The Conjuring: The Devil Made Me Do It

Το Κάλεσμα 3: Ο Διάβολος Με Έβαλε Να Το Κάνω

Τρόμου  |  Παραγωγή: 2021  |  Διάρκεια 112'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Michael Chaves

Πρωταγωνιστούν: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ruairi O'Connor, Sarah Catherine Hook, Julian Hilliard

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Οι ερευνητές υπερφυσικών φαινομένων Ed και Lorraine Warren (Patrick Wilson, Vera Farmiga αντίστοιχα) αναλαμβάνουν μια νέα υπόθεση, πιο σοκαριστική από οποιαδήποτε προηγούμενη. Αφού απελευθερώνουν την ψυχή ενός μικρού αγοριού από ένα δαίμονα, συνειδητοποιούν πως ο δαίμονας αυτός δεν νικήθηκε ολοκληρωτικά. Αντιθέτως, κατέλαβε τον αδελφό του παιδιού, ο οποίος σκότωσε ένα φίλο του και ισχυρίζεται πως το έκανε όντας υπό την επίδραση του σατανικού πλάσματος. Οι δύο δαιμονολόγοι πρέπει τώρα να αποδείξουν την ύπαρξη του δαίμονα προκειμένου να αθωωθεί ο νεαρός άνδρας, αλλά και να δώσουν μάχη έτσι ώστε ο δαίμονας να εξοντωθεί οριστικά.

Η τρίτη ταινία της σειράς «The Conjuring» που δημιούργησε ο James Wan (τρίτη, χωρίς να υπολογίσουμε τα spin-offs και τις υπόλοιπες ταινίες αυτού του μυθοπλαστικού σύμπαντος), με ήρωες δύο αληθινούς δαιμονολόγους, βασίζεται ξανά σε μια πραγματική υπόθεση, η οποία έλαβε χώρα στις αρχές της δεκαετίας του '80. Σαν θέμα, η ταινία έχει μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και ο ισχυρισμός του πραγματικού δολοφόνου ότι ο Διάβολος τον ανάγκασε να σκοτώσει μάλλον έπεισε πολύ κόσμο, αφού τού επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης μόλις πέντε ετών.

Το σενάριο χειρίζεται αυτό το θέμα αρκετά καλά, τουλάχιστον για τα πρώτα 40, περίπου, λεπτά της ταινίας, όπου η πλοκή χτίζεται έξοχα. Οι δύο πρωταγωνιστές, Patrick Wilson και Vera Farmiga, κάνουν εξαιρετική δουλειά, υποδυόμενοι για τρίτη φορά το ζεύγος Warren.

Τα προβλήματα αρχίζουν όταν γίνεται αισθητή η απουσία από την καρέκλα του σκηνοθέτη ενός ταλέντου όπως ο James Wan, που είχε γυρίσει τις δύο πρώτες ταινίες. Εδώ, τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο Michael Chaves του προπέρσινου «The Curse of La Llorona», ένας σκηνοθέτης χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο και έμπνευση, τουλάχιστον όπως δείχνουν οι δύο αυτές ταινίες. Με το σενάριο να κάνει κοιλιά από τη μέση και μετά, ο Chaves επενδύει υπερβολικά στα εφέ και τα jump scares, καταλήγοντας να γίνει αφενός απελπιστικά προβλέψιμος, αφετέρου ελάχιστα τρομακτικός ή, έστω, ατμοσφαιρικός.

Οι κεντρικοί χαρακτήρες δεν εξελίσσονται πραγματικά, παρότι το σενάριο περιλαμβάνει κάποια προβλήματα υγείας του Ed, τα οποία ωστόσο δεν αξιοποιούνται επαρκώς στην πορεία. Η έμπνευση του Chaves εξαντλείται σε ορισμένες - υπερβολικά προφανείς - αναφορές στον κλασικό "Εξορκιστή". Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά το κάκιστο μοντάζ της ταινίας και την ανέμπνευστη ανασύσταση της εποχής αποκλειστικά και μόνο μέσα από μουσικά hit, έχουμε τη μακράν λιγότερο αποτελεσματική και αξιόλογη ταινία της τριλογίας. Οι φαν των δύο πρώτων ταινιών, πάντως, εξακολουθούμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη επιστροφή των Warren στην τέταρτη ταινία, η οποία λογικά θα πάρει το πράσινο φως σχετικά σύντομα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-07-2021  |  Διανομή: Tanweer  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.