Spider-Man: Across The Spider Verse

Spider-Man: Ακροβατώντας Στο Αραχνο-σύμπαν

Κινούμενο Σχέδιο  |  Παραγωγή: 2023  |  Διάρκεια 140'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson

Πρωταγωνιστούν: Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Oscar Isaac, Jake Johnson, Issa Rae

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

O Miles Morales (Shameik Moore) είναι πια ο πλήρους απασχόλησης, φιλικός και καλόκαρδος "Spider-Man της γειτονιάς" ενώ είναι πια μαζί με την Gwen Stacy (Hailee Steinfeld). Σε αυτό το νέο κεφάλαιο της εποποιίας του ανθρώπου αράχνη, ο Miles εκτοξεύεται στο Αραχνο- Σύμπαν όπου και συναντά μια ομάδα Αραχνανθρώπων που έχουν μια αποστολή: να το προστατεύσουν με κάθε τρόπο έναν νέο "κακό" πιο ισχυρό από οτιδήποτε έχουν ποτέ αντιμετωπίσει. Όταν όμως οι ήρωες συγκρούονται για το πώς θα χειριστούν τη νέα απειλή, ο Miles βρίσκεται αντιμέτωπος με τους υπόλοιπους Αραχνανθρώπους και καλείται να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει να είσαι ήρωας.

Στον 21ο αιώνα, ο Spider-Man έχει εγκαθιδρυθεί για τα καλά (και) ως κινηματογραφικός χαρακτήρας. Αρχικά, η τριλογία του Sam Raimi (2002, 2004, 2007), που τουλάχιστον στα δύο πρώτα της κεφάλαια έδωσε δύο από τα ωραιότερα υπερηρωικά φιλμ όλων των εποχών, ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο για το σύγχρονο υπερηρωικό σινεμά, ενώ το δίπτυχο του Marc Webb «The Amazing Spider-Man» (2012, 2014) μπορεί να απέτυχε να εξελιχθεί σε τριλογία, ωστόσο μας κληροδότησε τον εξαιρετικό Andrew Garfield στο ρόλο του Ανθρώπου - Αράχνη. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, η Marvel συμπεριέλαβε τον Spider-Man, με τη μορφή του Tom Holland πλέον, στο δικό της κινηματογραφικό Σύμπαν, προαναγγέλλοντας μια τριλογία (2017, 2019, 2021). Ελάχιστοι, λοιπόν, πίστευαν ότι το animated φιλμ που θα κυκλοφορούσε η Sony το 2018, με τίτλο «Spider-Man: Into the Spider-Verse» θα είχε κάτι ουσιαστικό να προσθέσει.

Τελικά, οι αμφιβολίες διαψεύστηκαν, καθώς το «Into the Spider-Verse», χωρίς να είναι απαραίτητα η καλύτερη κινηματογραφική εξόρμηση του αγαπημένου υπερήρωα, κατάφερε να αποτυπώσει στο πανί την αισθητική του κόμικ πιο επιτυχημένα από κάθε άλλη φιλμική εκδοχή, βοηθούμενη κι από το φορμά των κινουμένων σχεδίων. Η μεγάλη εμπορική επιτυχία εκείνης της ταινίας και η βράβευσή της με Oscar Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων είχαν σαν αποτέλεσμα, τελικά, η Sony να ανακοινώσει ακόμη μία τριλογία, με το δεύτερο φιλμ, «Across the Spider-Verse», να κυκλοφορεί μετά από πέντε έτη αναμονής στις σκοτεινές αίθουσες.

Διατηρώντας ατόφιο το κόμικ ύφος και την ευρηματική, χρωματικά πλούσια εικονογραφία της πρώτης ταινίας, το δεύτερο αυτό φιλμ συνεχίζει την ιστορία του Miles Morales, ενός από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες που έχουμε δει στο υπερηρωικό σινεμά τα τελευταία χρόνια, αλλά και της Gwen Stacy, η οποία στη νέα ταινία έχει εξίσου σημαντικό ρόλο με τον Miles. Το animation είναι για ακόμη μια φορά θαυμάσιο, και ειδικά οι λάτρεις - γνώστες του κόμικ θα ενθουσιαστούν, καθώς η παρακολούθηση του φιλμ δίνει την αίσθηση ότι ένα τεύχος του Spider-Man ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας.

Στα θετικά οφείλουμε να μνημονεύσουμε, βεβαίως, τις εξαιρετικές φωνητικές ερμηνείες, που και αυτό το φιλμ έχει να επιδείξει. Όπως συνέβη και με την πρώτη ταινία, έτσι κι εδώ ικανοί ηθοποιοί καλούνται να χαρίσουν τις φωνές τους στους χαρακτήρες, με κορυφαίο τον Oscar Isaac, ο οποίος ερμηνεύει τον "κακό" της ταινίας, τον Spot.

Ωστόσο, αρκετά πράγματα στην ταινία μειώνουν τον τελικό της αντίκτυπο, καθιστώντας την ενδεχομένως κατώτερη του πρώτου φιλμ. Η θεματολογία της οικογένειας και της ανακάλυψης της ταυτότητας του καθενός μας είναι τετριμμένη και η ταινία δεν έχει κάτι αληθινά καινούργιο να πει, με αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά να επαναλαμβάνει βαρύγδουπα μηνύματα παίρνοντας τον εαυτό της υπερβολικά στα σοβαρά. Αντί να συνεχίσει να πριμοδοτεί το χιούμορ (το οποίο, σε αντίθεση με τις ταινίες του MCU, είναι επιτυχημένο και σχολιάζει εύστοχα τη δράση), το σενάριο εστιάζει σε θεματικές που έχουμε ξαναδεί ουκ ολίγες φορές στο σινεμά.

Επιπλέον, η μεγάλη διάρκεια δε βοηθάει την ταινία να μην ξεχειλώσει. Το δίωρο της πρώτης ταινίας ήταν οριακά αποδεκτό, εδώ όμως τα 140 λεπτά είναι υπερβολικά και έχουν σαν αποτέλεσμα μια μεγάλη κοιλιά από τη μέση και μετά. Αυτό, σε συνδυασμό με την επιμονή των σεναριογράφων να στηρίζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου την πλοκή στην έννοια του Αραχνο-Σύμπαντος, που δεν είναι παρά μια ανοησία, ζημιώνουν το έργο.

Πάντως, ακόμα και με τα ελαττώματά του, το «Across the Spider-Verse» παραμένει ένα σχετικά επιτυχημένο υπερηρωικό φιλμ, που τιμά τις κόμικ καταβολές του ήρωα και προκαλεί ανυπομονησία για το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της ιστορίας, το οποίο ελπίζουμε να μην κυκλοφορήσει σε πέντε χρόνια, αλλά πολύ πιο σύντομα. Η ιστορία του Miles Morales δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και κανείς δεν ξέρει πόσες ακόμη εκπλήξεις μας επιφυλάσσουν οι δημιουργοί του.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-06-2023  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.