CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» La Ragazza Nella Nebbia (The Girl In The Fog) (2017)
» Mes Tresors (2017)
» The Last Face (2016)
» Les Visiteurs: La Revolution (2016)
» Antigang (2015)
» Hector And The Search For Happiness (2014)
» Avis De Mistral (2014)
» Comme Un Chef (2012)
» L' Immortel (2010)
» La Rafle (2010)
» The Pink Panther 2 (2009)
» Ca$h (2008)
» Flushed Away (2006)
» Flyboys (2006)
» The Pink Panther (2006)
» The Tiger And The Snow (2006)
» L' Empire Des Loups (2005)
» L' Enquete Corse (2004)
» Crimson Rivers 2: The Angels Of Apocalypse (2004)
» Tais Toi - Ruby And Quentin (2003)
» Jet Lag (2002)
» Rollerball (2002)
» Just Visiting (2001)
» Crimson Rivers (2000)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Jean Reno

Οι γυναίκες λατρεύουν την αρρενωπή φυσιογνωμία του που κρύβει μια ευαίσθητη πλευρά. Οι άντρες εκτιμούν την αυθεντικότητά του και τη σκληράδα του χαρακτήρα του. Ο Juan Moreno Errere y Rimenes γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1948 στη Casablanca του Μαρόκο από Ισπανούς γονείς οι οποίοι είχαν καταφύγει εκεί για να ξεφύγουν από την δικτατορία του Φράνκο. Ήταν μεγάλος θαυμαστής των θρύλων της μεγάλης οθόνης John Wayne, Marlon Brando και Jean Gabin. Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στις παραλίες με τους πέντε καλύτερους φίλους του μέχρι που ο εξαήμερος πόλεμος στο Μαρόκο άλλαξε τα πάντα αναγκάζοντας την οικογένεια του να μεταναστεύσει στη Γαλλία και να γίνουν Γάλλοι υπήκοοι.

Για να γίνει όμως Γάλλος υπήκοος ο Jean έπρεπε να εκτελέσει τα στρατιωτικά καθήκοντα. Δυστυχώς για τον Reno ο επαναστατικός Μάης το '68 'χτύπησε' και τη Μασσαλία όπου κατατάχθηκε. Ο στρατός όμως βλέποντας στο βιογραφικό του ότι φοίτησε στο National drama Schοol στη Καζαμπλάνκα, του ανέθεσε καθήκοντα διασκεδαστή του στρατεύματος. Μετά τη θητεία του μετακόμισε στη Γαλλία προσπαθώντας να στήσει τη καριέρα του. Τη δεκαετία του εβδομήντα τα έβγαζε πολύ δύσκολα πέρα με λίγο θέατρο και λίγη τηλεόραση.

Στην αρχή της καριέρας του έπαιρνε κυρίως ρόλους βίαιων χαρακτήρων, λόγω του παρουσιαστικού του. Όμως χάρη στο ταλέντο του, κατόρθωσε να σπάσει αυτό το στερεότυπο και μέχρι σήμερα έχει παίξει διάφορους ρόλους από αισθηματικές κωμωδίες μέχρι περιπέτειες. Το 1979 πήρε ένα ρόλο στο έργο του Κώστα Γαβρά το «Clair De Femme», έκανε περιοδείες στην Ευρώπη με το Didier Flamand theatre Company, έπαιξε και στη παραγωγή του Bertrand Blier «Notre Histoire» (1983) ενώ είχε και ένα ρόλο στη σειρά τηλεοπτικών ταινιών 'Gallic'.

Το 1984 συνεργάσθηκε με τον Luc Besson με τις ταινίες «L' Avant Dernier», «Le Dernier Combat» και «Subway» (1985). Το 1988 όμως ήρθε η μεγάλη του επιτυχία πάλι με τον Besson και την ταινία «Grand Bleu» (Απέραντο Γαλάζιο). Η ταινία είχε τεράστια απήχηση και ο Reno 'τρελάθηκε'. Αφησε τη πρώτη του γυναίκα Natalie Dyskiewicz και τα δυο του παιδιά για να δηλώνει ελεύθερος και playboy. Μετά από αρκετό χρόνο όμως ηρέμησε και στρώθηκε στη δουλειά μαζί με τον Besson που πια ήταν ο μέντορας του. Έτσι ήρθαν οι μεγάλες επιτυχίες «Nikita» (1990) και «Leon» (1994) που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Οι ταινίες γνώρισαν επιτυχία και στις ΗΠΑ και κάπως έτσι άνοιξαν οι πόρτες του Hollywwod για τον Jean Reno. Από εκείνη την περίοδο η 'προσωπική παραγωγή' του δεν έπεσε κάτω από τουλάχιστον τρεις το χρόνο. Οι πιο αξιοσημείωτες δουλειές του μετά την εποχή του «Leon» το 1995 που είχε ένα μικρό ρόλο στη ταινία «French Kiss» το 1996 δίπλα στον Tom Cruise στο περιπετειώδες «Mission: Impossible». Την ίδια στιγμή που δουλεύει για το Hollywood έκανε και παραγωγές στη Γαλλία όπως «Jaguar» (1996) και «Un Amour De Sorciere» (1997).

Το 1997 έπαιξε στη παραγωγή «Roseanna's Grave» και 1999 στο γνωστό «Godzilla» (ρόλο για τον οποίο απέρριψε εκείνο του πράκτορα Smith στο «Matrix» !!!), ταινία που αν και εισπρακτικά πήγε πολύ καλά όμως δεν είχε καλλιτεχνική αξία σε σχέση με το «Ronin» της ίδιας χρονιάς δίπλα στο Robert De Niro που ήταν μια αξιόλογη παραγωγή. Στην προσπάθεια του ο Reno να κερδίσει το Αμερικάνικο κοινό το 2001 εμφανίζεται στο αδιάφορο «Just Visiting». Παράλληλα για το Γαλλικό κοινό συμμετέχει στο δυνατό θρίλερ «Rivieres Pourpres» και το 2004 στο sequel «Rivieres Pourpres 2 - Les Anges De L' Apocalypse» και συνέχισε να δουλεύει κυρίως σε γαλλικές παραγωγές. Φέτος τον είδαμε σε δύο mainstream ταινίες που το κοινό περίμενε με ενδιαφέρον. Το «The Pink Panther» δίπλα στον Steve Martin και στο «The Da Vinci Code» στο πλευρό των Tom Hanks και Audrey Tautou.

Ο Jean Reno είναι παντρεμένος, από το 1996, με το μοντέλο Natalie και μαζί της έχει αποκτήσει αλλά δυο παιδία τον Tom και τη Serena. Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι από τους λίγους προνομιούχους ηθοποιούς που έχει συνεργαστεί με τα διασημότερα ονόματα του Hollywood: Alain Delon, Meg Raian, Kevin Kline, Gary Oldman, Matthew Broderick, Tom Cruise και φυσικά με τον Robert De Niro.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ