Son Of Saul

Ο Γιός Του Σαούλ

Δραματική  |  Παραγωγή: 2015  |  Διάρκεια 107'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Laszlo Nemes

Πρωταγωνιστούν: Geza Rohrig, Levente Molnar, Urs Rechn, Todd Charmont, Jerzy Walczak

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Ο Saul Auslonder (Geza Rohrig) είναι Ούγγρος, μέλος της Sonderkommando, της ομάδας των Εβραίων κρατουμένων η οποία έχει απομονωθεί από το στρατόπεδο και είναι αναγκασμένη να βοηθά τους Ναζί στον μηχανισμό των μεγάλης κλίμακας εκτελέσεων. Ενώ δουλεύει σε ένα από τα κρεματόρια ο Saul ανακαλύπτει το πτώμα ενός αγοριού το οποίο θεωρεί ότι είναι παιδί του. Ενώ η Sonderkommando σχεδιάζει εξέγερση, ο Saul αποφασίζει να φέρει εις πέρας μια αδύνατη αποστολή: να σώσει το σώμα του παιδιού από τις φλόγες, να βρει ένα ραβίνο να απαγγείλει την νεκρώσιμη ακολουθία (Kaddish) και να θάψει το αγόρι όπως πρέπει.

Με sound design που συντίθεται από οδυρμούς, πνιχτές κραυγές και επιθανάτιους ρόγχους, το «Son Of Saul» δεν είναι μια ταινία που θα χαϊδέψει τα αυτιά σου. Ούτε τα μάτια σου ή τον εγκέφαλο σου. Και σίγουρα όχι το στομάχι σου. Αντίθετα είναι μια ταινία, που θα σε αρπάξει από τον γιακά και θα σε πετάξει με το καλημέρα σε ένα κολαστήριο, που θα μπορούσε να έχει γεννηθεί από την πιο μακάβρια πένα. Δεν ξεπήδησε όμως από τις σελίδες μιας νουβέλας υπερρεαλιστικού τρόμου, είναι πέρα για πέρα αληθινό. Συνέβη. Και ο Ούγγρος Laszlo Nemes έρχεται με αυτό το ηλεκτρισμένο ντεμπούτο, για να σου το θυμίσει.

Όπως στο «4 Months, 3 Weeks And 2 Days» ο Cristian Mungiu σε βάζει σε ένα δωμάτιο συντροφιά με τις δύο ηρωίδες και σε κάνει να βιώσεις τί σήμαινε να ζεις στη Ρουμανία επί Τσαουσέσκου, έτσι κι ο Nemes σε τοποθετεί σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και σου μεταδίδει την αίσθηση του να βρίσκεσαι εγκλωβισμένος εκεί με τέτοιο ρεαλισμό, που κανείς εκ των προκατόχων του δεν κατάφερε μέχρι σήμερα. Ο φακός του ακολουθεί διαρκώς τον Saul, καθώς περιπλανιέται μέσα στο στρατόπεδο. Η φρίκη που τον περιβάλλει είναι πανταχού παρούσα, εμείς οι θεατές όμως ποτέ δεν την βλέπουμε καθαρά.To θολό βάθος πεδίου αντανακλά και την ψυχοπαθολογία του ήρωα, που έχει "διδαχτεί" να μην κοιτάζει γύρω του. Μέχρι που αναγνωρίζει στο πτώμα ενός παιδιού τον γιό του. Κι εκείνο που ξεκινά από αυτό το σημείο κι έπειτα είναι η σταυροφορία του, ώστε να παράσχει στο νεκρό παιδί μια αξιοπρεπή κηδεία. Με οποιοδήποτε κόστος. Γιατί από αυτό εξαρτάται η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του ανθρώπινου σώματος, αλλά και η σωτηρία της ψυχής του.

Είναι μια δύσκολη προβολή, σύμφωνοι. Πίστεψε με όμως, είναι μια εμπειρία, που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Και δεν πρέπει να την ξεχάσεις.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 12-11-2015  |  Διανομή: Filmtrade

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.