The Last Voyage Of The Demeter

Demeter: Η Αφύπνιση Του Κακού

Τρόμου  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 118'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Andre Ovredal

Πρωταγωνιστούν: Corey Hawkins, Aisling Franciosi, Liam Cunningham, David Dastmalchian, Chris Walley

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Βασισμένη σε ένα μόνο κεφάλαιο, με τίτλο "The Captain's Log", από το κλασικό μυθιστόρημα "Δράκουλας" του Bram Stoker από το 1897, η ταινία διαδραματίζεται στο κατάστρωμα της ρωσικής σκούνας "Demeter", στην οποία ανατέθηκε να μεταφέρει καλά φυλασσόμενο φορτίο, αποτελούμενο από 24 κλειδωμένα ξύλινα κασόνια, από τα Καρπάθια στο Λονδίνο. Στο φιλμ παρακολουθούμε τα παράξενα γεγονότα που συνέβησαν στο καταδικασμένο πλήρωμα καθώς τα μέλη του προσπαθούσαν να επιβιώσουν από το ταξίδι τους στον ωκεανό, διωκόμενοι κάθε νύχτα από μια τρομακτική παρουσία στο κατάστρωμα του πλοίου. Όταν τελικά το σκάφος έφτασε στο Λιμάνι Whitby, ήταν άδειο. Δεν υπήρχε ίχνος του πληρώματος.

Αν και ο "Δράκουλας", το καταξιωμένο και δημοφιλές επιστολικό μυθιστόρημα γοτθικού τρόμου του Bram Stoker, έχει μεταφερθεί πάμπολλες φορές στον κινηματογράφο, από την εποχή του βωβού κιόλας («Nosferatu», 1922), καμία διασκευή μέχρι τώρα δεν είχε εικονοποιήσει το κεφάλαιο που περιέγραφε το θαλάσσιο ταξίδι του αιμοδιψούς Κόμη από τα Καρπάθια στην Αγγλία. Όλες τους το απέδιδαν με ένα μοντάζ πλάνων του σκάφους που ταξίδευε στη θάλασσα, και αμέσως μετά το βλέπαμε να φτάνει στο αγγλικό λιμάνι και από το πλήρωμα να μην έχει απομείνει ούτε ίχνος. Η αλήθεια είναι πως, εάν οι σκηνοθέτες είχαν επιλέξει να εικονοποιήσουν αυτό το κεφάλαιο, θα κατέληγαν με μια υπο-πλοκή που μάλλον θα ζημίωνε το τελικό αποτέλεσμα, καθώς θα ήταν τόσο μεγάλη σε διάρκεια, που με λίγη σεναριακή δουλειά παραπάνω κάλλιστα θα έφτανε για να υποστηρίξει μια ολόκληρη ταινία.

Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν οι δημιουργοί του «The Last Voyage of the Demeter», όχι μόνο της πρώτης ταινίας που επιλέγει να ζωντανέψει στη μεγάλη οθόνη το ταξίδι του άτυχου σκάφους, αλλά και ενός φιλμ που επικεντρώνεται σε αυτό, παραλείποντας το πριν και το μετά του πρωτότυπου μυθιστορήματος. Το φιλμ, που φέρει την αξιόπιστη σκηνοθετική σφραγίδα του Σκανδιναβού Andre Ovredal («The Autopsy of Jane Doe», «Scary Stories to Tell in the Dark»), ξεκινά ατμοσφαιρικά, φέρνοντας στο νου τις ταινίες της Hammer όσον αφορά στη χρωματική παλέτα, αλλά και το πρώτο «Alien», όσον αφορά στην κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και την κλιμακούμενη παράνοια και τον πανικό που επικρατούν μέσα στο περιορισμένο σκηνικό του πλοίου, το οποίο με τη σειρά του έχει ως φόντο τον τεράστιο ωκεανό, ο οποίος προσφέρει μηδαμινές πιθανότητες διαφυγής στους χαρακτήρες του. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι σε πολύ καλό επίπεδο, οι διάλογοι πειστικοί για ταινία εποχής και το φινάλε ευρηματικό, μιας και δε φοβάται να «πειράξει» λίγο την κατακλείδα του συγκεκριμένου κεφαλαίου του βιβλίου.

Από την άλλη, το στοιχείο της έκπληξης απουσιάζει εντελώς, μιας και γνωρίζουμε την κατάληξη της ιστορίας. Αυτό που οι παραγωγοί της ταινίας θεωρούσαν ενδεχομένως ως το μεγαλύτερο εμπορικό δέλεαρ του φιλμ, το γεγονός δηλαδή ότι αντλεί έμπνευση από τον "Δράκουλα", καταλήγει στην κυριότερη αδυναμία της ταινίας: εάν δεν υπήρχε αυτή η πηγή και το σενάριο ήταν μια πρωτότυπη ιστορία, δε θα γνωρίζαμε την κατάληξη και η αγωνία θα εκτοξευόταν στα ύψη.

Ακόμα κι έτσι, πάντως, το «The Last Voyage of the Demeter» είναι ένα υποβλητικό και καλογυρισμένο φιλμ τρόμου, που προσφέρει αιματηρή ψυχαγωγία και αποτελεί καλοδεχούμενη, αν και όχι ιδιαίτερα πρωτότυπη, προσθήκη στον τεράστιο κατάλογο των ταινιών που άντλησαν έμπνευση από το σπουδαίο βιβλίο του Stoker. Αν αυτό που ψάχνετε είναι μια στρωτή, αρκετά τρομακτική και πάνω από όλα ατμοσφαιρική ταινία, τότε αυτή είναι μια καλή πρόταση.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-08-2023  |  Διανομή: The Film Group  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.