια που θα αλλάξει τις ζωές τους για πάντα.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην αξιοπερίεργη νέα, δεύτερη συνολικά, μεγάλου μήκους σκηνοθετική απόπειρα του Thomas Cailley, εννέα χρόνια μετά το «Love at First Fight», είναι το ύφος της. Ενώ πρόκειται για ταινία είδους, που αξιοποιεί σχεδόν όλα τα μοτίβα της επιστημονικής φαντασίας, του τρόμου και του creature feature - ταινίες με τέρατα - είναι γυρισμένη σαν ένα κοινωνικό ρεαλιστικό δράμα από αυτά που θριαμβεύουν στα φεστιβάλ. Φανταστείτε ένα B-movie επιστημονικής φαντασίας σκηνοθετημένο από τους αδελφούς Jean - Pierre και Luc Dardenne ή ακόμα κι από τον Ken Loach και θα έχετε μια εικόνα αναφορικά με το πώς μοιάζει εξωτερικά το «The Animal Kingdom». Ομολογουμένως αυτό είναι κάτι που δε βλέπουμε συχνά, πόσο μάλλον στο γαλλικό σινεμά που εσχάτως μοιάζει εγκλωβισμένο στο αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στο arthouse και το εμπορικό, επομένως η ταινία του Cailley είναι εξαρχής μια καλοδεχούμενη ανανέωση.

Δυστυχώς, όσο ευρηματικός αποδεικνύεται σκηνοθετικά ο τελευταίος, άλλο τόσο άνισος είναι σεναριακά - κάτι παράδοξο, μιας και είναι κυρίως σεναριογράφος, όχι με συναρπαστικά αποτελέσματα στις άλλες του δουλειές πάντως. Μετά την πρώτη ώρα, όταν πια το στοιχείο της έκπληξης έχει εξαντλήσει τη δυναμική του, μένει μονάχα η ατελείωτη εκκεντρικότητα και η πλοκή εξελίσσεται ράθυμα και αβέβαια, θυμίζοντας τα φιλμικά πειράματα του Quentin Dupieux, που άλλοτε δίνουν ενδιαφέρουσες "καμενιές" όπως το «Rubber» (2010) και άλλοτε κουραστικά αυτάρεσκα έργα σαν το προπέρσινο «Smoking Causes Coughing». Καμία συναισθηματική εμπλοκή δεν είναι εφικτή με χαρακτήρες που φαντάζουν ολοένα και πιο απόμακροι όσο εξελίσσεται η ταινία.

Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωταγωνιστής Romain Duris να κουβαλήσει την ταινία στις πλάτες του, αποδίδοντας έξοχα τον everyday man που βρίσκεται εν μέσω μιας αναπάντεχης κατάστασης, η ταινία δεν μπορεί να προκαλέσει την παραμικρή ταύτιση, καθώς τελικά μοιάζει αναποφάσιστη σχετικά με το ποιος είναι ο ήρωάς της, ο πατέρας ή ο γ??ος, και κατά συνέπεια τι είδους ιστορία αφηγείται. Είναι πρωταγωνιστής ο Francois και βλέπουμε την προσπάθεια ενός πατέρα να διατηρήσει τους δεσμούς της οικογένειάς του ή ο ήρωάς μας είναι ο γιος και αυτό που παρακολουθούμε είναι μια πειραγμένη ιστορία ενηλικίωσης; Εάν η ταινία διάλεγε έναν, οποιονδήποτε, από αυτούς τους δρόμους και τον ακολουθούσε πιστά μέχρι τέλους, θα ήταν συναρπαστικότερη.

Δυστυχώς, το «The Animal Kingdom» αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στις δύο παραπάνω σεναριακές διαδρομές και αυτό υπονομεύει τη συναισθηματική ανταπόκριση του κοινού προς αυτό. Χωρίς να είναι μια κακή ταινία, μοιάζει με χαμένη ευκαιρία για μια πραγματικά πρωτότυπη κατάθεση του μοντέρνου γαλλικού κινηματογράφου στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Όπως και να 'χει, πάντως, είναι απείρως προτιμότερη μια τέτοια ταινία, καλογυρισμένη αλλά και με τις σεναριακές αδυναμίες της, από τις κωμωδίες του σωρού που κατακλύζουν τα εγχώρια θερινά σινεμά ή ακόμα κι από τις σκληροπυρηνικά arthouse δουλειές πολλών Γάλλων δημιουργών (Gaspar Noe, εσένα λέμε) που αντιλαμβάνονται την πρόκληση ως αυτοσκοπό, και όχι ως απόρροια μιας στιβαρής αφήγησης.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 30-05-2024  |  Διανομή: Σπέντζος

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.