CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Tower Heist (2011)
» Shrek Forever After (2010)
» Meet Dave (2008)
» Shrek The 3rd (2007)
» Norbit (2007)
» Dreamgirls (2006)
» Shrek 2 (2004)
» The Haunted Mansion (2003)
» Daddy Day Care (2003)
» The Adventures Of Pluto Nash (2002)
» I Spy (2002)
» Showtime (2002)
» Dr Dolittle 2 (2001)
» Shrek (2001)
» Nutty Professor II (2000)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Eddie Murphy

Ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους κωμικούς, που υπηρετεί το είδος αυτό από τη πρώτη κιόλας δεκαετία της ζωής του. Η έκπληξη τόσο για εκείνον αλλά και για το κοινό του ήταν όταν η πρώτη του πρόταση για Oscar ήρθε όχι μέσα από ένα κωμικό ρόλο αλλά από τη παρθενική του εμφάνιση σε δραματικό ρόλο!

Ο εν λόγω κύριος ακούει στο όνομα Edward Regan Murphy ή αλλιώς Eddie Murphy. Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 3 Απριλίου 1961. Ο πατέρας του, που ήταν αστυνομικός, και η μητέρα του, που δούλευε σε ένα τηλεφωνικό κέντρο, χώρισαν όταν ο Eddie ήταν μόλις τριών ετών. Τραγική στιγμή στη ζωή του, όταν ήταν οχτώ ετών, που ο πατέρας του δολοφονήθηκε από την τότε φιλενάδα του. Η μητέρα του σύντομα ξαναπαντρεύτηκε με τον πρώην μποξέρ Vernon Lynch, ενώ ο Eddie εκείνο το διάστημα περνούσε ατελείωτες ώρες στους δρόμους κάνοντας μιμήσεις, έχοντας μάλιστα ένα πολύ μεγάλο ρεπερτόριο που περιελάμβανε, Sylvester The Cat, Bill Cosby και Elvis Presley.

Ο ίδιος λέει πως από τότε που ξεκίνησε τις μιμήσεις δεν μπόρεσε να τις σταματήσει. Συνέχισε να δίνει δικές του θεατρικές παραστάσεις σε κέντρα νεότητας και σε μπαρ, με έσοδα εικοσιπέντε με πενήντα δολάρια τη φορά, τα οποία και χρησιμοποίησε για να γραφτεί στο Nassau Community College στο Garden City της Νέας Υόρκης. Στα δεκαεννιά του, πήρε μια μεγάλη δουλειά παίζοντας τα βράδια του Σαββάτου με μια τοπική θεατρική ομάδα.

Το 1982, ο Eddie Murphy ηχογραφεί το πρώτο του άλμπουμ με το live show του στο Comic Strip. Το άλμπουμ αυτό κερδίζει Grammy για Best Comedy LP. Το 1985 έβγαλε ένα ακόμη άλμπουμ με κωμικούς διάλογους, με τίτλο 'How Could It Be', σε παραγωγή των Rick James και Stevie Wonder, από το οποίο κέρδισε ένα εκατομμύριο δολάρια. Τέσσερα χρόνια μετά ακολουθεί το άλμπουμ 'So Happy' και το 1993 συνεργάστηκε με τον Michael Jackson για το άλμπουμ 'Love's Alright'. Παράλληλα, όμως, με τα άλμπουμ που ετοίμαζε, παρουσίαζε και τη γνωστή χιουμοριστική - ψυχαγωγική τηλεοπτική σειρά με τίτλο 'Saturday Night Live' (1980-84). Το 1982 έρχεται και η πρώτη δουλειά στο σινεμά, στο πλευρό του Nick Nolte, με τίτλο «48 Hours».

Μετά από αυτό ρόλοι και ταινίες άρχισαν να καταφθάνουν. Παίρνει μέρος στην κωμωδία με τη Jamie Lee Curtis, «Trading Places» (1983), και ακολουθεί ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος στο «Beverly Hills Cop» (1984) η οποία ήταν στο Top-10 της χρονιάς εκείνης για την Αμερική. Ακολούθησαν οι ταινίες «Best Defence» (1984) και «The Golden Child» (1986), αλλά και οι πολύ μεγάλες επιτυχίες «Beverly Hills Cop 2» (1987) και «Coming To America» (1988). Εκτός από τις παραγωγές αυτές, ο Murphy δοκίμασε τα φτερά του και ως παραγωγός, συγγραφέας και σταρ της κωμωδίας στο 'Harlem Nights', όπου και συνεργάστηκε με το είδωλο του επί χρόνια, Richard Pryor.

Αν και η επαγγελματική του ζωή πήγαινε περίφημα, δεν συνέβαινε το ίδιο και με την προσωπική του, που ήταν... λιγάκι μπερδεμένη. Στη δεκαετία του '80, ήταν αρραβωνιασμένος για λίγους μήνες με τη Lisa Figueroa. Ακολούθησαν διάφορες σχέσεις με τις Nicolle Radar, Paulette McNeely και Tamara Hood, με την οποία απέκτησαν μαζί εκτός γάμου ένα γιο το Christian. Το 1988 γνώρισε τη Nicole Mitchell και γρήγορα απέκτησαν τη κόρη τους Brea. Τον επόμενο χρόνο, το ζευγάρι παντρεύτηκε και σύντομα ακολούθησαν αλλά τρία παιδιά. Σήμερα, η οικογένεια ζει σε ένα 'παλάτι' με είκοσι δυο δωμάτια στο Bubble Hill στο New Jersey.

Τη δεκαετία του '90 έκανε τις ταινίες «The Distinguished Gentleman» (1992), «Boomerang» (1992) και «Vampire In Brooklyn» (1995), οι οποίες δέχτηκαν κακές κριτικές και δεν πήγαν και τόσο καλά εισπρακτικά. Δυστυχώς για τη φιλμογραφία του υπήρξαν και άλλες τέτοιες όπως το «Metro» (1996) και το «Holy Man» (1998). Ακολούθησε η ταινία «The Nutty Professor» (1996), η οποία αποδείχτηκε καταπληκτική και προτάθηκε για Golden Globe.

Μετά από αυτά ακολούθησαν οι μεγάλες επιτυχίες τις Disney, «Mulan» (1998), όπου η παραγωγή χρειάστηκε μόνο τη φωνή του, και «Dr Dolittle» (1998). Έπειτα, πρωταγωνίστησε με τον Steve Martin και τον Martin Lawrence στη ταινία «Bowfinger» (1999). Ακολουθούν τα φίλμ: «Nutty Professor 2: The Klumps» (2000), «Shrek» (2001), όπου δάνεισε και αυτή τη φορά τη φωνή του, και «Dr Dolittle 2» (2001). Το 2002 έπαιξε στη ταινία «Showtime» (2002), με τον Robert De Niro, και ακολούθησαν τα αποτυχημένα «The Adventures of Pluto Nash» (2002), «I Spy» (2002) και «The Haunted Mansion» (2003).

Μέσα στο 2007 θα βγει η νέα του ταινία, «Norbit», ενώ φέτος το άστρο του έχει υψωθεί πολύ ψηλά, χάρις στην πρώτη του υποψηφιότητα Β' Αντρικού ρόλου στα Oscars για το δραματικό μιούζικαλ «Dreamgirls», το οποίο σάρωσε και στις Χρυσές Σφαίρες με τον ίδιο να κερδίζει στην κατηγορία Β' Αντρικού ρόλου.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ