Focus

Focus

Ρομαντική  |  Παραγωγή: 2015  |  Διάρκεια 105'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Glenn Ficarra, John Requa

Πρωταγωνιστούν: Margot Robbie, Will Smith, Rodrigo Santoro, BD Wong, Gerald McRaney

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Ένας έμπειρος απατεώνας (Will Smith) παίρνει υπό την προστασία του ως μαθητευόμενη μια νεαρή και ελκυστική κοπέλα (Margot Robbie) για να της μάθει τα κόλπα της δουλειάς. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν στη σχέση τους εισβάλλει το ερωτικό κομμάτι. Εκείνος θα διαλύσει τη σχέση αλλά τρία χρόνια αργότερα θα βρεθεί αντιμέτωπος μαζί της στο Buenos Aires. Έχοντας εξελιχθεί σε γυναίκα μοιραία και πολύ επιτυχημένη σε αυτό που κάνει, θα τον αναστατώσει και θα χαλάσει τα σχέδιά του. Σε αντίθετες πλευρές πλέον, έχουν τον ίδιο στόχο και επιχειρούν την ίδια απάτη.

Πρόσωπα. Το σινεμά είναι τέχνη (και) προσώπων. Και για μια κομψή, ψυχαγωγική ταινία απάτης χρειάζεσαι τέτοια. Χρειάζεσαι star, που να γράφουν καλά στο φακό, που να μην μπορείς να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από πάνω τους, που να έχουν φινέτσα. Φυσικά δεν αρκεί μόνο αυτό. Τέτοια πρόσωπα είχε και το «The Tourist». Χρειάζεσαι επίσης ένα σκηνοθέτη που να κατέχει τον ραφινάτο εσωτερικό ρυθμό μιας τέτοιου τύπου ταινίας κι έναν σεναριογράφο που να γεμίζει με διαλόγους κοφτερούς και ατάκες τα στόματα των πρωταγωνιστών. Πρέπει το τελικό αποτέλεσμα να μην προσπαθεί να δείχνει cool. Πρέπει να είναι cool. Έτσι ώστε, αν ήταν άνθρωπος, θα ήταν ο τύπος στην γωνία της μπάρας, που φορά αυτός το κουστούμι του, αντί να τον φορά εκείνο, που ξέρει να ξεχωρίσει το malt από το blended φέρνοντας το ποτήρι εγγύτερα στα ρουθούνια του και που θα κάνει το απέναντι κορίτσι να καταβροχθίσει το καλαμάκι της, προκειμένου να της δώσει σημασία. Τα τρία Ocean's του Soderbergh είναι το κατατοπιστικότερο παράδειγμα του είδους.

Το «Focus» είναι σε μεγάλο βαθμό μια τέτοια ταινία. Υστερεί ελαφρώς στο κομμάτι της πλοκής, καθώς προκειμένου να σε ξεγελάσει το δημιουργικό δίδυμο καταφεύγει σε "επικίνδυνους" ελιγμούς, υστερεί και στο ότι μια κοχλάζουσα μελαγχολία στο παίξιμο του Will Smith παραπέμπει σε μια βαρύτητα, που τελικά δεν υφίσταται. Το καλό με τους Glenn Ficarra και John Requa όμως είναι πως δεν ντρέπονται διόλου για το αβαρές του πράγματος. Θέλουν να παραδώσουν ένα φιλμ δροσιστικό και ελαφρύ σαν πούπουλο και το κατορθώνουν με επιτυχία. Και φέρνουν το καλοκαίρι στις αίθουσες τρεις μήνες νωρίτερα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 05-03-2015  |  Διανομή: Tanweer  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.