Kinds Of Kindness

Ιστορίες Καλοσύνης

Δραματική  |  Παραγωγή: 2024  |  Διάρκεια 164'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος

Πρωταγωνιστούν: Emma Stone Emma Stone, Jesse Plemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Hong Chau Hong Chau

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Ένα τρίπτυχο παραβολών: ο Robert (Jesse Plemons) είναι ένας άνδρας που υπακούει τυφλά σε κάθε εντολή του αφεντικού του (Willem Dafoe) μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσει να πάρει τη ζωή του στα δικά του χέρια. Ο Daniel (Jesse Plemons) είναι ένας αστυνομικός ο οποίος ψυλλιάζεται πως η σύζυγός του (Emma Stone) η οποία αγνοούνταν ύστερα από ένα ναυάγιο και επιστρέφει ξαφνικά, δεν είναι αυτή που ισχυρίζεται πως είναι. Η Emily (Emma Stone) είναι μια γυναίκα αποφασισμένη να βρει ένα ξεχωριστό άτομο με μια ιδιαίτερη ικανότητα, το οποίο θα μπορέσει να γίνει πνευματικός ηγέτης.

Επτά χρόνια μετά το «The Killing of a Sacred Deer», κι αφού στο ενδιάμεσο έφτασε ως τα Oscar συνεργαζόμενος με τον σεναριογράφο Tony McNamara σε δύο ταινίες («The Favourite», «Poor Things»), ο Γιώργος Λάνθιμος συναντά και πάλι τον Ευθύμη Φιλίππου, σεναριογράφο των πρώτων ελληνικών («Κυνόδοντας», «Αλπεις») και αγγλόφωνων («The Lobster», «The Killing of a Sacred Deer») ταινιών του. Η αλήθεια είναι πως το σενάριο της νέας ταινίας του Έλληνα δημιουργού, «Kinds of Kindness», ήταν έτοιμο πριν κι από την κυκλοφορία του «Poor Things», όμως ο Λάνθιμος βρήκε την ευκαιρία να το γυρίσει όσο το post-production του προαναφερθέντος φιλμ καθυστερούσε. Και πολύ καλά έκανε, ο σκηνοθέτης, ως επαγγελματίας κι αυτός, εξελίσσεται μέσω της αδιάκοπης δουλειάς.

Το «Kinds of Kindness» είναι, όπως φαίνεται κι από τη σύνοψη, μια σπονδυλωτή ταινία, οι επί μέρους ιστορίες της οποίας ενώνονται χαλαρά κάτω από ένα κοινό θέμα: αυτό της άσκησης εξουσίας και των ύπουλων μορφών που αυτή παίρνει στις καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις, στο χώρο εργασίας, στην προσωπική ζωή ή στις διάφορες άλλες αλληλεπιδράσεις. Όπως, όμως, συμβαίνει πολύ συχνά με τις σπονδυλωτές ταινίες, έτσι και σε αυτήν παρατηρείται μεγάλη ανισότητα ανάμεσα στο ενδιαφέρον των ιστοριών. Ενώ η πρώτη ιστορία είναι συναρπαστική και έξυπνη, η δεύτερη μένει μάλλον σε ρηχά νερά ενώ η τρίτη είναι ξεχειλωμένη και κουραστική. Το γεγονός, δε, ότι οι τρεις ιστορίες μαζί αποτελούν μια ταινία διάρκειας 164 λεπτών σίγουρα δε βοηθάει.

Ο Λάνθιμος για ακόμη μια φορά φτιάχνει ένα φιλμικό σύμπαν απόλυτα πιστό στο ύφος που έχει καθιερώσει όλα αυτά τα χρόνια, αγκαλιάζοντας το παράλογο και τη βίαιη είσοδό του στην πεζή καθημερινότητα των χαρακτήρων του. Αυτήν τη φορά, όμως, μην έχοντας τη συνδρομή ενός ιντριγκαδόρικου σεναριακού ιστού όπως στις προηγούμενες ταινίες του, το στιλ μοιάζει να κυριαρχεί επί της όποιας ουσίας και να γίνεται αυτοσκοπός. Ο Ingmar Bergman έλεγε ότι δεν του άρεσε το «Autumn Sonata» (1978) επειδή αισθανόταν ότι αντέγραφε τον εαυτό του και αυτό κάνει μάλλον και ο Λάνθιμος στο «Kinds of Kindness», μια ταινία που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία για τα οποία εξαρχής ξεχώρισε ο σκηνοθέτης, δίχως όμως την παραμικρή διάθεση πειραματισμού που είχαν να επιδείξουν οι άλλες του δουλειές.

Ευτυχώς, το cast που έχει στη διάθεσή του είναι και πάλι εξαιρετικό: ο Jesse Plemons (βραβείο ερμηνείας στις Κάννες), η Emma Stone, ο Willem Dafoe, η Margaret Qualley κι η Hong Chau ενσαρκώνουν ο καθένας από τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες, έναν σε κάθε ιστορία, προσθέτοντας στην αίσθηση του παραλόγου που αναδίδει η ταινία. Το φιλμ έχει ρυθμό, διαθέτει ωραίο soundtrack, είναι σε στιγμές αστείο, σε άλλες στιγμές εκβιαστικά απωθητικό, χτυπητά λανθιμικό, σε καμία περίπτωση αδιάφορο, ούτε όμως και μια από τις πιο δυνατές στιγμές στη φιλμογραφία του σκηνοθέτη. Όπως και να 'χει, ο Λάνθιμος είναι ένας κινηματογραφιστής με όρεξη για δουλειά και πειραματισμό και αν δε βολευτεί στο στιλ που τον ανέδειξε θα επιστρέψει σύντομα στη φόρμα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 30-05-2024  |  Διανομή: Feelgood Entertainment

Παίζεται σε 3 αίθουσες. Δείτε αναλυτικά.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.