Marriage Italian Style

Marriage Italian Style (1964)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Γάμος Αλά Ιταλικά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Vittorio De Sica
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Aldo Puglisi, Tecla Scarano, Marilu Tolo

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 102'

Γράφει η Ελευθερία Φίλη

Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να συμπεριλάβει κάνεις το «Marriage Italian Style» στις ωραιότερες ρομαντικές κομεντί όταν τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Vittorio De Sica και πρωταγωνιστούν η Sophia Loren και ο Marcello Mastroianni, μάλλον θα πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα. Η ταινία αποτελεί μεταφορά στον κινηματογράφο του θεατρικού έργου του Εντουάρντο ντε Φίλιπο, με την πρωταγωνίστρια στο ρόλο μιας πονηρής γυναίκας, που φιλοδοξεί να καταφέρει κάποιον να την παντρευτεί.

Το «Marriage Italian Style» (γνωστό στη χώρα μας περισσότερο ως 'Γάμος Αλά Ιταλικά') αποτελεί ύμνο στους νεανικούς έρωτες που περνούν και αφήνουν ανεξίτηλα τα σημάδια στη ζωή κάποιου. Κυρίως όμως αποτελεί μια κλασική ταινία εποχής που βλέπει τον έρωτα και την αγάπη μέσα από συνεχείς δολοπλοκίες και τερτίπια μιας γυναίκας που κάνει τα πάντα για να κρατήσει οτιδήποτε θεωρεί μοναδικό και αξεπέραστο.

Γράφει ο Μανώλης Δούνιας

Ο νεαρός ναπολιτάνος καρδιοκατακτητής Domenico (Marcelo Mastroianni) γνωρίζει κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τη Filumena (Sophia Loren) μια 17χρονη πόρνη. Όταν μερικά χρόνια μετά την παίρνει από το πορνείο και της νοικιάζει ένα σπίτι στην πόλη, εκείνη είναι σίγουρη ότι ο γάμος τους δεν θα αργήσει. 22 χρόνια μετά η Filumena εξακολουθεί αν ζει στο ίδιο σπίτι, να δουλεύει σκληρά στις επιχειρήσεις του Domenico, αλλά στεφάνι πουθενά. Όταν μαθαίνει ότι εκείνος ετοιμάζεται να παντρευτεί μια πολύ νεαρότερή γυναίκα, προσποιείται την ετοιμοθάνατη προκειμένου να της πραγματοποιήσει την τελευταία της επιθυμία και να την παντρευτεί. Αμέσως μετά το γάμο ως δια μαγείας 'ανασταίνεται' και του ανακοινώνει ότι η ίδια έχει 3 γιους, τους οποίους γέννησε κατά τη διάρκεια των πολύμηνων ταξιδιών του. Από αυτούς μόνο ο ένας είναι δικός του, όμως αρνείται να του αποκαλύψει ποιος.

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου θεατρικού έργου του Eduardo De Filippo «Φιλουμένα Μορτουράνο», ρόλο τον οποίο η Sophia Loren επιθυμούσε διακαώς να υποδυθεί στο σινεμά και δικαίως, αφού αποτελεί ίσως τον χαρακτηριστικότερο ρόλο της καριέρας της. Η χυμώδης Sophia και ο χειμαρρώδης Marcelo υποδύονται για άλλη μια φορά το ζευγάρι σε μια από τις πιο επιτυχημένες και απολαυστικές κινηματογραφικές συναντήσεις τους. Τόσο στην ταινία αυτή όσο και στις εξίσου καλές «Yesterday, Today and Tomorrow» και «A Special Day» αποδεικνύουν πόσο καλή χημεία έχουν μεταξύ τους, κάτι το οποίο ο σκηνοθέτης Vittorio De Sica εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο.

Love Actually

Moonstruck

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2010 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.